317 блока с мерак за саниране

Положението със свлачищата е критично, призна Павлова
52
317 блока с мерак за саниране
Снимка: БТА

Към момента 317 жилищни сгради в страната имат сключени договори за саниране с Българската банка за развитие, съобщи във Варна министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя уточни, че заявленията в банката са над 500 и допълни, че е оптимист, че нещата наистина се случват.

Министърът отбеляза, че в момента се обсъждат с Националното сдружение на общините в Република България два от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват те при реализацията на проекти.

Павлова обясни, че много често се случва при почти 100% събрано съгласие за саниране, заради един-два апартамента да страда цялата сграда. Вторият проблем е при сградите с повече входове, както и тези, които са разположени в Г- или П-образна форма.

При примерно пет готови входа и един, който не е готов, не може да се санира сградата, каза тя. "По тази причина водим дискусия с НСОРБ как можем да облекчим този процес”, обясни Павлова. Министърът подчерта, че ще анализират броя сгради и проблемите и най-вероятно ще предложи в края на април на МС някаква подкрепа за тези сгради и решение на тези проблеми, съобщава БТА.
 
Строителният министър обясни, че лятото се очаква да има сгради, на които ще е направено техническо и конструктивно обследване и края на лятото и есента ще има реално строителство и ремонт.

Лиляна Павлова коментира и свлачищата в страната и определи темата като “много сериозна и критична”. По думите й по регистър свлачищата на територията на цялата страна са над 1850. Павлова посочи, че по-кардиналното, което се прави по отношение на свлачищата, е нейното предложение за драстично затягане на режима за т.нар. предварителни съгласувани разрешения за строителство в свлачищните райони - как се позволя и дали се разрешава строителство в такава зона.

Предвижда се и забрана за изграждане на водопроводни и канализационни системи, там където очевидно е свлачищен район.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Таз мажете само на картинка ще ги вижда.
8
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тая нещо взе да увърта за санирането
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
култова снимка
6
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не че подкрепям Станишката, ама при него се пуснаха повече километри магистрали от колкото при Великия Магистралостроител ;) Цялата пара отиде в свирката, много самохвалство, ама на вятъра, та така и със санирането...
5
4
 
27
 
! Отговори
лесничей преди 9 години
Никога преди 1990 г. не е имало свлачища или наводнения . Сега изсякоха горите и продадоха трупите в Турция . Всеки срещу минимален рушвет си строи където и каквото поиска . Зарибиха язовирите и ги ползват като рибарници. При това положение никое правителство не ни е виновно , виновни сме ние хората със своята простотия и алчност . За съжаление в близките 20 години това ни чака .
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мале-е-е, колко народ ще гризне дръвцето!
3
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Санирането ще е като магистралите, пълен провал ! Магистралите вече нуждаят от ремонт и пропадат, корупцонната схема е точно за изборите, само наши фирми, чрез нашите кметове...
2
3
 
20
 
! Отговори
HA преди 9 години
500ПОСАСЕНИ ЗАЯВЛЕНИЯ И 300 С ДОГОВОР СИ Е ЖИВ ПРОВАЛ БЕ МОМЕ
1
6
 
18
 
! Отговори
ДИСАГИТЕ преди 9 години
Това НАсаниране е измама с цел кражби освен това не е справедливо спрямо онези бедни хорица които са извън програмата!Те как ще бъдат компенсирани за харчовете на правителството?Не само че ще бъдат ощетени ами те и ще изплащат заема за прищявката на Лииинцето и нейната хунта!!