Симеон Сакскобургготски – Цар или не?

Няма право да се титулува така, смятат 40% от читателите на Dnes.bg
14 май 2015 17:25, Красимир Ангелов
198
Симеон Сакскобургготски – Цар или не?
Симеон Сакскобургготски се отказва да бъде споменаван като цар в богослуженията. Снимка: Булфото

Едно решение на църквата разбуни сериозно духовете в страната в последните 2 седмици -  Симеон Сакскобургготски да бъде споменаван като цар на българите в литургиите във всички български църкви и манастири.

Президентът Росен Плевнелиев реагира остро на решението и предупреди, че то може да доведе до разделение на обществото.

Още по темата

"Като държавен глава заставам твърдо зад Конституционния ред в държавата. Като смирен мирянин и християнин ще се надявам и ще се моля Светият Синод да преосмисли своето решение, което има символичен смисъл и може да доведе до риска християните в България да се разделят на монархисти и републиканци“, предупреди тогава държавният глава.

В крайна сметка с писмо до Светия Синод Симеон Сакскобургготски обяви, че се отказва да бъде споменаван като цар на българите в богослуженията.

В разгара на дискусията Dnes.bg реши да попита своите читатели "Цар ли е Симеон Сакскобургготски?“ В анкетата участие взеха над 4060 души, които изразиха своето мнение.

За 40% от участвалите настояват, че бившият премиер няма никакво право да се нарича цар, защото вече е имало референдум, който е решил България да стане република. На обратното мнение е всеки четвърти (24%), според когото Симеон Сакскобургготски е бил цар и това му дава право да се нарича така и днес.

За 7% от анкетираните не е проблем Симеон да се споменава като цар, защото приемат това просто като прозвище, което е станало нарицателно за патрона на НДСВ.

Голям е процентът на тези (22%), според които тази тема е напълно излишна и цели само да се създава напрежение в обществото. За 7% от хората пък далеч по-важен проблем са ремонтите в София, които създават отново проблеми с трафика преди лятото. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
този изсъхнал ЧИМШИР още ли се опитвате да го съживите
65
2
 
2
 
! Отговори
МногоЧервенТрольовци преди 8 години
много нещо!Неотдавна имаше ТV-предаване за българските средновековни царици. Млади историци казаха интересни неща. Единствено дъртото червено плашило държеше исото, отричайки доказани факти: Говорят за Кера Тамара и нейното авторитетно присъствие в управлението на империята, той дрънка "Била е сред наложниците в харем". А бре, дзурльо! ТУРСКИТЕ ИСТОРИЦИ сочат, че само четирима от султаните им са сключили законни бракове и че най-знатна сред тези съпруги е Кера Тамара - "принцеса от първи ред"!
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори Рим е бил република, въпреки императорите. Сенатът е взимал решенията. Но това очевидно е сложна, прекалено сложна ситуация за един монархост!
63
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
предлагам на комунистите и на кремльовските *** да отидат в съветският съюз раят на земята какво се натискате тука в българия? българия на българите! за вас гол автомат! царят е цар.
62
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мен си е цар
61
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Европа никъде не управляват кралски династии. Навсякъде имат единствено декоративни функции и мааалко благотворителност! Ноооо човек трябва да е образован, за да схване смисъла на написаното.
60
3
 
5
 
! Отговори
ДО СТРАНДЖАТА преди 8 години
СТРАНДЖА ПРЕДИ ДА СЕ ПРЪКНЕ ТАЯ ЧОРБАДЖИИСКА ПАРТИЯ ГЕРБ ТИ И ТВОЕТО СЕМЕЙСТВО БЯХТЕ ВЪРЛИ КОМУНИСТИ И ЗА ЕДНА НОЩ СТАНАХЕ ГЕРБЕРУГИ СРАМ ЗА ТЕБ И КРАСИВАТА ТИ ЖЕНА КОЯТО ВСЕКИ ДЕН МИ СЕ УСМИХВА!
59
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С тази царска династия България винаги е била с губещата страна в случаите на война. Не може да е просто съвпадение.
58
2
 
8
 
! Отговори
&/& преди 8 години
Държава която нема Цар или Крал е едно изиставено Племе
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦАРО СИ Е ЦАР А ВИЕ СИ ПЕЙТЕ КАКВО ИСКАТЕ ПОНЕ СЕ ВИДЯ ЧЕ СТЕ КОМУНИСТИ А НЕ ДЕМОКРАТИ
56
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Предлагам на монархистите да заминат за Африка, че там са останали няколко племена с племенни вождове, които управляват на монархически принцип.
55
1
 
4
 
! Отговори
Омръзна ми преди 8 години
да повтарям - макар и да ги делят почти 800 години, Симеон Сакскобургготски е пра-пра-пра(много пъти "пра")внук на един от най-великите български царе - Иван Асен Втори.Не биваше да се намесва в политическите игри на червенушковците.Той сгреши като човек.Но по кръв и сан е свързан с най-славните страници от миналото ни. Нека си живее в Мадрид, ека идва тук като частно лице, когато пожелае. Важното е, че имаме жива връзка с реално съществувало в далечното минало българско величие и достолепие!
54
3
 
4
 
! Отговори
монархист преди 8 години
борис умря 43-та! ако беше жив комунистите щяха да го разстрелят както разстреляха техния николай! и княз кирил!!! смърт на комунизма. смърт за убийците на българия!
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има монархия - има цар! Нема монархия - нема цар! А референдума не беше отхвърлен от нито една политическа сила в Бг, дори и от ндсв.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубу, а румънския крал, крал ли е?
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
69,Само че не е абдикирал. Това многократно бе заявено официално.
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
троловете не издържат вече :-)цар цар цар българия ИМА цар!!!
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
61, грешиш.
48
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако е цар, то следва да е международно признат, факт, какъвто не се забелязва и с въоръжено око.
47
2
 
0
 
! Отговори
д-р Емилова преди 8 години
При положение, че православието има изключително рестриктивен режим на хранене - освен двата големи и тежки поста на практика е позволено да се блажи около 50 дни годишно, при положение, че не е Богуугодно да се преяжда,препива и гуляе повечето т.н. свещенници от БПЦ са с наднормено тегло или по-просто казано дебели. Та тези шишковци нямат право на мнение и поциция. Да си гледат храмовете - търговски обекти без данъци и да си мълчат !!!

Спонсорирани публикации