Калфин за шляещите се млади: Трябват по-големи заплати!

Министърът и не очаква ентусиазъм от тях, нямали мотивация
Обновена: 19 май 2015 14:08 | 19 май 2015 11:54, Камелия Цветанова
193
Калфин за шляещите се млади: Трябват по-големи заплати!
Снимка: БТА

Според вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин докато не се вдигне общото равнище на доходите, не може да се очаква ентусиазъм от всеки млад човек да почне работа.

Калфин изрази позицията по време на форум за младежката заетост, организиран от УНИЦЕФ.

Още по темата

Проблемът с мотивацията е много сериозен и решението по думите му минава през увеличаване на заплащането, тъй като същите тези младежи се съгласяват да работят тежка селскостопанска работа в чужбина.

Калфин информира, че преди предстоящия летен сезон от туристическия бранш са заявили много свободни места, но не успяват да намерят персонал, вероятно и заради заплащането.

"Проблемът с младежите, които нито работят, нито учат, нито са в някаква форма на квалификация има няколко измерения - изявен е както регионално, така и по отношение на етническите общности и по различно качество на образование", обобщи министър Калфин, цитиран от БТА.

Според изнесени днес данни около 24% от младежите в България до 29 години и около 22 на сто в групата между 15 и 24 години не се занимават с нищо.

Според Калфин усилията на държавата и социалните партньори са насочени в четири посоки - довършване на образованието, убеждаване на младежите да се регистрират в Бюрата по труда, професионална квалификация, както и създаване на трудов пазар там, където в момента не съществува.

Калфин припомни, че от тази година, съвместно с образователното министерство и с помощ от Германия, Швейцария, Австрия, започва осъществяването на проекти за т.нар дуално обучение.

Около 100 трудови медиатори, младежи, ще убеждават други млади хора да се регистрират в Бюрата по труда, каза Калфин.

Предстоящите промени в Кодекса на труда, които предвиждат възможност за еднодневни договори ще подпомогнат около 100 хиляди души, посочи Калфин. По думите му оживления на пазара на труда ще се постигне и с предстоящото до края на годината въвеждане на ваучери за услуги в дома, помощ за гледане на деца и други.

Очаква се да се създаде възможност и за земеделските производители да наемат безработни.

В момента министерството работи да се намери вариант още от тази година земеделските производители да бъдат насърчавани с публични средства да наемат безработни, съобщи министър Калфин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
131
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимендо 153 а само си представи ако можеше да се имигрира по времето на социализЪма , колко щяха да са българите... мен ако питаш и милион нямаше да останат.
130
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфо, Калфо, тука има една подробност - 95% от младите дето маат крачки не могат и името да си напишат без правописна грешка на собствения си език, при условие, че вече и най-безумната фирмичка иска някой западен език. И като сложиш и Българския мързел, оиде коня у ряката.
129
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфин,Калфин!*** сте-за нищо не ставате!За 45 години "социализъм" населението на БГ нарастна до 9 млн,въпреки "прокудените" 300 хиляди турци,45 хиляди "жертви на "тоталитаризма" и т.н.За 25 години останахме по-малко от 6 млн...Всеки трети българин или е емигрирал- с езика на Вазов е станал "хъш",или е умрял от "демокрация","пазарна икономика" и благата от членството на БГ в ЕС.Но...нали знаете колко хъша кога за колко време какво са направили?Внимавайте в картинката!Има БОГ!
128
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Министърът,да е жив и здрав дали е пил потен вода?Дали,искам да кажа е работил здраво за насъщния,някога?Нито думите му нито видът му показват някога да се е занимавал с труд.Когато цял живот я караш по перваза ставаш комунист(като нашия управник)и се изказваш дълбокомислено и изцяло неадекватно(като човека на снимката).
127
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
некои съображения: Има два начина да станеш богат - да се родиш в богата фамилия, или да се ожениш/омъжиш в такава. Става дума за няколко фамилии в света. Останалите - малка част от тях ще станат заможни, голяма част от тях ще бачкат за да покриват сметките, и остава една прослойка на клошарите. Така се движи света от няколко хиляди години. Бунтарството е неуместно! Затова младите да си опичат акъла и да влизат в час. Празниците се отлагат за следващия живот. Тук преобладава 'опинякът"
126
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
аве , въртите сучете, все за лесни пари мечтаете! Лесни пари има по филмите. не мое да схванете тая истина???? Трее да се обтегат жили, инак не става. Обтегнете жили и може да стане! Иначе без зор ви гарантирам, че нищо няма да се случи. Оставате си банални лузъри, на които все нещо/някой им е виновен. Поздрави!
125
1
 
