В паметта ни има пътеводни звезди, които не избледняват!

Тържествено бяха отбелязани 139 години от избухването на Априлското въстание
Обновена: 2 май 2015 07:32 | 1 май 2015 21:20, Красимир Ангелов
199
В паметта ни има пътеводни звезди, които не избледняват!
Снимка: Булфото, архив

"Отправяйки поглед към величествените и страшни дни на 1876 г. си даваме сметка, че в българската историческа памет има пътеводни звезди, които не избледняват с времето. Има величини, с които поколение след поколение, винаги ще се сравняваме!”, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на тържественото отбелязване на 139-годишнината от Априлското въстание.

“Всяко време на триумф и трагедия ражда своите ярки личности. Априлското въстание – този ярък символ на пробуждането на българския дух, на борбата за човешко и национално достойнство, бе дело на цяла плеяда от титани на българската история. То се превърна във връх на националноосвободителните борби на българския народ, благодарение на всички онези знайни и незнайни герои, които презряха живот и имане, водени от словата на Бенковски: „Боже, дай ми сила и недей ме оставя сам. Помогни ми в святото начинание и предприятие да избавя тоя народ от железните нокти на тиранина”, заяви още държавният глава в своето слово.

По думите на президента Априлското въстание е самостоятелно дело на българския народ с ясни идеи и стратегии. “Ето защо, то се превърна много повече от военна акция и израсна до висотата на блестящ политически успех с огромно значение за българската кауза”, посочи Плевнелиев.

"Възрожденският стремеж към самостоятелност, държавност и собствени институции бе вграден в основите на движението занационално освобождение.Този стремеж на апостолите от четвъртиреволюционен окръг ги подтикна да свикат истински български парламент в местността "Оборище", посочи президентът. Той допълни, че първият български парламент е воден от същитепринципи, които почитаме и днес - изборност на делегатите, демократичност и вишегласие.

"Наш дълг е да не забравяме неподвластното на времето послание на "Оборище", че пътят на националната ни свобода и независимост, преминават през принципите на свобода и равенство, които приобщиха българския народ към идеите на демократична  Европа, отбеляза Плевнелиев.

Тържествена заря проверка в Панагюрище тази вечер бе кулминация на националните чествания на 139-та година от избухването на Априлското въстание.

На площад "20 април" президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните роти от асеновградския гарнизон. На историческия площад в Панагюрище с военни почести бе посрещнато Главното знаме на Априлското въстание.

Пред "Вечният огън" на мемориалния комплекс "Априлци" бе поднесен "Гирляндът на славата" в памет на героите от въстанието. Официални гости на честванията в Панагюрище бяха народни представители, областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, кметове, общественици и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
13
 
! Отговори
ЮлитУ Плевнелиева преди 8 години
До много погнусен 11Расиме, ти защо не си купил хляб, бе???
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Виктор Калев го скъсва! Мухаахахахахахххаха
3
27
 
5
 
! Отговори
много погнусен преди 8 години
Др. червен *** как не се погнуси от Гоце Първанов , че е доносничал за близки и колеги на ДС. Затрил е стотици човешки съдби . А сегашния Президент е един образован и достоен човек , но такива не се харесват в БСП .
2
21
 
4
 
! Отговори
Трола преди 8 години
Г-н Плевнелиев е главнокомандващ на цяла армия, не го обиждайте така.
1
3
 
32
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
Човекът с униформата дали не го е напушило на смях докато крачи с тоя *** до него?Или по-скоро е омерзен от факта, че са му отредили ролята да съпътства тази ***?