Данък "Вредни храни" - до 10%

Новият налог може да бъде въведен най-рано догодина
Обновена: 29 юни 2015 08:56 | 29 юни 2015 07:21, Веселина Йорданова
111
Данък "Вредни храни" - до 10%
Снимка: архив, Ройтерс

Между 3 и 10% ще бъде новият данък за вредните храни и енергийните напитки, който подготвя Министерството на здравеопазването.

"Размерът му ще се определя в зависимост от риска за здравето, дали става дума за сол, захар или трансмастни киселини и какво е количеството кофеин или таурин в напитките“, обяснява пред „Труд“ д-р Адам Персенски, зам.-здравен министър.

По думите му крайната цена за потребителя няма да се повиши с повече от 10%. Очаква се от новата такса здравният сектор да получи допълнително 150 млн. лв. годишно.

Във ведомството на д-р Петър Москов са категорични, че фирмите, продаващи „вредна“ продукция, трябва да дадат своята дан заради последиците върху организма на българите. Доказано е, че употребата на твърде солени храни води до социално значими заболявания като атеросклерозата (б.р. - натрупване на плака върху вътрешната стена на съда и той се запушва), затлъстяване, високо артериално налягане.

По повод започналата наказателна процедура на ЕК срещу данък „вредни храни“ в Дания д-р Адам Персенски коментира: "Няма как новият налог да бъде въведен у нас след месец или два, а най-рано от догодина, така че ще имаме време да видим какви сигнали ще изпрати ЕК чрез решението си по казуса". Д-р Персенски обаче припомни, че здравеопазването е тема, оставена от ЕС в обхвата само на националните законодателства.

"Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни", каза още зам.- министърът.

Както обществото е приело, че тютюнопушенето е вредно, нека разбере, че и консумацията на определени храни е опасна. И то в не по-малка степен. Надяваме се да получим широка обществена подкрепа, коментира той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
8
 
! Отговори
8 преди 8 години
ВРЕДНИТЕ ХРАНИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНЯТ СЪС ЗАКОН,ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ ИМ ДА РАБОТЯТ БЕЗПЛАТНО ЗА ДЪРЖАВАТА ,ДОКАТО СА ЖИВИ И ДА СЕ ОТНЕМЕ ЦЯЛОТО ИМ ИМУЩЕСТВО НА ТЯХ И РОДНИНИТЕ ИМ ДО ДЕВЕТО КОЛЯНО!
59
0
 
6
 
! Отговори
Ala_Bala преди 8 години
Пак ще ги ядем, но по-скъпи с 10-20 %. За мезе ще ни докарат и отрови от САЩ. Били с растежен хормон, води до нарастване на пениса. !
58
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва първо да се промени отношението на българина към храната. Ето, например в последните дни всички плюят гей парада и се възмущават, че по националните ни празници няма такива чествания. А как да има, като всички са заети с плюскане, пиене и философстване по всички възможни теми. Много ни е сбъркана ценностната система по начало.
57
1
 
15
 
! Отговори
Бял Данъкоплатец преди 8 години
Ами спрете ги нацяло тези вредни храни бе,тарикати.Ааааа ама друго е да цоцаме от новия данък.Данък ГМО ще има ли?А данък пръдня за замърсяване на въздуха??????
56
2
 
10
 
! Отговори
до 61 Т. Георгиев преди 8 години
"Да, българите сме тотални мизерници и предпочитаме да купуваме нискокачествени стоки, само и само да спестим някой лев."Да, наистина има много бедни хора, които не могат да си позволят качествена храна. Но да бъдем честни - българите просто не ценим здравето си, не спортуваме, а предпочитаме на спИртуваме. Знаеш ли, че познавам хора, които всеки ден ядат ***, а на ден изпушват по 10-20 цигари. На тях кой им е виновен, че се тъпчат с ***, а? Политиците или те самите?
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До юбералесРазбирам! Скачането от петия етаж е опасно. Скачането от двадесетия етаж обаче е вредно до момента, в който стигнеш петия - оттам нататък става опасно.
54
0
 
