1, 2, 3... 12! Наздравееее! А кой ще кара?

Полицията съветва родители и завършващи да бъдат внимателни
Обновена: 21 май 2015 14:09 | 21 май 2015 13:45, Красимир Ангелов
9
1, 2, 3... 12! Наздравееее! А кой ще кара?
Снимка: Булфото, архив

В следващите няколко дни по традиция ще бъде пикът на абитуриентските балове в цялата страна. Хиляди млади хора ще празнуват своето завършване, а то по традиция е съпроводено със скъпи тоалети, музика, пиене и... лъскави коли.

От няколко дни с цел предотвратяване на неприятни инциденти по време на абитуриентските балове и честването на 24 май – Денят на българската просвета и на славянската писменост, Главна дирекция “Национална полиция” и отдел “Пътна полиция” отправят препоръки към зрелостниците и техните близки.

Екипът на Dnes.bg ги събра и ви моли: Прочетете ги внимателно!

От полицията призовават да се спазват законовите разпоредби и въпреки празниците припомнят, че не трябва да се забравят правилата за движение. За по-голяма сигурност служителите от Пътна полиция ще организират съпровождане с полицейски автомобили на колони от МПС, превозващи абитуриенти, както и придружаващите ги автомобили. Ще се координират действията с организаторите на екскурзии за предпазване от инциденти по време на тържествата, а водачите на автобусите ще бъдат специално инструктирани.

От отдел "Пътна полиция" припомнят, че най-често установяваните от пътна полиция ситуации на рисково поведение са: управление на автомобили, често много мощни, с превишена скорост и извършване на опасни маневри; отнемане на предимство; преминаване при червен сигнал на светофара; неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; возене на повече пътници от броя от местата за сядане; управление от неправоспособни водачи употребили алкохол или наркотични вещества; подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците.

Ето и практическите препоръки на полицията за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия по време на празниците на абитуриентите:

Вашето силно приповдигнато настроение за празника е разбираемо и логично. Не забравяйте, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост. Еуфорията в автомобила пък води и до безкритичност и опасна агресивност.

Когато ви возят с автомобил от дома до училището и оттам до мястото на абитуриентския бал, вие сте с близки приятели в автомобила. На коктейла или обяда у дома или в заведение вие и вашите приятели вече сте пийнали алкохол, което подвежда към вземане на “смели” решения - показване от прозорците и люковете на колите по време на движение, размахване на бутилки, балони, надаване на викове и пр. Рискът в голяма степен се подценява от всички. Помолете обаче вашите приятели да не рискуват и да не излагат празника ви  пред опасност от тъжен провал.

Ако някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата ви, потърсете съдействие и дискретно помолете другите от компанията да го възпират от неразумни действия. 
   
Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и евентуално резервен, който да ви вози, в случай, че първият се изкуши и се почерпи с алкохол.

Не се съгласявайте инцидентно след еуфорията на абитуриентския бал, след като сте и пийнали, оттам да ви откарат с автомобил хора,  които е вероятно да са пили алкохол или са неправоспособни.

След бала често възникват спонтанни предложения за продължение на празника, пътувания към други заведения, дискотеки, хижи, за гостувания в домове и др. Такива пътувания са твърде опасни и неведнъж са завършвали трагично поради превишена скорост и неадекватност от високия градус на настроението, рискови маневри, употреба на алкохол, отклоняване на вниманието на водача при веселбата в купето и др. не се съгласявайте с подобни предложения, въпреки настояването на другите.

Ако вашият трезвен шофьор все пак се опитва да демонстрира “майсторство” и “смелост”, особено при движение в тъмната част от денонощието, не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.

От полицията отчитат още, че е по-добре абитуриентът да не шофира в деня на своя празник.  Но ако все пак решите да седнете зад волана по маршрута към мястото на бала, по-безопасно е ако не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, където може да се поддадете на провокациите за състезаване с останалите и  като тях да демонстрирате пълно неуважение към правилата. Не се подвеждайте от водачите на другите автомобили в колоната да преминавате при червен сигнал на светофара или да отнемате предимство на кръстовище, регулирано със знаци. Превишаването на скоростта в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и  др.

Ето и няколко съвета към родителите:

Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на вашето дете, отделете специално внимание на сигурността на абитуриента и  на тези, които го съпровождат.

Дори да са правоспособни, за предпочитане е абитуриентите да не шофират. Те са в особено емоционално състояние и лесно могат да допуснат грешки. По-добре е зад волана да бъде точно родител или друг близък приятел или роднина, по възможност на по-голяма възраст.

Ако все пак предоставите на вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него насаме за опасностите и доброжелателно го предупредете да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др.

Настойчиво помолете вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони  и поддържайте периодично връзка с тях, за да се осведомявате как протичат празничните вечери. Ако възприемете тревожни симптоми, имайте готовност да отидете на място и се осведомите за проблема. При необходимост, за предотвратяване на рискови пътувания, скандали, нарушения на обществения ред и др., потърсете съдействие от полицията чрез тел. 112.

На тържеството у дома ви или в заведение преди абитуриентския бал не прекалявайте с алкохола, за да не бъдат омаловажени вашите съвети към абитуриента и неговите приятели, които го съпровождат.

Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол за нарушения и за заснемането с видеокамери от полицията /а по-късно и санкционирането/ за опасните нарушения - неправилно превозване на пътници, показали се навън от прозорците и люковете, преминаване на червен сигнал на светофара, рискови изпреварвания отнемане предимство и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Дженъри е те сега пак преминават от един етап в друг. От ученици към безработни сукалчета..
7
0
 
9
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Баловете эапочнаха, кичът и панаирът на простотията набира скорост и таэи седмица ще достигне своя връх:-)))!!! Эабравена е истинската идея на баловете!!! Смисълът е бил в това да се отбележи преминаването на младите хора от един етап в живота им към друг!!!
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма излагация ))))Резил !!!Най-лошото е ,че се приема За "Нормално" !)))))))))Ако ,знаят ,какво ги чака ,едва ли празнуват ))))))!!
5
1
 
13
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
Младите чалгаджийчета са цвета на нацията.
4
1
 
11
 
! Отговори
333 преди 8 години
Простотията край няма
3
0
 
18
 
! Отговори
haha преди 8 години
Най-важното е да не слушат чалга, защото това води до необратими последствия в личностното развитие на зрелостника.
2
0
 
28
 
! Отговори
Унуфри преди 8 години
Българския родител обяснява провала си с това,че: бабата го глезила, в детската градина се научил да псува, в училище не го учели на ценности, и казармата, защото вече няма такава. Българския родител "инвестира"/с клизма/ толкова пари в кичозното мероприятие наречено "абитюрентски бал", колкото биха стигнали за обучение в престижен ВУЗ. И после на чаша мастика с трушия в махаленската кръчма се оплаква от неблагодарните си, неуспели деца.
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На изпращането на абитуриента всички роднини се напиват, така че по-добре да ги кара комшията. Да ви имам съветите към родителите.

Спонсорирани публикации