Ранното пенсиониране на полицаите – скъп лукс

Икономист и синдикалист коментират пенсионната реформа
15 юни 2015 08:54,
43
Ранното пенсиониране на полицаите – скъп лукс
Снимка: архив, Булфото

"Невъзможно е да работиш 28 години, после да получаваш пенсия – 40. От икономическа гледна точка това е невъзможно. Това е скъп лукс за обществото", коментира пред Нова тв протестът на полицаите срещу пенсионната реформа икономистът Владимир Каролев.

По думите му по принцип България е държавата с една от най-ниските възрасти за пенсиониране.

Още по темата

Според Илия Кузманов, представител на синдиката на МВР, Владимир Каролев не е добре запознат с исканията на протеста.

"Съгласихме се да бъдем солидарни с обществото и да се въведе минимална възраст за пенсиониране. Но не знаем колко е ползата за обществото", заяви Кузманов.

По думите му системата на МВР не е подготвена за тази реформа, а в момента в нея не могат да работят служители на 55 години.

"Реформата на парче не е полезна. МВР не е реформирано, то не е подготвено за тази пенсионна реформа"”, заяви Кузманов.

Според Владимир Каролев обаче в системата на МВР се работи прекалено малко и така тя и армията натоварват сериозно пенсионната система в България.

Вчера, в третия ден на протеста срещу готвените промени в Кодекса за социално осигуряване, отнасящи се до плавно повишаване на възрастта за пенсиониране, срещу надхвърлянето на норматива за извънреден труд, командировките на българско-турската граница и структурни промени в МВР, пред парламента се издигна палатков лагер, който не е ясно докога ще остане там, след като министър Калфин настоя, че промени ще има.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
batmario преди 8 години
Няма разлика между ченге на улицата и мазния канцеларист.Тез от улицата трябва да ги пенсионират по-рано...
28
0
 
2
 
! Отговори
peshehodi преди 8 години
policaite ot bankovia sektor ne protestirat. :))))))policaite - portieri ne protestirat :))))))policaite ot bezbroinite kancelariiki ne protestirat :)))))gvardeicite na prezidenta ne protestirat :)))))
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някои завиждат,за това че военните или полицаите работили след пенсия...!?Ами ще работят,защото големите пенсии се вземат от малко хора.Пък това,че някой не може да си намери добре платена работа било зарадилипса или ниско образование,било поради липса на качества или други обстоятелства,не означава,че и останалите трябва да бъдат на неговия хал.Пожелавам успех на всички и мислете с главите си,а не като типични шопи искащи не те да са добре,а другите да са зле!
26
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АЗРазбира се че учителите са ценен кадър,не само в България а и на всякъде по света-няма да ти обяснявам защо. Полицаите,военните,лекарите също и отново е така по презумпция в целия свят.Отново някой ще започне да им брои парите,социалните придобивки и др.привилегии,като ранно пенсиониране,обезщетения,възможност за работа след пенсиониране или упражняване на до пълнителна трудова дейност.На всякъде,който може го прави,а който не,си е негов проблем.Все пак всеки сам си прави живота!
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До реалист- кога ще почнат да ползват БДЖ и градски транспорт и да си плащат другото (освен самолетни билети, ако са по служба (не на почивка в "Куба") и то зад граница
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
15-20 г оперативна работа. После тия с акъл стават детективи (или инспектори, или някаква друга работа). А защо опитните кадри трябва да ги гонят на 55? Разбирам, че не е нормално патрулиращите да са над 40г. Но няма пречка за останалите. И стига с тия 10-20 заплати при пенсиониране. Да им предлагат курсове за преквалификация (1 или 2 безплатно) и да работят друго, ако не искат да са само на пенсия!
23
1
 
15
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Като говорим за реформи питам: - кога ще се намали броя на депутате? - кога ще извърши пенсионна реформа и при тях? - кога ще започнат да се лекуват в обикновени болници, а не в правителствена? - кога ще си намалят парите на партиите? - кога ще започнат да ходят на работа и когато не ходят да бъдат сменяни? - до кога реформите ще засягат обикновените българи, а тях не?
22
3
 
9
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До caroВерно е много тежка работата в полицията!Ама ако я работиш...Като ги гледам-хич не се озорват.А после-още 10години(поне) в охранителния бизнес!Тия дето умират по-рано,май причината е по-скоро в системното преяждане и препиване...
21
6
 
9
 
! Отговори
АЗ преди 8 години
Питам:1.Защо полицаите при пенсиониране ще получават 20 брутни заплати?! 2.Защо учителите ще получавает при пенсиониране10 брутни заплати?! 3.Излиза,че това е най-ценният кадър в България?! 4.Защо плюс пенсията ,която получават някои хора трябва да получават още една-персонална пенсия?!Нали са се осигурявали,както всички останали?!
20
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като навършат 50г да ги правят катаджии. Ще могат без проблем да спят по колите поне до 70г възраст :)
19
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
разбирам поне да работеха. да ама 28 -години симулиране на деиност и взимане на подкупи бива ли такова нахалство. на всеки му се е случвало да се обади в полицията за някакв проблем а те да му се скарат че ги кара да си въшат работата.
18
2
 
1
 
! Отговори
До 16 Vlady преди 8 години
Наполовина си прав. Но помисли по следния въпрос: Как тези от щабовете и управленията ще управляват ако нямат стаж като редови военни (полицаи)? Ако само тези които си описал са първа категория, ще иска ли някой да отиде на работа в щабовете и управленията? Накрая няма ли да се получи редовите военни (полицаи) да се управляват от хора, които нямат никакъв реален опит? Според мен трябва още много да се мисли и прецизира.
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Господин Каролев направете една сметка как ще изглежда пенсионната система ако в частния сектор се осигуряват на реалните заплати а не на минималната и на половин работен ден , но тази тема не ви е удобна на така наречените работодатели а всъщност експлоататори ...
16
4
 
23
 
! Отговори
работник преди 8 години
Като е толкова тежко и лошо в полицията , защо се натискат да работят там. За едно място кандидатстват по 100 души .
15
26
 
11
 
! Отговори
caro преди 8 години
28 години работа в МВР се равняват на 50 .и само който не е работил в системата не знае какво е .служителите на МВР са едни от най рано умиращи пенсионери
14
6
 
28
 
! Отговори
jgfj преди 8 години
Защо аджеба полицаите искат да се пенсионират рано? Ами, защото държавата ще им дава 600-700 лева пенсия, а те веднага стават охранители в частните фирми...Нали са изморени от годините дълга служба?!
13
3
 
4
 
! Отговори
BB преди 8 години
Stiga Demagogii stiga kaje poliziata vsimat Super visoki pensii s namat vischo nito snajat edin 4usch esik daje i balgarskija na nakoi e sle a vischisti tn vsimat 280 300 lv smehoria e v bG pensiata saplatite i vsi4ko
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След като въведоха данък към "обществото" за електроенергия да въведат и данък ранно пенциониране
11
2
 
5
 
! Отговори
гогич преди 8 години
До vladyЕто за такава реформа се говори, но май "някои" имат интерес това да не се случва :))
10
5
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Кой ще иска тогава да стане полицай с ясната перспектива да пази някой вход на мол след като се 'пенсионира'? Колко е средната продължителност на живота при мъжете в България?