Обмислят десятък върху пенсиите на работещите пенсионери

Идеята е на АИКБ, още няма решение
Обновена: 17 фев 2015 16:11 | 17 фев 2015 16:11,
123
Обмислят десятък върху пенсиите на работещите пенсионери
Снимка: Булфото, архив

Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери по трудов и по граждански договор. Това предложение на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) е било коментирано по време на днешния Съвет по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, каза на редовния брифинг пред журналисти съветникът на министъра Николай Николов.

Той посочи, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС) и цитира справка, според която само три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите безусловно.

Николов не можа да коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме, но каза, че ще се дискутира отново най-вероятно на отделно заседание на Съвета. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

От АИКБ са предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Бизнесът отдавна настоява за това, но на днешното заседание на Съвета не е постигнато съгласие.

Няма консенсус и по отношение искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От АИКБ са предложили максималният осигурителен доход да се обвърже с други величини – например да расте със средния осигурителен доход за предходната година, което също не е било прието.

Постигнат е обаче напредък по друго предложение на КНСБ – по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход. Николов коментира, че този вариант е по-благоприятен от абсолютното им премахване. Мотивът на КНСБ е, че за някои пенсионери не е изгодно да предоставят в НОИ информация за тези три години заради невъзможност да се сдобият с информацията от фирмите, в които са работили. Изчислено е, че ако това предложение бъде прието, около 33% от новите пенсионери ще имат по-висока пенсия. Това ще изисква и около 6 милиона лева допълнително от бюджета на НОИ.

С оглед подобряване адекватността на пенсиите и хората с по-голям стаж да получават по-висок доход, КНСБ са предложили и постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,4% от базата, върху която се изчислява пенсията. НОИ обаче отхвърля предложенията с мотив, че това ще коства много на бюджета. Заради споровете ще има отделна дискусия и по този въпрос.

Николов съобщи още, че е изискана справка от НОИ каква ще бъде осигурителната тежест за работодатели и за служители при условие, че влезе в сила, както е заложено, плавното нарастване на вноските за универсалните пенсионни фондове с по 0,5% годишно за фонд Пенсии и с по 0,2% годишно за фонд Безработица до 2027 година.

Най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество, предвиден за този четвъртък, ще бъде отложен, каза още Николов, като посочи, че от БСК са поискали отлагане. В момента се проверява дали е възможно заседанието да бъде насрочено за следващата седмица.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
25
 
! Отговори
Сержант преди 9 години
Сития на гладния не вярва!!!
39
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NARODE NALI SI GLASUVAL ZA GERB--SEGA SARBAI POPARATA
38
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Редовният номер - така е в ЕС, когато трябва да се вземе. Когато трябва да се дават заплати обаче, се забравя за ЕС и се дават заплати като в Северна Корея.
37
0
 
27
 
! Отговори
Пол Потов Кимирсенов преди 9 години
Направо 100% данък плюс 10% глоба и да се превеждат по сметката на партия ГЕРБ. И да се харчат безотчетно за да няма простотии след това.
36
3
 
29
 
! Отговори
Ники преди 9 години
А защо този дето предлага данъка не се пробва един месец да живее с 290 лв., в това число лекарства и сметки
35
1
 
40
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Десятъкът е данък от времето на Османската империя. Да вземеш десятък от работещите пенсионери, които така си допълват мизерната пенсия - това сигурно е т.н. "цивилизационен избор" за който разправяше на времето празнословеца Петър Стоянов.
34
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA SE OTNEMAT PENSIITE NA RABOTESHTITE
33
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези нещастници,независимо от принадлежността си ,разчитат само на данъци,а не на развиване на икономиката на страната....26 години все на еднои също място (както те се изказват Дъното)...безсрамници,престъпници,мародери ....ДОКОГА ????Навсякъде има и се плащат данъци ,но не и по този начин от най бедните.....
32
1
 
16
 
! Отговори
РБ преди 9 години
Ша на уплашите да ви таковам таковата!
31
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не е ли по-добре младите да получават пенсии а пък пенсионерите да работят. И като станем на 70 тогава да започнем работа.
30
1
 
0
 
! Отговори
do 29 преди 9 години
jak da se naucat mladite to oste pra dqdo mi e ucel tva det go prepodavat profesorite sega
29
2
 
23
 
! Отговори
666 преди 9 години
Правилно - не е необходимо да се взема от богатите по-голям % данъци, а да се взема и от бедните, които работят и след пенсия, щото няма накъде. Това е социално равенство.Ако получавам, примерно 1000 лв и данъците са ми 10%, ще живея с 900 лв. най-образно казано. Но ако по ведоми или неведоми пътища печеля 10 000 лв. и данъците са ми пак 10%, с кое абсолютно число от оставащата сума ще живея по-добре?! Това пък е социална справедливост.
28
0
 
18
 
! Отговори
Недоумение преди 9 години
"по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход." Значи ако един бъдещ пенсионер пожелае, няма да включи най-добрите си три години, а други с по-нисък осигурителен доход, което би довело до по-ниска пенсия. Но, това е само, ако пожелае в крайна сметка.
27
0
 
0
 
! Отговори
koi преди 9 години
ave iskat ama ne mogat modela koi se micat da go zamenqt s modela MOI
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 30 ми то си е така бре
25
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ще завалят дела, защото тези пари(дето ги дават като пенсия) вече веднъж са обложени с данък при облагане с данък на заплатата преди да влязат в НОИ и няма как вече обложени пари да им се начислява още един данък.
24
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До фосбих казал че пазара на труда има нужда от кадърни хора а не млади учили ама недоучили който млад е учил си намира работа мързелите само се оплакват
23
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е въпрос към комисията по дискриминация. Такива *** веднага трябва да бъдат изправени пред съда. А такива, които са "за" , нека да доживеят до минимална пенсия и дано тогава разберат за какво става дума
22
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А нещо за прогресивното данъчно облагане, което само ние в Европа не практикуваме? Докога богатите ще минават метър за сметка на най бедните? Докога в парламента ще се правят на ущипани? Трябва ли да ги изметем от там с вили и сопи, за да получим елементарна социална справедливост?!
21
0
 
26
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?