Зайците зад волана - далеч от мощните коли?

До 100 конски сили - такова возило ще могат да карат младите водачи
13 май 2015 07:00,
223
Зайците зад волана - далеч от мощните коли?
Снимка: архив, Reuters

Младите и неопитни шофьори да нямат право да карат мощни коли. Това е една от идеите, които обсъждат катаджии и експерти, с която се цели да се намалят жертвите на пътя.

Според пътни полицаи, които да отдавна на служба, ако нов водач има забрана да кара кола над 100 конски сили, това драстично ще намали катастрофите с млади хора. Те предлагат забраната да важи за първите 3 години, след като младежът е получил книжка.

Ста¬тис¬тиката сочи, че най-често младите шофьори нямат собствени коли, а карат автомобилите на родителите, които доста често са много мощни. Новият шофьор обаче няма реакции да овладее подобно возило и затова по-често може да се стигне до сериозен пътен инцидент.

Катаджиите настояват и да се върне обучението на полигон за младите шофьори, както и да се увеличат часовете практика зад волана. Според тях в момента времето за кормуване е крайно недостатъчно за неопитен човек да се научи да владее колата и затова често се стига до нелепи инциденти. Катаджиите настояват и за повече часове извънградско и нощно кормуване, тъй като по тъмно и извън населените места стават най-бруталните катастрофи, с най-много жертви. Освен това експертите искат всеки кандидат шофьор да мина и през задължително препитване по техническата част на автомобила.

“Вземат книжки, а не знаят, ако им свърши течността за чистачки или спукат гума, как да се оправят”, възмущават се катаджиите.

Те имат и предложение и опитен водач да отговаря за новите зад волана със собствената си шофьорска книжка. Според пътните полицаи ако един родител знае, че може да остане без документ за правоспособност заради изпълненията на детето си на пътя, със сигурност ще следи изкъсо отрочето си.

Друга идея е начинаещите шофьори да трупат първоначален опит в продължение на една година с придружител на съседната седалка в колата, след като са се сдобили с книжка. Тази мярка лансира пред “Монитор” зам.-шефът на транспортната комисия в НС от ГЕРБ Иван Вълков. Според него подходът трябва да се прилага за всички нови водачи независимо от възрастта им, а не само за ненавършилите 18 години, в случай че се възприеме идеята на непълнолетните да бъде разрешено да шофират с друг човек до себе си.

На последното си заседание Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасносттана движението по пътищата е разписала текстове, които да бъдат поместени в изцяло нов Закон за движение по пътищата. Част от тях касаят именно младежите, взели книжка. Идеята е непълнолетните, които са навършили16 години, да могат да шофират с придружител, каквато практика имало в редица държави, сред които Германия.

От комисията обаче искат за тях да важат различни правила - да сядат зад волана първоначално с 2/3 от стандартния брой контролни точки, на магистралите да могат да карат с до 110 км/ч вместо със 140 км/ч, а в останалите извън населени места с до 80 км/ч, вместо с 90 км/ч, както и да попадат под ударите на закона при 0,2 или повече промила алкохол в кръвта, а не както останалите водачи при 0,5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
22
 
! Отговори
Константин преди 8 години
Другият момент е контрол над катаджиите. Когато разговорите на маса се променят от "направих нарушение и минах само с почерпка" на " опитах се да мина с почерпка, а се озовах в районното и трябваше да пиша обяснения, и да платя глобата в троен размер, за да си прибера колата", тогава ще се намалят нарушенията и ще се спасят повече човешки животи.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те на 20 години не могат да шофират както трябва, те искат да им дават на 16 книжки. *** сте бре
22
2
 
6
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Тези идеи циркулират от години, но се съмнявам, че ще станат факт. Не, че са лоши, но май никой няма политическата воля да ги осъществи, а КАТ като знаем какъв контрол има :)
21
3
 
