Българското море – все по-далеч от българите

Трудно ще сменим руснаците със заможни туристи, смятат читателите на Dnes.bg
30 мар 2015 15:37, Красимир Ангелов
200
Българското море – все по-далеч от българите
Кой ще почива това лято на родното море? Снимка: Булфото

Макар да има още над 2 месеца до началото на активния летен сезон у нас, от бранша отдавна алармират за сериозния спад, който се очаква сред руските туристи по морето. Сред причините се сочат обезценяването на руската рубла, както и санкциите на Европейския съюз срещу Москва и позицията на страната ни към тях.

Пред Dnes.bg председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов коментира, че се очаква да имаме спад от 160 000 руски туристи през 2015 година. Общият брой руснаци, които ще влязат на територията на страната, ще бъде над 450 хил., а сериозна част от тях имат апартаменти "втори дом".

Още по темата

Заради задаващия се отлив на руските туристи по нашето Черноморие, екипът на Dnes.bg реши да попита своите читатели: "Ако ги няма руснаците, кой ще ходи по нашето море?"

Резултатите от анкетата, в която участваха над 3050 души, сочат, че едва 13% от хората са оптимисти, че по-малкият брой руски туристи ще бъде компенсиран с по-добри оферти за българите и повече нашенци ще почиват на родното море.

За сметка на това над половината от отговорилите в анкетата (57%) са категорични, че докато не получат по-изгодни оферти за почивка от родните курорти, биха предпочели съседните Гърция и Турция за своята морска почивка.

Всеки четвърти анкетиран (24%) смята, че въпреки кризата руснаците пак ще дойдат, защото у нас им харесва. Само 6% от отговорилите в анкетата са оптимисти и вярват, че на мястото на отказалите се руснаци, България ще привлече по-заможни туристи от Западна Европа.

И докато прогнозите за слаб летен сезон не секват, първите немски туристи за този сезон пристигнаха в курортен комплекс Албена на 21 март. Първите за сезона немски гости ще бъдат последвани от още няколко групи, които в началото на месец април ще бъдат настанени в курорта.

А какво ще бъде лято 2015 и къде ще почива българинът през него – времето ще покаже!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може да му викаха Помиарие, вече ще му викат Просяково!
81
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам дали знаете, но от толкова руски туристи на Поморие му викат Помиарие. Платените атакистки *** ако могат да запомнят и преборят склерозата и малоумито си, да предадат това на наелите ги.
80
0
 
30
 
! Отговори
реалист преди 9 години
Нашият туризъм тръгна в напълно погрешна посока, на Слънчев Бряг имаше страхотен зелен парк, това го унищожиха....не се наблегна на поддържани къмпинзи със зеленина, бунгала и условия, всеки гледа да се наяде бързо и резултата и фалити скоро ще са налице......Лошото е, че освен Слънчев бряг са на път да съсипят всички що годе още останали читави места..
79
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В този ред на мисли ... защо Волен не почива на Черно море, ами все по тези лоши *** курорти ходи?
78
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евала. Накрая един генетичен *** се сети да спомене и ***. Сигурно летува на Черно море с ваучъри от руското посолство. Така е. Когато лудите не се лекуват, те стават русофили.
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тъкмо да си свалят цените малко
76
1
 
19
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 9 години
Идва глад!Голям ГЛАД!
75
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сигурно всички членове на Атака, които нямат паркинсон и са завършили осми клас са трудоустроени като форумни руски ***. Нещо пирамема ли ви спряха или някой пиян руснак от посолството обърка опорните точки. А къде остана Сорос? Защо няма *** виновни за това, че руската бензиностанция фалира. Най-могъщата империя победена от един 80-годишен финансист. Или империята не е могъща или лъжите на форумните *** да опашати и бездарни.
74
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Освен руски *** се появиха и брокери на черноморски имоти :) Ако имаха как русофислката *** щеше да вкара и самолетоносач за повече убедителност. Изобщо ... такава човешка деградация другаде трудно може да се види. Фанатизъм, комунизъм и после защо България била е ЕС пък е зле. Над 50% от населението ѝ всеки ден работи против ЕС и налива вода в мелницата на една империалистическа държава от средновековно феодален тип. И после други виновни, виновна Европа и т.н.
73
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Читателите на днес.бг в голям процент са русофили, които всичко руско и неродно любят тачат и милеят, тъй че не са никаква извадка за мнението на нормалните българи, които обичат държавата си всместо някоя чужда такава.
72
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когато имотите поевтиняха преди 3-4 г си купих жилище в Лозенец.Тихо и спокойно село.Оттогава си изкарвам по цяло лято там.За тези пари щях да плащам всяка година за 10-дневна почивка в Гърция, без да имам нещо свое.
71
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересен е и друг феномен. Целият български туризъм е ориентиран към пазар от непретенциозни пияници, които е ясно, че нищо не произвеждат и като им секне канала за получаване на заплати (по-скоро помощи или награди от феодали), не могат да ходят никъде. Не се търси качество. Не се търсят даже и големи печалби. Целият български черноморски туризъм вегетира на идеологически принцип и пране на пари на руската мафия. И колкото и форумни *** да се наемат няма да го оправят.
70
4
 
13
 
! Отговори
Ксеркс преди 9 години
"Не може и Крим в Украйна, и руските туристи на Слънчев Бряг" - древна персийска поговорка.
69
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другари мутрафони, престъпници и ченгета. Построихте на черноморието едно гето, в което само прасета се чувстват комфортно. В *** други не идват. Да бяхте мислили преди да бетонирате, преди да правите заменики за гори, парцели, плажове. Преди да грабите и да крадете. Но приятелите на Русия освен крадци и мафиоти други не могат да бъдат. Скоро в хотелчетата и тесните плажове ще си летувате само вие и форумната ***, която ви поддържа. Закономерен край на глупостта ви.
68
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много интересен феномен. Същите, които целодневно плюят против гърците - били мързеливи,***,лъжели Европа и пр., под тази статия в стремежа си да оплюят достатъчно обосновано руснаците и русофилството, дават за позитивен пример същите тези гърци с тяхната висока бизнес култура:)
67
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
българина разбира само от тоягата
66
1
 
13
 
! Отговори
Риторичен ? преди 9 години
Ама защо все се надава вой, че намаляли точно руските туристи ?
65
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами то не съм чул русофил да има базов коефициент на интелигентност. Нямало да стъпят ако се въведяло еврото. Апогей на кретенията. Гърция и Испания сякаш изпаднаха като въведоха еврото. Чудете се какви глупости да говорите за да зомбирате общественото мнение. И мислите, че с глупостите си спускани под формата на лафчета за маса от руското посолство ще накарате реките да потекат обрато.
64
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ами ако са национално отговорни бизнесмени, нещо в което много се съмнявам, ама ако са такива, могат да напраявт "супер специални оферти" на етническите българи в Украйна, които са над 350 хиляди, така хем бессарабските българи ще дойдат да почиват у нас, хем на тях нема да им стоят празни стаите :)
63
4
 
10
 
! Отговори
руси преди 9 години
ще идват защото им е евтино,като влезе еврото никой няма да стъпи.