В паметта ни има пътеводни звезди, които не избледняват!

Тържествено бяха отбелязани 139 години от избухването на Априлското въстание
Обновена: 2 май 2015 07:32 | 1 май 2015 21:20, Красимир Ангелов
199
В паметта ни има пътеводни звезди, които не избледняват!
Снимка: Булфото, архив

"Отправяйки поглед към величествените и страшни дни на 1876 г. си даваме сметка, че в българската историческа памет има пътеводни звезди, които не избледняват с времето. Има величини, с които поколение след поколение, винаги ще се сравняваме!”, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на тържественото отбелязване на 139-годишнината от Априлското въстание.

“Всяко време на триумф и трагедия ражда своите ярки личности. Априлското въстание – този ярък символ на пробуждането на българския дух, на борбата за човешко и национално достойнство, бе дело на цяла плеяда от титани на българската история. То се превърна във връх на националноосвободителните борби на българския народ, благодарение на всички онези знайни и незнайни герои, които презряха живот и имане, водени от словата на Бенковски: „Боже, дай ми сила и недей ме оставя сам. Помогни ми в святото начинание и предприятие да избавя тоя народ от железните нокти на тиранина”, заяви още държавният глава в своето слово.

По думите на президента Априлското въстание е самостоятелно дело на българския народ с ясни идеи и стратегии. “Ето защо, то се превърна много повече от военна акция и израсна до висотата на блестящ политически успех с огромно значение за българската кауза”, посочи Плевнелиев.

"Възрожденският стремеж към самостоятелност, държавност и собствени институции бе вграден в основите на движението занационално освобождение.Този стремеж на апостолите от четвъртиреволюционен окръг ги подтикна да свикат истински български парламент в местността "Оборище", посочи президентът. Той допълни, че първият български парламент е воден от същитепринципи, които почитаме и днес - изборност на делегатите, демократичност и вишегласие.

"Наш дълг е да не забравяме неподвластното на времето послание на "Оборище", че пътят на националната ни свобода и независимост, преминават през принципите на свобода и равенство, които приобщиха българския народ към идеите на демократична  Европа, отбеляза Плевнелиев.

Тържествена заря проверка в Панагюрище тази вечер бе кулминация на националните чествания на 139-та година от избухването на Априлското въстание.

На площад "20 април" президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните роти от асеновградския гарнизон. На историческия площад в Панагюрище с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание.

Пред "Вечният огън" на мемориалния комплекс "Априлци" бе поднесен "Гирляндът на славата" в памет на героите от въстанието. Официални гости на честванията в Панагюрище бяха народни представители, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, кметове, общественици и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
16
 
! Отговори
шоп преди 8 години
За такава марионетна личност не си зсслужава да си хабя батерията! От какво искаме да се освободим!? Срещу кого въставаме!? На какви зверства сме подложени!? Пак премълчаваш, ибрикчийо!
44
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, после ще ги раздавам за да видят хората за какво става въпрос
43
1
 
8
 
! Отговори
Българи преди 8 години
Преди 1989 г. имаше ПЛАТЕНИ комсомолски секретари. БКП ги поддържаше.Комунистите не измениха на нрава си.Комуниста Бойко Борисов, с типичната за БКП измама, насади в президентския стол тая ПУ-КА, тоя платен комсомолец Росенчо.И както забелязвате комуниста Бойко получава подкрепа и от комуниста Първанов.Нещо да се е променило???????????
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do XA-XA-XA - Ot kak svqt , svetuva, vsi4ko se dviji ot iztok na zapad ,taka 4e v ruskoto posolstvo nema da imat rabota ,ne se pritesnqvai ( ako si slujitel v posolstvoto).
41
1
 
7
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
пропадаме къто Урсоя.те товаа.
40
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След големите руски успехи, с английска помощ и английски параходи - по заповед на евреина Дизраели - турците прехвърлят огромната армия на Соломон паша. Тя извършва едни от най-големите военни престъпления през тази война. - Стара Загора 1877г.
39
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев е най-тъпия държавен глава в света?Да -> +Не -> -
38
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбирам какво точно му празнувате на априлското въстание - няколко полу-*** издълбали топче от череша и решили с една шепа жени и деца да се опълчат стрещу една от най-силните армии на времето си, осъждайки ги на сигурна смърт????
37
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Снимката е много интересна. Не заради субектите на предния план а заради това което показва на заден план. Виждаме един добре охранен военен символизиращ нашата армия в момента как държи народа далече от своя любимец и един несъзнателен граждани изразяващ отношението си към любимеца с лозунг с надпис ' Плевнелиев ти си срам за нацията". С тази снимка заглавието и съдържанието не се връзват ама никак
36
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А вчера беше 30 април. 40 години от победата на ВИЕНТАМ надСАЩ. А защо , Българската ,свободна и независима преса , тъй жално ,тъй милно мълчи?
35
1
 
31
 
! Отговори
EC SS преди 8 години
В речта си така наречения президент не спомена думите турски и османски .По неговите думи героите на априлското възстание не са се борили срещу империя,а за *** демократични ценности! И всичко това на фона на пламенната реч на кмета на Панагюрище,изпълнена с правда и родолюбие ! КОЙ!!! Кой трябва да бъде водач на българите и главнокомандуващ ?
34
6
 
4
 
! Отговори
жеко преди 8 години
виждам много българофобски коментари, хубаво е това, значи този вреден ген рано или късно ще изчезне
33
1
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
koito iska neka pro4ete zapiski na bg vastaniq na Zaxari Stoqnov ,tam kvo pi6e,4e ba6tata na Karadjata bil pogreban bez pop sled osvobojdenieto ta daje xodili da sabirat pari ot turcite ,a sestrite na Angel Kan4ev ednata stanala prostitutka za da se izxranva,drugata prosqkinq,a edin balgarin deto palnil lulata na edin pa6a ot Ruse stanal deputat,ta tova e balgarskata priznatelnost
32
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Жалко смешно човече ...И това нещо ни е президент ...Да си каже, кой го е избрал ... ако не го е срам, де
31
2
 
12
 
! Отговори
ЮДА преди 8 години
Не ни дреме како е казало това нещо. Кмета на Панагюрище е казал това,което ние мислим на висок глас - Че който търси епитети на турското робство е национален предател. Нещото наричано чехъл се е изчервило силно от неудобство.
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Tva samo Dupresari ostavqt komentari tuk :D Za antidepresanti u blizkata apteka :D
29
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
що не се скри някъде! Срам си! Срамиш България пред хилядите жертви, паднали за свэбэдата й! Срам! Срам! Срам!
28
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом видя пишман президента преглеждам веднага коментарите за да се посмея от сърце.
27
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До работник А шефовете на БКП - Герб какви са ,да не би да са бедняци ! Че на туй ,отгоре и комунисти.
26
2
 
9
 
! Отговори
со-ва преди 8 години
Този цивилния отпред кой е ? нещо ми се вижда познат, или ме лъжат очите.