Зайците зад волана - далеч от мощните коли?

До 100 конски сили - такова возило ще могат да карат младите водачи
13 май 2015 07:00,
223
Зайците зад волана - далеч от мощните коли?
Снимка: архив, Reuters

Младите и неопитни шофьори да нямат право да карат мощни коли. Това е една от идеите, които обсъждат катаджии и експерти, с която се цели да се намалят жертвите на пътя.

Според пътни полицаи, които да отдавна на служба, ако нов водач има забрана да кара кола над 100 конски сили, това драстично ще намали катастрофите с млади хора. Те предлагат забраната да важи за първите 3 години, след като младежът е получил книжка.

Ста¬тис¬тиката сочи, че най-често младите шофьори нямат собствени коли, а карат автомобилите на родителите, които доста често са много мощни. Новият шофьор обаче няма реакции да овладее подобно возило и затова по-често може да се стигне до сериозен пътен инцидент.

Катаджиите настояват и да се върне обучението на полигон за младите шофьори, както и да се увеличат часовете практика зад волана. Според тях в момента времето за кормуване е крайно недостатъчно за неопитен човек да се научи да владее колата и затова често се стига до нелепи инциденти. Катаджиите настояват и за повече часове извънградско и нощно кормуване, тъй като по тъмно и извън населените места стават най-бруталните катастрофи, с най-много жертви. Освен това експертите искат всеки кандидат шофьор да мина и през задължително препитване по техническата част на автомобила.

“Вземат книжки, а не знаят, ако им свърши течността за чистачки или спукат гума, как да се оправят”, възмущават се катаджиите.

Те имат и предложение и опитен водач да отговаря за новите зад волана със собствената си шофьорска книжка. Според пътните полицаи ако един родител знае, че може да остане без документ за правоспособност заради изпълненията на детето си на пътя, със сигурност ще следи изкъсо отрочето си.

Друга идея е начинаещите шофьори да трупат първоначален опит в продължение на една година с придружител на съседната седалка в колата, след като са се сдобили с книжка. Тази мярка лансира пред “Монитор” зам.-шефът на транспортната комисия в НС от ГЕРБ Иван Вълков. Според него подходът трябва да се прилага за всички нови водачи независимо от възрастта им, а не само за ненавършилите 18 години, в случай че се възприеме идеята на непълнолетните да бъде разрешено да шофират с друг човек до себе си.

На последното си заседание Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасносттана движението по пътищата е разписала текстове, които да бъдат поместени в изцяло нов Закон за движение по пътищата. Част от тях касаят именно младежите, взели книжка. Идеята е непълнолетните, които са навършили16 години, да могат да шофират с придружител, каквато практика имало в редица държави, сред които Германия.

От комисията обаче искат за тях да важат различни правила - да сядат зад волана първоначално с 2/3 от стандартния брой контролни точки, на магистралите да могат да карат с до 110 км/ч вместо със 140 км/ч, а в останалите извън населени места с до 80 км/ч, вместо с 90 км/ч, както и да попадат под ударите на закона при 0,2 или повече промила алкохол в кръвта, а не както останалите водачи при 0,5.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


223
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не конските сили, трябва да се ограничават, а скоростта, която технически може да вдигне колата - примерно, самата кола да не може да вдига повече от 40 км/час - това за новите шофьори. Това разбира се ще проработи, но статистиката ще покаже, че катастрофите и загиналите са се увеличили? Сещате ли се защо?
143
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
imam knijka i kola ot godina (150k.s.) i kakvo sega shte vuvedat zakona maloumnite katadjii i shte me prinudqt da prodam purwata si kola za koqto pochti cql jiwot sum subiral za da si wzema nqkoi taralqsnik deto na nagornishte she trugne nazad
142
0
 
10
 
! Отговори
Тишо преди 8 години
Това са глупости! Като си го няма в главата и 50 к.с да му е колата - пак ще се вреже! Пример - последната катастрофа с пияните момчета с голфа.
141
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и 90-100 коня са си множко за пишлигарите ....до 70 коня става
140
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 60к.с. нека бъде ограничението! Не че с 60 коня не може да се прбиеш де ама айде.... то и възпитание трябва малко
139
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде сега на всички *** да им се накупят лични автомобили по 100 коня, и започвайте да броите труповете! Дано осъзнават каква малоумнщина подготвят...
138
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде сега, на всички *** да им се накупят таратайки по 100 коня, и започнете да броите труповете. Дано да осъзнават каква идиотщина подготвят с тези разсъждения!
137
0
 
