Москов обеща адекватна спешна помощ до 5 години

Тя ще продължава да бъде безплатна и за здравно неосигурените
10 фев 2015 20:24,
38
Москов обеща адекватна спешна помощ до 5 години
Снимка: БТА

До 2020 година 58% от населените места в страната ще имат достъп до структури на спешна медицинска помощ до 20 минути, времето на достъп в 27% от местата ще е между 20 и 30 минути, а в 15% от населените места - над 30 минути. Това означава, че 7 милиона души от населението на страната до пет години ще има достъп до спешна помощ за не повече от 30 минути.

Това е записано в концепцията за здравна реформа на Министерството на здравеопазването с хоризонт до 2020 година, която министър Петър Москов представи днес по време на здравния дебат на Puls.bg, организиран от Клуб Investor.bg, на тема „Неотложните реформи в здравеопазването”.

Още по темата
  В момента не повече от 3 милиона души в България имат достъп до адекватни спешна помощ и диагностика в рамките на 30 минути, като половината от тях живеят в столицата.

В документа е записано още, че центровете за спешна медицинска помощ ще са 28 на брой със 198 филиала, от които 170 ще са разположени извън областните градове.

Общо 34 спешни отделения в 28-те областни градове ще осигуряват възможност за спешна диагностика, лечение и наблюдение до 24 часа.

Очаква се в резултат на промените да се намали броят на хоспитализациите по повод спешни състояния, които биха могли да се овладеят в амбулаторни условия, да се редуцира броят на леглата за активно лечение и по ефективно да се разходват финансовите ресурси.

Преди дни стана ясно, че Европейската комисия (ЕК) одобри за България 85 милиона евро за развитие на спешната помощ. По-рано днес министър Москов заяви, че парите ще бъдат използвани строго, според приетата в края на миналата година концепция за развитие на спешната помощ.

Спешната помощ ще продължава да бъде безплатна и за здравно неосигурените, като пакетът на спешната медицинска помощ е ангажимент на фиска. Предстои ясно да се дефинира обаче какво е „спешност”.

Още икономически и политически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
11
 
! Отговори
. преди 9 години
7 милиона души ли?Интересно от къде ще ги докарат???
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов, Москов - след 5 години казваш.Ми ние вече чакаме 5 пъти х 5 години, бе човек.