Обмислят десятък върху пенсиите на работещите пенсионери

Идеята е на АИКБ, още няма решение
Обновена: 17 фев 2015 16:11 | 17 фев 2015 16:11, Евгения Маринова
123
Обмислят десятък върху пенсиите на работещите пенсионери
Снимка: Булфото, архив

Обсъжда се въвеждането на 10% данък върху пенсията на работещите пенсионери по трудов и по граждански договор. Това предложение на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) е било коментирано по време на днешния Съвет по пенсионната реформа към вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин, каза на редовния брифинг пред журналисти съветникът на министъра Николай Николов.

Той посочи, че практиката да се облагат пенсиите е широко разпространена в Европейския съюз (ЕС) и цитира справка, според която само три страни – Литва, Словения и Унгария, не облагат пенсиите безусловно.

Николов не можа да коментира дали при следващо обсъждане предложението ще се приеме, но каза, че ще се дискутира отново най-вероятно на отделно заседание на Съвета. Позицията на социалното министерство по въпроса засега не се оповестява.

От АИКБ са предложили още и да се изравни съотношението, в което работник и работодател плащат осигурителни вноски. В момента то е 60:40, а предложението е било да стане 50:50. Бизнесът отдавна настоява за това, но на днешното заседание на Съвета не е постигнато съгласие.

Няма консенсус и по отношение искането на КНСБ за постепенно увеличаване на максималния осигурителен доход до достигането му до десеткратния размер на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица. От АИКБ са предложили максималният осигурителен доход да се обвърже с други величини – например да расте със средния осигурителен доход за предходната година, което също не е било прието.

Постигнат е обаче напредък по друго предложение на КНСБ – по желание на бъдещия пенсионер да не се включват при изчисляване на пенсията трите най-добри години с най-висок осигурителен доход. Николов коментира, че този вариант е по-благоприятен от абсолютното им премахване. Мотивът на КНСБ е, че за някои пенсионери не е изгодно да предоставят в НОИ информация за тези три години заради невъзможност да се сдобият с информацията от фирмите, в които са работили. Изчислено е, че ако това предложение бъде прието, около 33% от новите пенсионери ще имат по-висока пенсия. Това ще изисква и около 6 милиона лева допълнително от бюджета на НОИ.

С оглед подобряване адекватността на пенсиите и хората с по-голям стаж да получават по-висок доход, КНСБ са предложили и постепенно увеличаване на тежестта на всяка година осигурителен стаж до достигане на 1,4% от базата, върху която се изчислява пенсията. НОИ обаче отхвърля предложенията с мотив, че това ще коства много на бюджета. Заради споровете ще има отделна дискусия и по този въпрос.

Николов съобщи още, че е изискана справка от НОИ каква ще бъде осигурителната тежест за работодатели и за служители при условие, че влезе в сила, както е заложено, плавното нарастване на вноските за универсалните пенсионни фондове с по 0,5% годишно за фонд Пенсии и с по 0,2% годишно за фонд Безработица до 2027 година.

Най-вероятно Националният съвет за тристранно сътрудничество, предвиден за този четвъртък, ще бъде отложен, каза още Николов, като посочи, че от БСК са поискали отлагане. В момента се проверява дали е възможно заседанието да бъде насрочено за следващата седмица.

Още по темата четете в Investor.bg


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е прекалявате вече с тези данъци, и на какво основани ще е този данък? Не ви е срам. Бойко след предишният мандат поиска хората да ти простят за грешките но явно не си научил нищо и ги вършиш все същите грешки.И ти ще станеш български пенсионер и ще сърбаш това което си надробил. ***!
79
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докарахте пенсионерите дотам, че да са принудени да работят докато грохнат съвсем! Не ви ли е срам? Долни продажници! Сложете си данък за вас!
78
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сложете и данък депутат предлагам да е 99 %.
77
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пенсита си е пенсия а който е работещ пенсионер си плаща данъците дайте на хората европейски пенсии после слагайте европейски данък ненормалници.
76
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Боже Господи, до къде води самозабравата в комбинация с простотията. Рано или късно народа ще им го върне. Дано да е по-рано!
75
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има много *** с помощи в България, но работят в Гърция и САЩ но не плащат данък.Редно е и помощите да се облагат с 15-20 % данък.
74
0
 
