Българско радио срещу руската пропаганда в Украйна

То ще бъде в помощ на нашите сънародници, които живеят там
Обновена: 23 апр 2015 17:50 | 23 апр 2015 17:39,
396
Българско радио срещу руската пропаганда в Украйна
Снимка: Reuters

Руската пропаганда и информационна агресия в Украйна ще бъдат борени и с радио и телевизия на български език. Те ще са в помощ на сънародниците ни, които ще могат да се информират на своя език и да го тренират.

Идеята за това сподели пред български депутати посланикът на Украйна в България Микола Балтажи. Той беше изслушан за положението на сънародниците ни в размирната държава. Пред депутатите Балтажи заклейми пропагандната война, която води Русия. Той обясни, че руската агресия е в голяма степен информационна, а битката, която води, е без правила.

"В контекста на противодействие на руската пропаганда е да се покрият българите в Южна Украйна с радио и телевизия, българите ще тренират родния си език, работим и по тази тема“, каза Балтажи.

Посланикът увери, че каквато и да е властта в страната му, българското малцинство никога няма да има проблеми. "Властта, която и да е властта, за тях няма да има проблеми“, каза той.

Въпросът за български медии за сънародниците ни в Украйна бе повдигнат и от депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров. Той лансира идеята на българите в Украйна да бъдат пуснати българските кабелни оператори, за да могат да се информират обективно.

Посланикът обясни, че има споразумение между БНТ и Първи украински канал. Направен е контакт и с Радио „Фокус“. Според него обаче медиите в двете държави трябва да уговорят сътрудничеството си сами помежду си. И Балтажи обаче бе категоричен, че голяма част от българското общество няма „адекватна представа за случващото се в Украйна“.

Дора Янкова от БСП пък попита достатъчни ли са грижите на украинската държава за изучаване на български език от страна на нашето малцинство там. Балтажи бе питан и за ситуацията с българския бизнес в Украйна. По данни на Янкова там имало 200 предприятия с български капитали, от които 67 са български компании.

След изслушването на посланика комисията реши, че ще предприеме серия срещи – с министъра на образованието за обучението на български на сънародниците ни, с медии – за възможността за получаване на сигнал в Украйна, с украински парламентаристи и с БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
12
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До харошй болгар до 253Ти нормален ли си изобщо?
198
25
 
39
 
! Отговори
харошй болгар до 253 преди 9 години
Руснаците бяха голи и гладни като пукали!Чак петролът като стана от 20 на 100 долара позагладиха косъма. Ама не става всеки ден Велик ден - и сега си се връщат обратно в *** им.Хрантутехме ги обилно без пари, че и пастата за зъби им доставяхме (зубная паста). Ако не бехме ние щяха да им изпопадат зубите на всичкото русняк... Путин сега щеше да фъфли с беззъба гангренясала уста Фффф - ффф ффффххх ф-ффффф-хххфф.....Мдааа, нищо не знаете вие днеска...
197
16
 
38
 
! Отговори
до 254 преди 9 години
Ами то в руския "елит" има ли руснаци?
196
14
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 251Гадният прстъпник Порошенко не се насити на невинна кърв
195
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Александър-продълж.съгласен съм!
194
9
 
53
 
! Отговори
Александър-продълж. преди 9 години
..обезщетения на пострадалите. Путин отиде в района и лично се ангажира с активни действия.А н една страта от ЕС, която добре познаваме, много райони пострадаха от наводнения и свлачища и също имаше човешки жертви. Всички виждаме, как властимущите се справят. За тях менюто на "Авиоотряд - 28" и пътуващите (омари, 20-годишен сингъл малт скоч), бюджетът на НСО се оказаха по-важен проблем от жилищата на нещастниците. Гледам, как тук някои се радват на намаляването на руския златен резерв. А нашия?
193
10
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 256Проблема в цялата история е, че никой не се бори с ФАШИСТКА пропаганда!
192
12
 
45
 
! Отговори
Александър преди 9 години
До харошй болгар до 171Gauvneau, казвам ти го, за да се радваш - Русия я сполетя голямо нещастие - в Сибир, Хакасия - огромни пожари, изгоряха десетки хиляди хектара гора, няколко села, загинаха 30 души. И бедната, изнемогваща страна веднага изпрати няколко Ил-76 с всичко необходимо за хората, гаси пожарите с Бе-200 (от които САЩ и Франция купуват няколко за $3 млрд) и въртолети Ми-26(най-големите в света), а нали са технически изостанали - и робот-пожарникар. Веднага започнаха да плащат обезщ
191
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АтакаЗа теб ли?
190
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До така трябваМечтател.....
189
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До УменНародУмнаДържаваАми *** там, какво правиш тук?
188
9
 
38
 
! Отговори
Сеирджия преди 9 години
До ИдеалистАми кой ти пречи, запиши се и *** да се биеш "за фашистка Украйна". Но не ти стиска! Всички сте много храбри пред компютъра. Ние през 1999 г. успяхмеда съберем над 3000 души с адреси, телефони, данни за ВОС и разни бойни умения. И щяхмеда отидем до един, ако войната беше слезнала на земята! Познай за кого щяхме да се бием!Що не се пробваш, наистина? Сигурно е нещо като компютърна игра...
187
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До В Украйна да, а в БГукраинска фашистка пропаганда
186
9
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"И Балтажи обаче бе категоричен, че голяма част от българското общество няма адекватна представа за случващото се в Украйна."Ииии поради тази причини, разпространяващите неадекватна информация наши медии ще информират украинските българи... Тоя украински *** сам се оплете в глупостите си.
185
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 238"аз не ходете в сибир"
184
19
 
39
 
! Отговори
Пропагандна война преди 9 години
Всички дето казващи истината са-Фашисти или ***!!!! Тва е казал *** това и пишат Фесовете на Милер Еврейна на газпром и путлеритите!
183
27
 
35
 
! Отговори
В Украйна да, а в БГ преди 9 години
То хубаво в Украйна с българско радио и телевизия ама кажете ми тук в самата България с какво ще се борим срещу руската пропаганда?Пълно е с предатели лакоми за пари като се започне от шефове на медии, разни ТВ и радио водещи и най-различни облъчени и заразени българи от руската пропаганда.
182
29
 
33
 
! Отговори
Сорос преди 9 години
Поръчал съм информационна война на всички фронтове. Ще изтощим мечока до последната копейка...
181
28
 
38
 
! Отговори
до 238 преди 9 години
Атакиски Фес! Ходете в Сибир да ви обича др ***! Стига сте ми писали по нета колко велики и добри са руските милиардери Начело с ***!
180
29
 
39
 
! Отговори
УменНародУмнаДържава преди 9 години
Кой е казал, че не ни пречи мизерията и окупацията от Русия 45 години !??Западът ни е брат, Русия ни е враг - СВИКВАЙ !!!