Частните школа ще намаляват таксите, ако получават пари от държавата

Около 12-13 млн. лв. годишно са нужни от бюджета за това
16 фев 2015 15:55, Анисия Иванова
59
Частните школа ще намаляват таксите, ако получават пари от държавата
Архив: Булфото

С парите, които частните училища ще получават от държавата, ще се намаляват част от таксите за обучение на учениците в тях. Това заяви на пресконференция Милка Славчева - председател на Българската асоциация на частните училища (БАЧУ).

Тя обясни, че частните училища искат да получават средства за единния разходен стандарт за издръжка на учениците, който е около 1300-1400 лева годишно.

Още по темата
Миналата седмица парламентът прие на първо четене новия Закон за предучилищно и училищно образование. Според промените държавата ще плаща част от финансирането на частните училища и детски градини.

Славчева отбеляза, че ако в Закона за предучилищното и училищното образование бъде приет принципът „парите следват ученика” и за частните училища, то идеята ще влезе в сила през 2018 г.

Твърденията, че държавните и общинските училища ще бъдат неравнопоставени спрямо частните училища заради финансирането, тъй като частните училища, освен държавната субсидия, ще събират и такси от родителите, са силно манипулативни и неверни, каза Славчева.

По думите й децата и учениците в частните училища и детските градини ще получават от държавата само пари за задължителното им обучение, които ще се ползват за част от заплатите и социалните осигуровки на учителите.

Частните детски градини и училища няма да получават средства за целодневно обучение, за извънкласни дейности, няма да имат бонуси за добри образователни резултати, за ремонти и за обзавеждане на материалната база, обясни председателят на БАЧУ.

Славчева отбеляза, че държавните и общинските училища освен средствата, които получават по делегираните си бюджети, съгласно единните стандарти за издръжка на учениците, получават също и средства за капиталови ремонти, за материално-техническата база, за отопление и такса "смет", за високи резултати на учениците.

В България в момента има 54 частните детски градини, в които има 1300 деца и 1002-ма учители.

Частните училища в страната са 164 (от първи до 12-и клас) и в тях 6800 ученици се обучават от 1325-ма учители, съобщиха от БАЧУ.

Според Славчева за този брой деца в частното образование са необходими около 12-13 милиона лева годишно от държавния бюджет.

По повод на мненията в обществото, че в частните училища учат "деца на богаташи и мутри" и държавата ще им плаща обучението, Славчева коментира, че в тях учат деца на родители от средната класа. Това са деца на преподаватели в университети и на учители, на финансисти и на хора със свободни професии, добави председателят на БАЧУ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
15
 
! Отговори
До 50 и 51 преди 9 години
Никой не казва, че само некадърниците и безотговорните са с ниски заплати. Това е съвсем друга тема.Това, което се има предвид в коментар 52 е и въпрос на зрелост на гражданското общество.Какво пречи да се организира една гражданска инициатива за контрол относно това, как ще бъдат използвани парите, които държавата предвижда за образованието на всяко дете, ако такива пари се насочат и към частните училища?Спрямо недобросъвестните частници не бива да има търпимост!
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някои западни държави дават пари от хазната и на частните училища - за образованието на детето ти се полага някаква сума годишно. Справедливо е родителят да реши дали детето да ползва образование, обезпечено само с тази сума (в държавното училище) или да ДОПЛАТИ от джоба си и да го прати в частно школо.Съвсем друг е въпросът дали у нас ръководствата на частните училища ще постъпят честно - дали тези 1400 лв ще се приспаднат от таксата или ще се употребят за облагодетелстване на ръководството.
42
0
 
18
 
! Отговори
Родител преди 9 години
Познавам една самозабравила се собственичка на училище и детска градина, чиито деца до скоро бяха набутани като сардели в един апартамент в Лозенец. Години наред стоеше по медиите и лъжеше, че прави поредната първа копка на собствена училищна сграда. В същото време просеше пари от родителите, защото трябвало да построи сграда. Преди година докара училището до фалит и сега вероятно потрива доволно ръце, че ще получи поредната порция въздух от държавния бюджет. Аман от такива частници!
41
0
 
20
 
! Отговори
Антонов преди 9 години
РЕФЕРЕНДУМ за безумния Закон за образованието ще покаже отношението на хората. В Швейцария за всичко питат гражданите си с референдум. Нека да последваме демократичния им пример, а не всеки, който по стечение на обстоятелствата се добере до парламента или до министерско кресло, да пробутва поредното недоразумение за велико дело.
40
4
 
16
 
! Отговори
Държавата предвижда преди 9 години
по 1400 лв за образованието на всяко дете.Ако човек от средната класа отделя по 400-600 лв месечно за частно училище, защо от тази сума да не му се приспадат по 140 лв (1400лв разделени на 10 месечни вноски).Ако и за неговото дете се предвидят по 35 лв месечно детска надбавка,тогава месечната такса за неговото дете в частното училище ще бъде със 175 лв по-ниска.Защо това дете да бъде ощетено в полза на ромчетата, които отиват в у-ще заради храната и не научават дори азбуката,след 3-4г.напускат
39
0
 