6
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
Доста *** данък! Защо ли? Защото хората са тези, които трябва да принудят бизнеса да престане да произвежда вредни храни и напитки. Да, българите сме тотални мизерници и предпочитаме да купуваме нискокачествени стоки, само и само да спестим някой лев.Но има и другата крайност. Да вземем например кока кола - хем много скъп продукт, хем безумно вреден. А дори в мизерна България се продава като топъл хляб. Това вече е нелогично.В крайна сметка всеки сам е отговорен за здравето си.
53
1
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До АнонименБезопасна е, но вредна. Българския е богат език, и щом ги има и двете думи, значи имат различен смисъл. Просто е. Учете български.
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До юбералесТ. е. вредната безопасна ли е?
51
1
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До Анонимен 56Опасна храна е тази в която някои микроорганизми са станали в повече. Наричаме такава храна развалена. Организмът ни реагира на такава храна сравнително бързо - наричаме го ''повръщане''. Вредна е тази храна, която организмът ни я приема, но с времето се натрупват ''кофти работи'' и се разболяваме. Тоест убива ни дозата.
50
3
 
5
 
! Отговори
Александър преди 8 години
Има 2 неща. 1во: Никой нито от Министерството нито лекарите имат практика да дават насоки, да обясняват какво е хубаво да се яде, кое е вредно, кое води до затлъстяване, особено при децата съм виждал как родители буквално обричат детето си на високо наднормено тегло като порасне. 2ро: Доста хора купуват вредна храна именно защото нямат високи доходи - тогава последиците на този данък ще са опасни.
49
1
 
1
 
! Отговори
@ 56 преди 8 години
Ministura ni uspokoiava che hranite , koito sa udobrili nqma da ni ubiqt na momenta (bezopasni gi naricha) , shte ni ubiqt bavno , no sigurno (vredni) :)
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как може всички храни да са безопасни, но някои от безопасните да са вредни. Вредното не може едновременно да е и безопасно. Поредния министър дето ръси бисери.
47
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имаше една реклама на бира: френско е да е гурме, българско е да е по много. Това си е нашенска черта- не е важно качеството, а само количеството, не смятам, че с глоби и забрани ще се промени мисленето ;)
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дозата се трупа с годините, 53, а вредната храна си е вредна и, същевременно, опасна за здравето. Поне глупости да спрат да пишат и да си назначат грамотни хора- би било крачка напред. кои са вредните, но позволени да се продават храни може да се посочи в наредба, не е трудно. Но хората е добре и да са запознати, че не само ще плащат горница, но и че е по- добре да не ги консумират точно, защото са опасни за здравето им. Вредно, но безопасно нещо не съществува.
45
1
 
1
 
! Отговори
юбералес преди 8 години
До Анонимен 52Убива не отровата, убива дозата.
44
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Крайно време е българите да разберат, че всички храни са безопасни, но сред тях има много вредни", каза още зам.- министърът."Ето, това е пълен нонсенс- вредната храна не може да бъде и не е безопасна. Щом вреди на здравето, то тя го и застрашава. Не лъжете хората, господа.Иначе добре- нека се обложат с по- висок или допълнителен данък вредните /акциз/, но нека и на плодовете и зеленчуците, отгледани в естествени условия, им се пък намали ДДС-то, както и на книгите и на ученическите пособия
43
0
 
1
 
! Отговори
атанас преди 8 години
До 49Естествено, че не е по-лесно. Първо дори и не особено полезни, тези храни или глезотийки все пак внасят пари в хазната и за съответните компании работят хора независимо дали като доставчици или като производители, ако говорим за български храни. Освен това не е казано, че трябва да се забрани чипса и колата например. Ако човек ги консумира умерено няма да има кой знае какви последствия за здравето, но под умерено имам предвид по 2-3 junk food ядения на седмица макс, а не ежедневено ядене!
42
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А не е ли по-лесно държавата да забрани производството и вноса на вредни храни?При неработеща икономика връщането на 16 млрд заем може да стане само с увеличаване на данъците. Това е една от първите стъпки.
41
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Освобождаването на територията от лошия матрял явно не върви по план и трябва да се забърза- все още сме прекалено много българите, особено пенсионерите- твърде жилави излязоха.Съгласно плана на Ран и Ът, вече трябваше да сме максимум 4-5 милиона, от които половината.Затриха ни цялата икономика и селско стопанство, ама ние *** и жилави, не щем да мрем.За това следва затваряне на болници и въвеждане на изцяло платено образование за българите- дори и основно, повишаване цените на тока и на храните/ разбира се, само от загриженост за нашето здраве/.Ако и това не помогне, следва к