Долу ръцете от Благо Джизъса – Колизеума

Божидар Димитров с колоритно мнение по темата с писанието
22 юли 2015 16:07, Александър Попов
53
Долу ръцете от Благо Джизъса – Колизеума
Снимка: Instagram

Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров взе отношение по темата с драсканиците по Колизеума в Рим от страна на футболиста Благой Георгиев. Той е озаглавил статията си "Долу ръцете от Благо Джизъса".

Публикуваме мнението му без съкращения

Опитът на футболиста Благой Георгиев да си напише името върху колона от римския Колизеум, който грози със съд и затвор за нашия юнак поне в България не заслужава да бъде толкова жестоко порицаван. Защото драскането по стени, колони и прочия древности е част от българската народна култура от много стари времена.

Още по темата

Историците и археолозите знаят, че средновековните българи са драскали по камъните на крепостните стени, по стените на църквите и дворците надписи-графити. Повечето са с "мръсно” съдържание. Текстът им е приблизително следният: "Аз Пено Овчар слязъх на реката за водопой на овцете. Там Пена переше ризи. И аз клецах Пена (клезах е старобългарски глагол, еквивалент на днешния е…х, б.а.).

Археолозите дълго не публикуваха от срамежливост тези графити. Най-сетне един преди трийсет години публикува част от тях. Двама други (акад. Гюзелев и проф. Казимир Попконстантинов) се сетиха, че всички "автори" са от ниски социални групи – овчари, земеделци, ковачи, войници. И че писанията им са на напълно правилен от граматична гледна точка български литературен език. Ерго, грамадна част от българите (около 70%) от всички социални групи са били грамотни. Нормално – в енорийските училища децата се учат да пишат и четат на роден говорим майчин език. Докато в Европа на мъртвия отдавна, но иначе официален за църкви и държави латински език, грамотност имат само 2% от населението. Императори като Карл Велики дори са неграмотни, което дава повод на Георги Димитров да се гаври с него на Лайпцигския процес.

В тези графити има и немръсни надписи. На известната колона на Иван Асен ІІ по повод на Клокотнишката битка изписана с едър тържествен шрифт някой средновековен Благо е изчукал със ситни букви: "Аз Драган писах". Не е издържал човека. Ще остане Иван Асен ІІ в историята, а той Драго не. Айде-де.

Та и от подписът на Благо Джисъза щеше да остане нещо за бъдещите историци. Те щяха да пишат след 200 години: "Не е за вярване, днес когато спортният ни музей е пълен с купи за първи места на световни и европейски първенства, че е имало период във футболната ни история, че са ни били като маче у дирек на всички първенства. А на тези на клубните отбори още в първия предварителен кръг сме падали от селски отбори. Причините за това са неизвестни. Още повече, че имаше сигурни археологически доказателства, че футболистите ни са били грамотни. Един от тях дори се е подписал на колона в Римския Колизей".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БАЙ ДАНЬО ОПРАВДАВА БАЙ ***.
18
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божи, тази статия май си я писал след две кила ракия, докато Веждичката ти е бил на гости. Така да се излага директор на Националния исторически музей ... срам и простотия. За разлика от нас, другите народи си пазят археологическите ценности. Вместо да взимате пример и да ПРЕДАВАТЕ този пример тук, вие поощрявате необразованите, прости и елемнтарни чалгаджии.
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
toq bojidar dimitrov da spre kaleto!
16
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"А на тези на клубните отбори още в първия предварителен кръг сме падали от селски отбори. Причините за това са неизвестни."След няколкостотин години археолозите ще изровят Син Сити и Бияд и причините ще станат известни.
15
4
 
6
 
! Отговори
Aeon преди 8 години
Браво на Херодот(Божо), само така!
14
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Готино го е написал. Всъщност наистина не виждам проблем, освен че карабинерите са се заяли. Който е ходил там той не знае колко е огромен Колизеумът и колко се вижда нещо си, издраскано с монета върху колона.
13
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Димитров не защитава Джизъса, а сравнява мисленето и поведението му с това на средновековнните българи от ниските социални групи. Накрая гаврата става пълна след 200 години учените щели да знаят, че футболът ни е бил за срам по неизвестни причини, но поне един футболист е доказал, че е грамотен и може да пише.
12
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
чудя се кое е по-трагично, един футболист да си издялка името в Рим, или да "реставрираме" средновековна крепост с гранитогрес и фаянс :)))Все пак можеше да напише нещо и за напъпилите зърна на рускините в Созопол
11
2
 
18
 
! Отговори
АХАХАХХАХАХАХ преди 8 години
"Не е за вярване, днес когато спортният ни музей е пълен с купи за първи места на световни и европейски първенства, че е имало период във футболната ни история, че са ни били като маче у дирек на всички първенства. А на тези на клубните отбори още в първия предварителен кръг сме падали от селски отбори. Причините за това са неизвестни. Още повече, че имаше сигурни археологически доказателства, че футболистите ни са били грамотни. Един от тях дори се е подписал на колона в Римския Колизей".
10
10
 
17
 
! Отговори
гражданин преди 8 години
Мутрата си е мутра.Ако тук в България всичко е позволено и няма санкции за нищо, то в нормалните държави си има правила.БожидарЧО за пореден път показа, че не сме нормална д-ва и сме далеч от спазването на правила и закони.
9
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не се подлъгвайте по заглавието, Божо в типичния си стил е направил на 5 стинки Джизъса- средновековен българин от ниска социална група, който драска простотии по стените ахахха
8
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съмнявам се Благо да си е изписал името без правописни грешки, а Божо да спре кокаина
7
16
 
6
 
! Отговори
Pimp C преди 8 години
Винаги съм знаел че лични иманяр на Първанов е лъжец , но този път падна много ниско....
6
2
 
28
 
! Отговори
info. преди 8 години
Благой Георгиев и Азис тръгнали на екскурзия в Египет. Разбира се, влизат и в Хеопсовата пирамида. В нея обаче е адски задух и колкото по-навътре влизат, толкова по-задушно става Накрая Азис не издържа и казва на Благой: Ох, не мога повече, много задушно тука. Айде пиши К.Р и да излизаме!
5
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божидар Димитров трябва да му се признае има много широко скроено мислене и свежо чувство за хумор. По най-културен и духовит начин им казва на еврогейците да се качват обратно на клона, от който са слезли.
4
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Затвор за Блажко, да се облажат с него италиянските невестулки, а барабар с него и шаферката му Божко да го боднат
3
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Благой Димитров най-накрая се разписа в Италия
2
3
 
27
 
! Отговори
защо преди 8 години
Божо си е Божо...:)
1
3
 
69
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Добра гавричка! Оцених я!