Българско радио срещу руската пропаганда в Украйна

То ще бъде в помощ на нашите сънародници, които живеят там
Обновена: 23 апр 2015 17:50 | 23 апр 2015 17:39,
396
Българско радио срещу руската пропаганда в Украйна
Снимка: Reuters

Руската пропаганда и информационна агресия в Украйна ще бъдат борени и с радио и телевизия на български език. Те ще са в помощ на сънародниците ни, които ще могат да се информират на своя език и да го тренират.

Идеята за това сподели пред български депутати посланикът на Украйна в България Микола Балтажи. Той беше изслушан за положението на сънародниците ни в размирната държава. Пред депутатите Балтажи заклейми пропагандната война, която води Русия. Той обясни, че руската агресия е в голяма степен информационна, а битката, която води, е без правила.

"В контекста на противодействие на руската пропаганда е да се покрият българите в Южна Украйна с радио и телевизия, българите ще тренират родния си език, работим и по тази тема“, каза Балтажи.

Посланикът увери, че каквато и да е властта в страната му, българското малцинство никога няма да има проблеми. "Властта, която и да е властта, за тях няма да има проблеми“, каза той.

Въпросът за български медии за сънародниците ни в Украйна бе повдигнат и от депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров. Той лансира идеята на българите в Украйна да бъдат пуснати българските кабелни оператори, за да могат да се информират обективно.

Посланикът обясни, че има споразумение между БНТ и Първи украински канал. Направен е контакт и с Радио „Фокус“. Според него обаче медиите в двете държави трябва да уговорят сътрудничеството си сами помежду си. И Балтажи обаче бе категоричен, че голяма част от българското общество няма „адекватна представа за случващото се в Украйна“.

Дора Янкова от БСП пък попита достатъчни ли са грижите на украинската държава за изучаване на български език от страна на нашето малцинство там. Балтажи бе питан и за ситуацията с българския бизнес в Украйна. По данни на Янкова там имало 200 предприятия с български капитали, от които 67 са български компании.

След изслушването на посланика комисията реши, че ще предприеме серия срещи – с министъра на образованието за обучението на български на сънародниците ни, с медии – за възможността за получаване на сигнал в Украйна, с украински парламентаристи и с БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
12
 
32
 
! Отговори
$oro$ преди 9 години
Гарантирам че с моите пари мечока ще клекне...
218
10
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някога, когато бяхме зад желязната комунистическа завеса, на запад имаше истинска демокрация и слушахме ББС и Дойче веле, за да чуем и истината. А сега трябва да гледаме руските телевизии, за да научим истината. Как се обърнаха нещата уж демокрация а то пак тирания, но с друго име или ционистки неофашизъм.
217
8
 
47
 
! Отговори
Църо преди 9 години
Голяма драма - българите в Украйна всички били проруски настроени! Ужас! Ще ни изгонят от НАТО заради тези гащници! Я Руслан Мъйнов да ходи да им набие канчетата, че станахме за резил!Роско Плювналиев сега е зает да помага за евроинтеграцията на Косово, но като се оправи там, ще се заеме и с Бесарабия.
216
8
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Погледнете на кое място сме по свобода на медиите- на стотната позиция. Така, сега ми кажете как точно ще предлагаме обективна информация на българите в Украйна? Единствената роля, която ще имат медиите е проводник на американските интереси и вие много добре знаете, че са подчинени на Вашингтон.
215
8
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Той еМного интересна позиция, се нарича ЗАЕК!
214
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами да. То към всичките нещастия дето се стовариха върху украинците защо да не добавим и ние нещо за тоталното им изтрещяване
213
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 272ти нормален ли??
212
9
 
56
 
! Отговори
Той е преди 9 години
Това ще е голяма глупост,ако бъде допуснато изобщо да стане!България не трябва по никакъв начин да взема страна в конфликт, който не я засяга!Това е вътрешна работа на Украйна,и всяка наша намеса,може да бъде тълкувана като враждебен акт от другата страна!Не виждам,какви интереси гоним там,та сами да се пъхаме между шамарите?Пълен неутралитет,и балансиран подход и към двете страни,отчитащ националните ни интереси!Няма защо,да си създаваме нови врагове!
211
10
 
45
 
! Отговори
дупев преди 9 години
добре, че дойде тази скапана демокрация, за да разбера колко предатели има на тази древна земя, дадена ни да създаваме една ВЕЛИКА БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА.
210
11
 
56
 
! Отговори
морски преди 9 години
Поредния хуманитарен конвой с помощи от Русия за Донбас замина преди няколко дни. 2 000 тона.Бедна Русия праща,богатия запад се е заврял в миша дупка и гледа как Порошенко избива цивилни украинци само за да угоди на сащ.Вече над 6 000 души.Срам и позор,къде са прословутите европейски ценности!
209
31
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Донецк и Луганск вече не се изплащат пенсии и помощи, а и от Москва не идват. Путин окървави Украйна, взе си Крим и остави Донецк и Луганск да мизерстват. Ето това е православния фашизъм, идващ от Москва
208
15
 
58
 
! Отговори
до 263 и 261 преди 9 години
Сега плюете срещу Русия, много сте смели. Къде бяхте преди? В коя дупка се криехте? Я си представете, че вятъра задуха срещу плюнката ви. Ще се удавите. Намерете си по-смислена работа - например плюйте срещу бедността и обезлюдяването на България. Плюйте американците, че ни спряха атомната енергетика и газта и се превръщаме в заден двор на ЕС.
207
11
 
48
 
! Отговори
бг преди 9 години
както винаги първо ЗАПОЧВАМЕ НА ГРЕШНАТА страна.
206
11
 
50
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Сигурно на български ще им обясняват колко е хубаво да загинеш в Донбас за Велика Хохландия!
205
11
 
49
 
! Отговори
морски преди 9 години
В неделя от 12ч. ще се проведе поредния протест пред президентството против световната агресия на НАТО и базите им у нас.Да кажем НЕ на НАТО!
204
15
 
38
 
! Отговори
харошй болгар до 262 преди 9 години
Не верваш, а?По твои данни в Руто всичко винаги е ОК, а Америка е пред разпад, нали?Нали така пише в твойта тетрадка с червени корици?Нищо, ще дойде видов ден и ше повервате.Като закъркорят червата от глад и вярата идва сама!
203
12
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
супер! сега и там ще слушат новини на турски език!
202
13
 
50
 
! Отговори
морски преди 9 години
Киевските фашисти не успяха да пречупят духа на руснаците в източна Украйна та сега България ще се опитва да им промива мозъците с прозападна фашистка пропаганда.Е няма как да стане!
201
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сша крайне обеспокоены...Да нам россиянам НАСРАТЬ на ваше беспокойство янки!!!
200
22
 
39
 
! Отговори
циник преди 9 години
*** и русюфилчетата ориваха нета: Фашистите това, Фашистите онова. ХАХАХА Ривете, ривете, щото сал тва ви остана. На последните избори от гласувалите до 40годишна възраст, едва 9% са гласували за БСП/БКП всииички соц. Агенции го заявиха. Риветеее, ривете ХАХАХААА