Болниците вече ще купуват лекарства с електронни търгове

Така разходите им за медикаменти ще паднат с 20%
Обновена: 16 яну 2015 16:16 | 15 яну 2015 18:10,
8
Болниците вече ще купуват лекарства с електронни търгове
Снимка: БТА

До средата на годината ще бъдат въведени електронни търгове за лекарства в болниците. Това каза здравният министър Петър Москов пред журналисти след традиционния блиц контрол в здравната парламентарна комисия.

Очаква се след стартирането на електронните търгове разходите на болниците за медикаменти да се понижат с 20 процента.

Още по темата
Това ще бъде централизирана платформа, която е свързана с ясен търг за всяка една позиция, обявена в болницата. Москов обясни, че така ще се пресече възможността досегашната практика 90 процента от лекарствата в болниците да се доставят от четири големи фирми. Той допълни, че в България има 200 регистрирани фирми, които могат да търгуват с лекарства.

„С тази електронна платформа ние даваме възможност на болниците да постигнат добра цена, ако досега не са могли да го постигнат, и възможност на средния бизнес да може да навлезе на този пазар и да се стигне до реална конкуренция. Когато имаме четири фирми, които доставят лекарствата, имаме нещо различно от пазар”, коментира Москов. По думите му платформата ще направи така, че големите фирми да започнат да се държат като малки и да отстъпят пазар.

Законовата база за електронните търгове на лекарства е готова, уточни той.

Министър Москов за първи път направи и коментар по друга тема – за парите на някои държавни болници, блокирани в КТБ. По думите му става въпрос за пет лечебни заведения, които той не посочи, които в разрез с разпоредбата на Министерството на финансите са държали над 25 процента от парите си в една банка. В резултат на случилото се с КТБ някои болници са загубили 5 млн. лв., други - 7 или 9 млн. лева. 

За следващия програмен период спешната помощ може да разчита на 85 милиона евро от програмата „Региони в растеж”, стана ясно още по време на блиц контрола. Има заявка и за финансиране по програмата „Добро управление” за средства, които ще са за реализацията на системата на електронното здравеопазване, каза Москов.

Министърът на здравеопазването Петър Москов коментира и друга идея, част от реформата, която подготвя екипът му - да бъдат закрити ТЕЛК и НЕЛК*.

Той разкри, че работна група на здравното и социалното министерства е обсъждала радикална промяна на философията на системата за оценка на неработоспособността. По думите му няма нужда от ТЕЛК или специален вид медик, който да се занимава с това.

Идеята е лекар със специалност, който е признат от държавата като такъв, да може да лекува, да проследява и да оценява дадено състояние на пациента. Според Москов такъв специалист може да извършва трудово-лекарска експертиза, което означава, че отпада нуждата от допълнителни комисии.
Министърът напомни, че сега в ТЕЛК-овете има записвания за след две години и системата не е добра. По думите му хората имат нужда от индивидуална социална експертиза.

Предложението ще бъде поставено на обществено обсъждане.

Още новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Антикомунист преди 9 години
Дори когато се прави нещо добро, *** в тоя форум продължават да плюят. Вашта Таня Андреевна не направил абсолютно нищо, а Москов на втория месец започва да работи ударно. Тепърва ще имате поводи да го плюете.
6
0
 
0
 
! Отговори
vute преди 9 години
e te taka e - s e-comerce i medicinskia bg bolnichen personal da kupuvat ot celio svyat ! ;)
5
4
 
9
 
! Отговори
професор преди 9 години
За здравето на здравата реформа пийте студена гола вода!!!!!:)))
4
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя пак е нашмъркан
3
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 3...... че тези лица са доста от гл доктор, зав отделения, гл счетоводител, гл сестра -бая маймунки на клона се събират,то затова в болниците се работи с лекарства с кратка годност и консумативи с ниско качество!
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРЕ, КОМИСИОНЕРСКИТЕ БРИГАДИ ПО БОЛНИЦИТЕ ,КО ШИ ПРАЯТ СЕГА , ЧАКА ГИ ГЛАД
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен Нека се махнат и комисионните за сключващите договорите за лекарствата,които са доста апетитни суми!