22
 
! Отговори
11 преди 6 години
Уважаеми пенсионери, работещи и не работещи, тези министри са вашите синове и дъщери! Обичайте ги като свои деца, а с възпитателна цел може и да ги понапляскате! И не им се сърдете много, защото не се знае как ще управляват един ден техните деца. Господ да им е на помощ!
73
2
 
9
 
! Отговори
Готиния преди 6 години
Добре де, вземете ми 10-те процента ама сложете 40 на чорбаджията, съгласен съм
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да няма проблеми предлагам, пенсионерите след като започнат да получават пенсия да не бъде повече от 2години. След това по реда на пенсионирането да се избиват хуманно, с.приспиващ отровен газ на стадиона, да се изгарят и праха да се използва за натаряване. Така бюджета ще се облекчи, болниците и лекарствената промишленост. Ще има лекарства в изобилие, места в болниците, лекарите ще отдъхнат а и младите нама да имат грижи.
71
0
 
35
 
! Отговори
Тошо, работещ пенсио преди 6 години
В тази държава пенсионерите са виновни за всичко ,те са създали тези които сега си нъпъват да управляват ,те са построили това ,което сега грабят и продадоха,и трябва да бъдат одрани и съсипани
70
0
 
28
 
! Отговори
АНОНИМНА. преди 6 години
БРАВО БЕ УПРАВЛЯВАЩИ!. ТОВА ЛИ СЪТВОРИХА"УМНИТЕ ВИ ГЛАВИ"?! НА ГОЛЕМИТЕ ПЕНСИИ И ДЕСЯТЪК ВЗЕМАЙТЕ . ДАНО ВИЕ НИКОГА НЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТЕ. И ТОВА МИ БИЛО ДЪРЖАВНИЦИ. КОЛЕЛОТО СЕ ВЪРТИ . НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ЧЕ ХОРАТА ЩЕ ПРЕГЛЪТНАТ ВСИЧКИТЕ ГЛУПОСТТИ , КОИТО НАТВОРИХТЕ ,НО ОНЗИ ОТ ГОРЕ ЗНАЕ КАКВО ДА ПРАВИ, А И ТОЙ Е НАД ВСИЧКИ ВАС.
69
0
 
14
 
! Отговори
bai grozdiu преди 6 години
ave toia kalfin balgarin li e ve , 6toto mai iska da ni naglasi
68
0
 
30
 
! Отговори
Пенсионер работещ преди 6 години
А са ми барнали пенсията,а съм минал в сивия сектор!Шефа ще спести 100 кинта,а аз ще спечеля сто върху заплатата!
67
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен, или пенсия, или заплата, ако е и двете се изкривява пазара на труда и се облагодетелстват шапкарите, които се пенсионират на 40
66
1
 
31
 
! Отговори
ОТЕЦ РАЛФ преди 6 години
АМИ АКО ПЕНСИИТЕ СА НОРМАЛНИ И СТИГАТ ДА СИ ПОСРЕЩАМЕ НУЖДИТЕ , НЯМА ДА ИМА РАБОТЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ .НО ТОВА СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ Е КРАЯТ НА БОЙКОВОТО ПРАВИТЕЛСТВО . *** НЕ СРАВНЯВАЙТЕ ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПЕНСИОНЕР С БЪЛГАРСКИЯТ .
65
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със закон всички хора ,навършили пенсионна възраст в ДЪРЖАВНАТА И ОБЩИНСКА АДМИНИСТРАЦИЯ , ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да се ПЕНСИОНИРАТ ! Чиновници в България,колкото искаш, но колко от тях вършат работа, а само пречат за въвеждането на електронно обслужване!
64
6
 
8
 
! Отговори
Песионер преди 6 години
Пенсионерите да работят само там където няма желаещи за работното място.Защото сега те работят само в държавната администрация с една дума нищо само заемат местата за младите.
63
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията започва с въвеждане на данък пенсия, предложено от "асоциация на индустриалния капитал" - асоциация на червените барони на събрание при Калфин. Ругайте когото трябва, не по по кутево-тролски/
62
1
 
12
 
! Отговори
бивш граничар преди 6 години
към коментар на 56;ако на тези млади пенсионери ако им се даватавана или толкова колкото им е решението навярно няма да работят.да се премахне ограничителния таван пенсионерите с висока пенсия няма да работят. С новата пенсионна реформа едвали ще има млади пенсионери да работят.
61
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вместо да облагате мизерните пенсии и такива заплатки на работещи пенсионери направо ги трепете-така ще осигурите постъпления в бюджета от икономии на пенсии.