Българско радио срещу руската пропаганда в Украйна

То ще бъде в помощ на нашите сънародници, които живеят там
Обновена: 23 апр 2015 17:50 | 23 апр 2015 17:39,
396
Българско радио срещу руската пропаганда в Украйна
Снимка: Reuters

Руската пропаганда и информационна агресия в Украйна ще бъдат борени и с радио и телевизия на български език. Те ще са в помощ на сънародниците ни, които ще могат да се информират на своя език и да го тренират.

Идеята за това сподели пред български депутати посланикът на Украйна в България Микола Балтажи. Той беше изслушан за положението на сънародниците ни в размирната държава. Пред депутатите Балтажи заклейми пропагандната война, която води Русия. Той обясни, че руската агресия е в голяма степен информационна, а битката, която води, е без правила.

"В контекста на противодействие на руската пропаганда е да се покрият българите в Южна Украйна с радио и телевизия, българите ще тренират родния си език, работим и по тази тема“, каза Балтажи.

Посланикът увери, че каквато и да е властта в страната му, българското малцинство никога няма да има проблеми. "Властта, която и да е властта, за тях няма да има проблеми“, каза той.

Въпросът за български медии за сънародниците ни в Украйна бе повдигнат и от депутата от Реформаторския блок Борис Станимиров. Той лансира идеята на българите в Украйна да бъдат пуснати българските кабелни оператори, за да могат да се информират обективно.

Посланикът обясни, че има споразумение между БНТ и Първи украински канал. Направен е контакт и с Радио „Фокус“. Според него обаче медиите в двете държави трябва да уговорят сътрудничеството си сами помежду си. И Балтажи обаче бе категоричен, че голяма част от българското общество няма „адекватна представа за случващото се в Украйна“.

Дора Янкова от БСП пък попита достатъчни ли са грижите на украинската държава за изучаване на български език от страна на нашето малцинство там. Балтажи бе питан и за ситуацията с българския бизнес в Украйна. По данни на Янкова там имало 200 предприятия с български капитали, от които 67 са български компании.

След изслушването на посланика комисията реши, че ще предприеме серия срещи – с министъра на образованието за обучението на български на сънародниците ни, с медии – за възможността за получаване на сигнал в Украйна, с украински парламентаристи и с БПЦ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


396
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
179
9
 
50
 
! Отговори
До № 197 преди 9 години
Използвай правилно времената в българския език, даже когато пишеш лъжи и глупости. "Хрантутехме" - ти тогава даже не си бил любовен плам в очите на биологичния си баща!Да, България едно време произвеждаше и изнасяше огромно количество храни за Полша, ГДР, Чехословакия и СССР. Българските консерви от белени домати и от праскови бяха най-добрите на Западния пазар. Изнасяхме зърнени храни, сортови семена. Слънчогледът на Франция беше от наша селекция. За СССР никога не сме изнасяли месо. Лъжеш!
178
10
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой ще плаща за това радио ? Пак ли Сорос? Стига де, малко ли се охарчи човека!
177
16
 
61
 
! Отговори
ПростНародСлабаДържа преди 9 години
Не плюйте Русия и Путин, а си гледайте българската *** докъде е деградирала. На това отгоре и окупирана от чужда сила. На вас не ви пречат мизерията и окупацията, а ви пречи православна и братска Русия. Спрете вече да говорите за комунизъм и антикомунизъм, руската комунистическа партия отдавна не е на власт, а е в опозиция!
176
24
 
39
 
! Отговори
така трябва преди 9 години
Правилно, и западна пропаганда трябва да има - с руските камъни по руската глава!
175
11
 
42
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 9 години
Роско-меката китка да не се обажда.
174
8
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен214 А нещо за дългът на краварите .Що тъй, немилостиво ,расте . Що си го не плащат, а печатницата ,трака ,трака . Тик ,так ,тик...
173
12
 
36
 
! Отговори
фес от Банкя преди 9 години
До Фес от "Атака&q Ибрикчиите на Ердоган,пардон ,червените рязяни Гербери и другаря ,,Турски поток,,от Банкя...Турски мекерета и мръсни комунисти .За Турция и АЕЦ и Газопровод и печалба ... Да живее Турция ,да живее Герб!
172
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До радио гавуристанЕдин азер ме научи на следната благословия, сигурно щъ й разбиреш, нъл си ги пишите братя:"Аравадън дизлерин юстюнде сиким!"
171
12
 
51
 
! Отговори
Гошо преди 9 години
До укропБългарите в Приазовието и Крим, в Одеса, в Бесарабия са ПРОРУСКИ настроени. Както и гагаузите. Тези хора са оземлени от Руската империя, мнозина от тях са учили в руски школи и университети, когато там не е имало никаква Украйна, а Малороссия. Микола Балтаджи е службаш на незаконното превратаджийско киевско правителство и естествено ще говори така!Ние трябва да внимаваме с поведението си на държава. А "българските кабелни оператори" ако информират обективно, то аз съм пророк Йеремия.
170
12
 
38
 
! Отговори
радио гавуристан преди 9 години
Слушай матрял. Ако слушаш шъ имаш Руска газ на двойна цена от Турция. Шъ имаш още данъци и шъ раниш шопара дет тъ .бе. Айда...
169
27
 
36
 
! Отговори
р-о Свободна Европа преди 9 години
Руснаците са силни само в рекета и терора. Убиха истинските журналисти,лидерите на опозицията и сега ще им "Говорит Москва"-колко сме хубави и какви цели ще постигнем. Американци стъпиха на Луната, ние ще стъпим на Слънцето(но през нощта че през деня е горещо).Колко хубаво е в Русия ,ама 12 милиона руснаци избягали на запад.
168
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Глупи, НАТО (пише се с главни букви) е военна организация, а Евразийския съюз е еквивалент на Европейския. Чул-недочул и решил да се изкаже неподготвен. Айде пий си млякото и викни мама да те завие."-Глупи исках да ти кажа ,че комунизма свърши 89-та година и Сталин няма да се възроди.
167
19
 
35
 
! Отговори
демократ преди 9 години
Трябва тв Алф да се забрани.
166
15
 
35
 
! Отговори
харошй болгар до 193 преди 9 години
Верно, че ни даваха нафта, ама да вадиш нафта го могат и *** от Нигерия.Руските голтаци като влизаха в нашите хран.магазини и им течаха лигите като на прегладнели пумияри!А ние: последни в Европа - смятай!
165
15
 
37
 
! Отговори
до 189 преди 9 години
"По-добре да сме в Нато отколкото в Евразийския съюз."Глупи, НАТО (пише се с главни букви) е военна организация, а Евразийския съюз е еквивалент на Европейския. Чул-недочул и решил да се изкаже неподготвен. Айде пий си млякото и викни мама да те завие.
164
8
 
37
 
! Отговори
аман от пропаганда преди 9 години
Мислете бе овце.Ако мислите да се биете с комшията си ще си държите ли парите у тях ?Децата на *** що дирят у САЩ след като са им врагове?
163
9
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а репарацийте който плащахме на ссср до 1959 нещо за тях да кажете
162
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новини от българското радио за Украйна....В европейска България,изповядваща европейските ценности,акушерка преби от бой новородено бебе...
161
13
 
38
 
! Отговори
Идеалист преди 9 години
Даже искаме да се запишем доброволци да се бием за фашистка Украйна!
160
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
shte vi izbiem do edin edin den vashia cheren petak shte doide napravo shte vi derem.