3
 
! Отговори
Константин преди 8 години
Родителите също трябва активно да се включат в обучението на младите шофьори. Поне няколко месеца след взимането на книжка младият шофьор трябва да кара кола само в присъствие на родител. Чак когато родителя види, че детето му може да взима адекватни решения на пътя да го остави само да кара. Отговорността на родителите не е само финансова и до 18 години.
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ГЕРБ да забрани червените коли, изглеждат много комунистически. Всички бъдещи водачи да станат членове на ГЕРБ и ходят на лекции всяка Събота и да им четат мисли на Врликия и Неповторим Вожд. Така ще помъдряват рано, ще карат бавно и полека осмисляйки мъдрите съвети на Вожда. Всяка втора събота на площада млади и стари водачи да рецитират мислите на Вожда за да не забравят отговорностите при шофиране.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В интерес на истината и 100 конски сили, са им много! Най добре малолитражка от 50 коня, защото ще знаят, че с нея не могат да правят рисковани изпреварвания.
18
1
 
17
 
! Отговори
LOL преди 8 години
Единствените им смислени предложения са за полигона, нощното каране и извънградското. То реално сега няма нощно каране... Ако се случиш да си на курс зимата, може би. Аз за съжаление бях от тези, които вече се учиха без полигон и после майка ми и баща ми ме водеха да ме учат да паркирам и какво ли не. Но има родители, които не се замислят колко е научило отрочето за 24 часа каране по кръстовища.
17
1
 
7
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
Дайте ни мотори и коли.. и ние ще се самоунищожим сами.. Колкото и жалко да е.. за съжаление факт...
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Книжка след 21 години. И решаваме проблема.
15
0
 
1
 
! Отговори
Мартин преди 8 години
"Статистиката сочи", че хора опитващи се да пишат не успяват..
14
1
 
7
 
! Отговори
Иван Гълъбов преди 8 години
Проблема е в ниския контрол и безнаказаността!?! Няма нужда от "легнали полицаи" а от полицаи на улицата.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моята е със 150 коня и е пълен мъртвец !Шевролет Каптива автомат.....
12
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дойде ли Тиквата на власт и започват да се приемат БЕЗУМНИ закони.Сега на всички нови шофьори да им се КУПЯТ нови малолитражки.Да почерпят вносителите на коли.Луд умора няма, само се поти.
11
0
 
14
 
! Отговори
Глупости преди 8 години
Аз с моят фиат 1,1,съм вдигал 160,глупости на таркалета!Глобите и легналите полицаи в градовете и селата да се увеличат!
10
0
 
5
 
! Отговори
ж преди 8 години
как ще се случи не знам , само богаташките синчета могат да си позволят колата от снимката !?
9
2
 
25
 
! Отговори
Опровержение преди 8 години
Кола със 90 коня вдига 180 км/ч! Кола със 150 коня вдига 220 км/ч! Първата е таратайка без ABS и системи за защита, а втората има всички системи за сигурност и спира доста по бързо и безопасно от другата. Пита се в задачата, коя кола е по безопасна?Задачата е за първокласници и служители на КАТ!
8
2
 
24
 
! Отговори
i'm преди 8 години
Пак някой глупав милиционер-титан на мисълта го е измислил! Всеки автомобил със 75к.с. в достатъчно прилично състояние върви със 150км/ч! Дали това ще реши проблема? Аз бих вдигнал възрастта за придобиване на правоспособност. Макар че в основата си и това не е фундамента на проблема...
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквунски калинки, верно. Както винаги с управлението на Бостан, проблеми се създават, а не се решават. По тази логика пресен цепаняк в 8 клас да няма право на повече от 12-сантиметров.
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако се пресметне какъв е относителния дял на катастрофите например с фолксваген голф 90/100 конски сили, да не се окаже, че статистиката издиша...
5
1
 
39
 
! Отговори
Бля бля бля преди 8 години
По-големи простотии не бях чувал! Те и коли със 100 коня вдигат 200 км/ч! Некадърните ни управници само си смучат закони от пръстите! Истината е, че и сегашните вършат работа, ако се прилагат както трябва! И другата причина е възпитанието, което дори на доста родители липсва! Така че *** и с баща си да е в колата, все тая! Щом е пълнолетен, и има право да кара кола, ще си носи сам отговорността!ПРИЛАГАЙТЕ ЗАКОНА ЗА ВСИЧКИ!!!