Пациентска организация искат безплатно лечение за болните от глаукома

Специалистите настояват и за повече прегледи на страдащите от заболяването
5
Пациентска организация искат безплатно лечение за болните от глаукома
Днес се проведе пресконференция във връзка с поредното отбелязване на Световната седмица на глаукомата - 8-14 март 2015 г. Снимка: БТА

Настояваме за пълна реимбурсация на терапията за лечение на глаукома, което ще гарантира качественото лечение за страдащите от това коварно заболяване, обяви на пресконференция в БТА доц. д-р Наталия Петкова, председател на Националната глаукомна асоциация.

Тя припомни, че към момента болните от глаукома трябва да доплащат 50% от стойността на терапията си всеки месец, което води до често прекъсване и промяна в курса на лечение.

Доц. Петкова обяви още, че е необходимо да се увеличи и броят на безплатните прегледи на диспансеризираните болни при офталмолозите, което ще подобри контрола на заболяването и качественото проследяване от страна на специалистите.

Глаукомата е хронично прогресиращо заболяване, характеризиращо се с увреждане на зрителния нерв. Според статистиката тя е второто очно заболяване след катаракта, което причинява пълна слепота – билзо 12 на сто от болните от глаукома ослепяват.

Държавният експерт в дирекция "Лекарствени продукти и медицински изделия" към Министерството на здравеопазването д-р Нели Таринска отбеляза, че вече е изготвено Фармако-терапевтично ръководство по очни болести, в което значително място е отделено на глаукомата. Изданието е предоставено на Националния съвет по цени и реимбурсиране, където ще се извърши неговото утвърждаване.

В ръководството са включени всички терапевтични режими и критерии за ефикасност на глаукомната терапия. Таринска посочи, че този вид ръководства ще бъдат задължителни за всички медицински специалисти.

По повод на Световната седмица за борба с глаукомата, която се отбелязва от 8 до 14 март, тази година в осем български града започват безплатни очни прегледи. По-детайлна информация за безплатните прегледи в София, Пловдив, Варна, Русе, Стара Загора, Благоевград, Пещера и Петрич ще бъде предоставяна на телефон 0700 10 5150700 10 515, всеки делничен ден между 12.00 и 17.00 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: пациентиглаукома
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ALKOHOLIZITE TRIABVA DA GI LEKUVAT --SRAM ZA BALGARIA.
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не лъжете хората. купувам ЛУМИГАН, преди 1 месец му повишиха с 40% цената, а говорите за намаление на лечението. От глаукома страдат предимно пенсионери.
1
0
 
6
 
! Отговори
Петър преди 9 години
Може и безплатно - косиш и пушиш.