15
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
Не се съмнявам, че това ще стане точно така.И собствениците на частните учебни заведения даже ще намалят своите печалби...............
38
2
 
17
 
! Отговори
До 40/Браво на депут преди 9 години
Има някои много скъпи, но има и достъпни за средната класа,посочвам годишните такси в евро:"Авицена"-1250+транспорт"Дружба"-2000"У.Шекспир"-2300"Проф.Ив.Апостолов"-2600Първа частна математическа -2000+800 за транспорт"Дж.Родари"-2750, 3000, 3200 (в зависимостза кой клас се плаща)Руско у-ще-160$Таксата може да се плати на 10 вноски.На детето ти се полагат 1400лв от държавата и е справедливо да се приспаднат от таксата.Ако му дават и детски 35лв Х 12=420лв годишно(свали и това от таксата)
37
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таксите ще си останат почти същите.....просто собствениците на частните у-ща ще станат по-богати .Отново законно крадене от ГЕРБ.
36
1
 
20
 
! Отговори
До частник, 41 преди 9 години
Не, не бих искал да плащам и за държавно училище, достатъчно е да си плащам съвестно всички данъци. И тогава никой не би трябвало да има претенции към мен къде учат децата ми. Но не съм съгласен сега, когато държавата е в такова плачевно състояние, когато отново ще тегли огромен заем, да се отделят средства за подпомагане на частните училища. 12-13 милиона лева малко ли ви изглеждат?
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Законът е приет в Народното събрание на първо четене? Явно сред депутатите и министрите има много родители на деца в частни училища. И понеже са малки техните държавни разходи за цветя, подаръци и кафе, понеже се чудят какви по-скъпи служебни автомобили да си поръчват през няколко години, нека сега и образованието на отрочетата им да им струва по-малко. Остава ни само да се надяваме, че те ще излязат от частните училища по-интелигентни от родителите си!
34
2
 
17
 
! Отговори
Частник преди 9 години
Между 600 и 2000лв месечно. Ако вие ползвахте частно училище бихте ли плащали и за държавно?
33
1
 
21
 
! Отговори
Браво на депутатите преди 9 години
Я напишете какви са таксите в частните училища, да видим колко семейства от "средната класа" могат да си го позволят? Госпожата Славчева шегува ли се, като включва в тази класа и "финансисти"? В подобни училища родителите заплащат много от дейностите, финансират екскурзии на децата в чужбина и т.н. Нека държавните пари да се насочат към заплатите на учителите в държавните училища, за подобряване на учебния процес и за ремонти на тези от тях, които не са в най-добро състояние!
32
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До азЗаминавай да си пиеш ракията и да се успокоиш. Плащам данъци колкото годишната ти заплатка. Ползвам частни болници, частни училища, частен СОТ, не ползвам болнични, не съм член на синдикати, нямам отпуска и не желая да ползвам нито една от тия "безлатни" неща. Въпреки всичко плащам за тях, за да могат такива като теб да си гледат децата. И после да наглеят по форуми.
31
5
 
15
 
! Отговори
аз преди 9 години
До Анонимен 29И как точно ми плащаш???? По-точно аз плащам на такива като теб! Когато пиеш не мислиш дали детето ти учи-нали ще го водиш на море а държавата го учи безплатно......Няма смисъл да ти обяснявам колко си зле,за съжаление даваш пример и на поколението си.....Приятна вечер!
30
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До РодителБъди спокоен, като приемат закона пак ще плащам. Само че тогава ще сме равнопоставени - аз няма да плащам за твоите деца. Аз не искам никой да плаща за моите, но не искам и аз да плащам за други. Просто таксите за частните училища ще бъдат намалени с 30-40лв. Толкова ли е трудно да схванете?
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименМизерник сте Вие и просташката лексика, която използвате говори добре за същността ви. Що се отнася до това кой къде ще учи - въпрос на личен избор.
28
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВъзмутенЩом някой е избрал детето му да учи в частно училище значи, че не използва държавно. В момента тези хора плащат за нещо, което не използват. И е съвсем в реда на нещата това да бъде поправено.
27
0
 
24
 
! Отговори
Родител преди 9 години
До АнонименИскаш частно училище - плащаш!
26
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ЕдинЩо за наглост е това? Кой позволява на самозабравили се управници да ни принуждават да плащаме за държавни училища, след като вече веднъж плащаме, за да учат децата ни в частни?!
25
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименДо 29. Аз плащам за да учи някой твоите деца. После плащам и за моите. Имам защото навремето вместо да си развявам гъзъ по кафетата да люща бирички сядах и учих. Тогавашните гъзарчета ни се смееха. Е сега е наш ред истината е че не ми дреме за 30те лева на месец от горе, с тях и без тях все таят. Пък мизерниците като теб нека взимат детски, да учат в държавни училища и да се радват, че им е безплатно.