22
 
! Отговори
139 до 140 преди 8 години
Ами ще дам пример със себе си, в БГ. До към 30-тата си година в общи линии работех за опит, знания, биография, сравнително ниско възнаграждение, дълги работни часове. След това станах доста добър в това, което правя и последните 10 години аз поставям условията на работодателя си, демек работя за пари, демек бера плодовете от вложените усилия. Без да вложиш няма как да получих. Но също така и няма как да се съглася да работя за ниско възнаграждение. Това е баланс. Занаят се взема, не се дава!
124
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Калфин може да обещае по-високи заплати... ама след 50 години, както обещава добри пенсии, но след 30 години. Тоя похват вече го знаем - нещо като строителството на комунизма - сега стискайте зъби, ама като го построим...
123
1
 
13
 
! Отговори
о, баня, о, кеф преди 8 години
Този е на път да открие топлата вода...
122
1
 
31
 
! Отговори
цецо преди 8 години
работодателите трябва да знаят, че не само те са хора, а и техните работници също, защото масово майките не могат да си гледат болните деца нормално и масово ги водят болни на детска градина. И на повечето от тях манталитета им е робовладелски, а не европейски. За това и всичко е от тъпо по - тъпо. Не може хората да работят и с месеци да не взимат заплата, защото биснесмена си някой не може да си направи сметките си или има криминално мислене.
121
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
***,да имаш да кажеш нещо по въпроса?
120
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Май познах кой е оня дето ни нарича ***
119
1
 
24
 
! Отговори
оцеляваща българка преди 8 години
До симпатягаНЕ ЗНАМ НА ТЕРИТОРИЯТА НА КОЯ ДЪРЖАВА СЕ НАМИРАШ КАТО РАЗСЪЖДАВАШ ТАКА,НО НЕ СИ В БЪЛГАРИЯ! ТАКА Е В БЕЛИТЕ ДЪРЖАВИ,НЕ В БЪЛГАРИЯ,КЪДЕТО ИМА ПРЕМИЕР НА НИВО Б.Б.И В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ,КЪДЕТО КОВАТ ЗАКОНИ ,ДА ИМА ДОСТА ХОРА САМО СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ(ТЕ КАКВИ ЗНАНИЯ И УМЕНИЯ ИМАТ...)НЕ МОЖЕ ЧОВЕК ДА ЗАПОЧНЕ РАБОТА НА МИН.ЗАПЛАТА В БЪЛГАРИЯ,ОТ НЕЯ ДА СИ ПЛАЩА ТРАНСПОРТНИ РАЗХОДИ,КОМУНАЛНИ,ДА ЯДЕ СКРОМНО,НО НОРМАЛНО,И ДА ДАВА ВСИЧКО ОТ СЕБЕСИ ПО 12 ЧАСА И ДА ГО РУГАЯТ...
118
14
 
8
 
! Отговори
симпатяга преди 8 години
Цоциалистът Калфин малко бърка причина и следствие. Доходите/заплатата е СЛЕДСТВИЕ от уменията, усилията, мотивацията, постигнатите резултати. Отговорност на отделния човек е така да си направи нещата, че да докаже ползата от себе си и да постигне високи доходи. Ако чака някой да предложел висока заплата, за да мотивирал някой служител, има да си чака. Мотивацията е вътрешния двигател на човека, или го има, или го няма.
117
1
 
4
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АНОНИМЕН КОИ МЕСТАТА,ДО КОИТО НЕ НИ ДОПУСКА-*** ,В КОЯТО ЖИВЕЕШ И КАПАЧАРНИЦАТА ,В КОЯТО ЖИВЕЯТ РОДИТЕЛИТЕ ТИ?!ХА ХА ХА ХААААААААААААААААААА! ТАМ НИЕ ИЗОБЩО НЕ ИСКАМЕ ДА ПРИПАРВАМЕ!
116
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Интересно как младия китаец се хваща да работи на доста по-ниска заплата от нашата? Изобщо въпросът е в манталитета. Нашите млади бягат далече от възможността да се закачат на "социалното" колело, в което се работи, човек се реализира и има възможността да се издига и да печели добре. Това са либералните принципи! Започваш с малко. Много няма кой да ти даде, при условие, че нямаш още никакви умения за работа.
115
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Битки и клане на кораб с мигранти край Индонезияdnes.bg/world/2015/05/19/bitki-i-klane-na-korab-s-migranti-krai-indoneziia.264012Ето , идват нови попълнения за "бизнесмени" като 134, които искат да наемат работници от Бангладеш.Ама тоя "бизнесмен" нещо много неграмотно пише, да не е завършил помощно училище?
114
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 134А извън българия такива като теб ратай не срещам защото не ви допускат до местата които посещавамМи предполагам, че на местата, които посещаваш в чужбина срещаш индийци, китайци и африканци и за това си толкова впечатлен от тях.Може би обикаляш автомобилните морги и контейнерите, за да правиш бизнес ? Или гей-клубовете?Между другото, България се пише с главна буква, бизнесменино.
113
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 130Един Пурко като теб няма как да осъзнае че е Пурко.С такива *** като теб не общувам!А извън българия такива като теб ратай не срещам защото не ви допускат до местата които посещавамДори за чистачи не вземат ***!Капиш, Пурко?!Тичай за яйцето!
112
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
например като неговата заплата (НА калфуна)