Българско радио срещу руската пропаганда в Украйна

То ще бъде в помощ на нашите сънародници, които живеят там
Обновена: 23 апр 2015 17:50 | 23 апр 2015 17:39,
396
Българско радио срещу руската пропаганда в Украйна
Снимка: Reuters

Руската пропаганда и информационна агресия в Украйна ще бъдат борени и с радио и телевизия на български език. Те ще са в помощ на сънародниците ни, които ще могат да се информират на своя език и да го тренират.

Идеята за това сподели пред български депутати посланикът на Украйна в България Микола Балтажи. Той беше изслушан за положението на сънародниците ни в размирната държава. Пред депутатите Балтажи заклейми пропагандната война, която води Русия. Той обясни, че руската агресия е в голяма степен информационна, а битката, която води, е без правила.

"В контекста на противодействие на руската пропаганда е да се покрият българите в Южна Украйна с радио и телевизия, българите ще тренират родния си език, работим и по тази тема“, каза Балтажи.

Посланикът увери, че каквато и да е властта в страната му, българското малцинство никога няма да има проблеми. "Властта, която и да е властта, за тях няма да има проблеми“, каза той.

Въпросът за български медии за сънародниците ни в Украйна бе повдигнат и от депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров. Той лансира идеята на българите в Украйна да бъдат пуснати българските кабелни оператори, за да могат да се информират обективно.

Посланикът обясни, че има споразумение между БНТ и Първи украински канал. Направен е контакт и с Радио „Фокус“. Според него обаче медиите в двете държави трябва да уговорят сътрудничеството си сами помежду си. И Балтажи обаче бе категоричен, че голяма част от българското общество няма „адекватна представа за случващото се в Украйна“.

Дора Янкова от БСП пък попита достатъчни ли са грижите на украинската държава за изучаване на български език от страна на нашето малцинство там. Балтажи бе питан и за ситуацията с българския бизнес в Украйна. По данни на Янкова там имало 200 предприятия с български капитали, от които 67 са български компании.

След изслушването на посланика комисията реши, че ще предприеме серия срещи – с министъра на образованието за обучението на български на сънародниците ни, с медии – за възможността за получаване на сигнал в Украйна, с украински парламентаристи и с БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
239
8
 
41
 
! Отговори
до одисей преди 9 години
Е защо да сабарят паметниците...че това е историята--нека да се помни--хубава или лоша-нека се помни.Затова във Финландия е най-големият паметник на Ленин--и никой не го пипа...това е историята бе ....."професоре"
238
8
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Одисей,я ни разкажи,как са ви правили комсомолци???Чувал съм,но искам да чуя от първа ръка.
237
8
 
39
 
! Отговори
до 336-одисей преди 9 години
Одисей 1--доста лоши постове,имайки предвид че си ком.секретар.Немислиш ли че това е яко лицемерно!!!!
236
8
 
43
 
! Отговори
еййй Одисейчо преди 9 години
Одисейчо,сам си признавал тук,че си бил комсомолски секретар--така че не ти отва да лъжеш и мажеш тук.А комунизъм в Русия отдавна няма--той е в кратунката ти.За справка--Във френският парламент има повече комунисти от парламента в Русия...схвана ли комсомолецо?????
235
9
 
44
 
! Отговори
Колев преди 9 години
Тези информационни манипулатори "оправиха" българите тук, а сега се юрнаха да "оправят" сънародниците ни в нещастна Украйна. Сетила се Мара да се побара. До сега къде бяхте бе ***?Има ли нормален човек,който да повярва на медии, които са на 100-тно място по свобода на словото?*** мръсни!
234
9
 
40
 
! Отговори
до одисей преди 9 години
До Одисей 1---ти ли ще говориш за Ленин---------ти ли...бивши комсомолски секретарю--който се е кланял и клел на тая мумия.....
233
8
 
40
 
! Отговори
Примка преди 9 години
Ха така появи се и дъртия *** Одисейчо....Поне кажи едно добро утро, веднага започвате деня с пяна на уста...!!! Ха ха ха ....колко ще бъдат днес центовете....ха ха ха ????
232
8
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Прозападните медии информираха ли ни обективно за трагедията в Одесса????
231
15
 
33
 
! Отговори
белчо преди 9 години
Като гледаш на шиш водка и шепа рубли виждаш пияното си путлеристко бъдеще
230
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навремето се информирахме ото ББС и от Свободна Европа днес обективна информация се получава от руските медии като РТ или ОРТ или руски сайтове
229
9
 
36
 
! Отговори
Велчо преди 9 години
320, като ти гледам драсканицата, то си от тях *** *** *** които са заложили на куц кон, и шоуто предстои ще става много интересно при надбягванията....
228
9
 
37
 
! Отговори
Канев преди 9 години
З18, не за "Свободна Европа" която зомбираше целия източен блок.Не зная на колко си години, но имаше такова радио, интересувай се, и май сега се опитват да правят същото в Украйна....но вече го има интернета....!!!!
227
9
 
37
 
! Отговори
Канев преди 9 години
Ще се мъчат с поръчение от запада, да зомбират нашите сънародници там, за истинските неща, и за това кой и защо предизвиква това.Те си мислят че я има още желязната завеса, и още го няма интернет....Всички опити ще се окажат на празно, хората виждат какво става, и няма да успеят да ги зомбират...Я карайте направо, защо не им забраните интернет, а им пуснете само вашето радио....!!!!
226
8
 
43
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 9 години
Явно се търси работа на Иво Инджев!А това да се пуснат български кабелни оператори, беше толкова трогателно! Валери Симеонов е решил, България е тясна за простотията, която се носи от СКАТ!
225
8
 
47
 
! Отговори
ДАаааааааааааааааааа преди 9 години
Българското радио,ще помага на наши сънародници които живеят там???!!!!!!!??????? Бах и лицемерите имаме във власта....А нетрябваше ли нашият Президент-*** да помогне на етническите българи когато бяха взимани насилствено за мобилизацията в укр.армия???Тогава укр.армия уби 11 човека в Ивано-Франковска област,от тях 4 бяха българи...А нетрябваше ли *** да осъди изгорените хора в Одеса-от тях 2 бяха българи.....Долни лицемери,отвратихте народа вече....подлли малки човечета...................
224
9
 
51
 
! Отговори
уйо преди 9 години
Обективните новини по това радио ще ги съобщават Асен Агов, Иво Инджев, Яценюк и Турчинов, сценарист - Дейвид Рокфелер, главен редактор - Джим Кери, помощник оператор - Росен Плевнелиев, Бойко Борисов и други....
223
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Асен Агов ще съобщава новините по това "българско"радио , кой ще го финансира "америка за България" или директно спонсорите и собственици на фондацията -цру
222
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВЛИПСА НА достатъчно войска обезпечаваща фронтовата линия което автоматично прави огромни територии на съприкосновение с противника -,,ничия земя''---------------- Това си го запиши, после да не кажеш, че "хунтата" нападнала първа. Според тебе хунтата няма достатъчно войска дори да се отбранява.
221
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ТОДОР ХРИСТОВ1500 тона хуманитарна помощ----------------1/3 е гориво за бойната техника, 1/3 джепане. Останалата 1/3 е 500 тона на 3-4 млн население По 250-300 гр на човек. За един месец.
220
8
 
36
 
! Отговори
$oro$ преди 9 години
Деньги есть , товарищи ?

Спонсорирани публикации