6
 
! Отговори
До 181 fsb преди 8 години
Да бе да, на 21 години. До 40 години още не са им узрели главите, а на някои и до 50-60 години.
136
0
 
6
 
! Отговори
До 182 преди 8 години
Може да си *** с всякава кола, на всякаква възраст и с всякакъв стаж като шофьор. За да се озаптят тъпите, нали се сещаш кой трябва да започне да си върши работата?
135
3
 
3
 
! Отговори
Да им .... преди 8 години
Щом КАТ толкова много искат да ни ограничават, да сложат в закона, че хората до 30 или 35 годишна възраст да нямат право да шофират, както и да се забрани продажбата и вноса на коли по-мощни от 50 конски сили. Тези две ограничения са също толкова (без)смислени колкото и предложенията на КАТ.
134
4
 
3
 
! Отговори
fsb преди 8 години
най-простото и ефективно решение ще е да взимаш книжка на 21, тогава главата ти е вече овряла....
133
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още малко и наште ще открият топлата вода. Вземете пример от Англия- Там ако нямаш 25 години не можеш да караш кола над 130 конски сили. Ясно и просто.
132
4
 
2
 
! Отговори
До 175 Анонимен преди 8 години
Световния опит го остави. Тука е БГ. Като нямат значение високите глоби защо покрай камера на булевард с 4 ленти се кара с 60км/ч, при условие че безопасно е и с 90км/ч. отговор щото ще те друснат 200лв. А за дребни работи като колан и телефон като беше 20лв никой не ги еняше. Я и за колан и телефон да е 200/300лв, да видим колко биха рискували да вдигнат телефона за минутка.
131
2
 
7
 
! Отговори
Въпрос преди 8 години
Преди 30-40 годин разрешената скорост в населено място беше 60 км/час, извън населено място 80 км/час, а по магистрала 120 км/час. Какво се промени, та сега в населените места скоростта е до 50 км/час, а на много места и 40 и 30 км/час? С намаляването на разрешената скорост, катастрофите и загиналите се увеличиха многократно. Как стана това?
130
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
При наказанията трябва да има съпоставимост, а сега наказанията по Закона за движение по пътищата са в пъти по-високи от аналогични наказания за други прегрешения. Световният опит е доказал,че с високи и още по-високи глоби, шофьорите не се променят, а трябва да са сигурни, че ако направят нарушение ще бъдат санкционирани. Това просто нещо КАТ се правят, че не го знаят и ни манипулират, че трябвало да има свръхвисоки глоби. За съжаление много народ е с промит мозък и приглася на КАТ в тази лъжа
129
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не разбрахте ли, че трябва да се забранят всички автомобили? Не може *** и пульо да шофира из България. Да се разреши да шофират само на чужденците и на НСО.
128
4
 
4
 
! Отговори
Някой преди 8 години
Аз мисля че няма да бъде голям ефекта ако забранят мощните автомобили за неопитните водачи. Имам си една дачия на 8г. само 65к.с. която безгрижно вдига 180км/ч. Преди месец и половина карах една възрастна Корса (вероятно беше на повече от 20г.) - и тя успя да вдигне 160км/ч. Скоред мен - За алкохол над 1/1000 и скорост над 60 от ограниченията - Глоба 2000 + конфискуване на автомобила.
127
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 165E36 318 е наистина 10.2 с да но то е 115 кс Е36 318IS e 140 кс и него визира колегата а то ускорява 9.5 с
126
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябват по сериозни глоби. И да се наказва по закона. Това е. като му друснат на пишлемето два бона глоба ще му дойде акъла. И полигон задължително. Но и да не можеш да ки купуваш книжка, ме сега май ги раздават за кило бонбони.
125
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До до 160Лъжеш куче!!! Е36 140 кс - Ускорение от 0-100 км/ч: 9,5 сек.Шкода Рапид примерно 86 кс - Ускорение 0 - 100 км/ час 11,8 s