Драмата на "Хемус": Един болт държал шофьора над бездната

62 души са участвали в спасяването на висящия на Витиня Станимир
Обновена: 14 авг 2015 16:58 | 14 авг 2015 15:05,
57
Драмата на "Хемус": Един болт държал шофьора над бездната
Снимка: bTV

Кабината на цистерната, от която 28-годишният Станимир Стоянов вися два часа над бездната край магистрала "Хемус", се е държал от един болт. Това стана ясно от разказа от първо лице на един от спасителите на шофьора-късметлия, Кирил Дикански.

Именно той е човекът, измъкнал от кабината младия мъж и сложил край на ужаса му.

Дикански разказа, че когато влязъл в кабината, видял върху висящия шофьор натрупани изпочупени предмети, дори и спален чувал. Кабината на цистерната се крепяла само на един от четирите болта, с които трябвало да бъде захваната. Другите три били скъсани при инцидента с превозното средство.

Още по темата

Кирил Дикански успял да влезе в кабината при шофьора, вързал го и така той бил изтеглен от камиона.

Както Dnes.bg писа по-рано водачът на цистерната е висял два часа на спасителния колан през счупен прозорец на кабината. Операцията по спасяването му е започнала около 19.45 часа. Тя е приключила за 20 минути, разказа началникът на отдел Национален оперативен център към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Тошко Бързилов. Освен Дикански, в нея са участвали още двама пожарникаря – Йордан Михайлов Борислав Беров.

Цялата операция – до изтеглянето на камиона е продължила до два през нощта.

Шефът на Пожарната гл. комисар Николай Николов разказа, че първоначално е обмислян вариантът спасителната акция да бъде извършена с хеликоптер. Тази възможност обаче била отхвърлена заради силните ветрове в прохода Витиня. Затова и на мястото на инцидента били изпратени спасителни екипи от София, Елин Пелин и Ботевград. 62 души са участвали в спасителната акция.

Николов обясни, че цистерната не е била пълна с газ. В камиона е имало само десет процента от количеството, което цистерната е можела да превозва.

Драмата на автомагистрала "Хемус" се разигра вчера вечерта. Към 17.40 бе съобщено за перобърналата се цистерна, която се е движела в посока Ботевград. Шофьорът увисна на спасителния си колан над пропастта докато спасителните екипи подготвяха изтеглянето му.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво и на болта, все пак
32
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това от София до Правец ако е магистрала аз съм космонавт! Няма такива надлъжни остри бабуни надлъжно по цялото платно. Карам си със 120 и тряс, тряс имам чувството че ще ми се разглоби колата. *** магистралата майни.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 47Прав си човек, така ми дрънчи буса Пежо на тампоните на тези ръбове и издадените метални снадки на платната на тези мостове по Хемус , че като се удари шасито в тампоните и сякаш имам чувството че се удря на джанта.
30
5
 
3
 
! Отговори
кочо преди 8 години
Дрифтаджия с камион.*** и безотговорен.Сега ,като се *** от страх,дано да му дойде ума в главата,защото изглежда доста празна .Не ми се мисли ,ако беше помлял няколко коли в насрещното.Хора с деца ,тръгнали на почивка и убити от поредния ***.
29
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
43, сигурно сте прав. Но ми направи впечатление, че говори адски зле като да е от диво село> С такъв диалект о сега не бях чувала.
28
4
 
10
 
! Отговори
ГЕРБавия преди 8 години
Още малко и Станимир ще стане герой, май......... Спасен е - ОК и браво !!! Но ЗАЩО никой не пита с каква скорост е карал, заспал ли е бил, повреда ли е имало......., каква е причината за тази катастрофа с тежък камион, превозващ опасна течност !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ЗАЩО не питате ????????????????????? Ако беше карал бавно по наклона - сигурно нямаше да катастрофира, със сигурност !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! СЕГА кой ще плаща щетите, а и за нервите на хиляди водачи, чакали с часове ???????????????
27
5
 
16
 
! Отговори
До 39–и преди 8 години
Не му се възхищавай толкова.На това момче не му е за първи път да обръща камион.Преди няколко години обърна една Скания в Швеция и бързобързо се прибра в България.Безотговорен водач с луд късмет.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Живи и здрави спасителите! И младежа Господ го пази! Мисля, че има бая свещи да пали:)
25
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ДА ПОВЯРВАМЕ В БОГаз пък мисля че бог не се канеше да слиза от трона си да спасява.. когото и да е.. но може би трябваше да почакаме.. още... може би щеше да слезе...
24
6
 
24
 
! Отговори
ДА ПОВЯРВАМЕ В БОГ преди 8 години
ВСЕКИ, КОЙТО Е ИЗПАДАЛ В СИТУАЦИЯ ЖИВОТА МУ ДА ВИСИ НА КОСЪМЕ ПОВЯРВАЛ В БОГ!!!НЕКА ЗАЧИТАМЕ БОГА НЕ САМО НА ДУМИ.КОЙТО ОЩЕ НЕ Е ПОВЯРВАЛ ЩЕ МУ СЕ ДАДЕ ЕДИН ДЕН ДА ГО РАЗБЕРЕ!
23
0
 
8
 
! Отговори
L преди 8 години
До АнонименНе става въпрос за т.н. царски болт, а за болтовете на кабината към шасито. Иначе за царският си прав.
22
6
 
56
 
! Отговори
mr_cec преди 8 години
Бог е спасил този човек и Той има нещо в предвид за да го остави жив!. Слава на Бога!!!
21
0
 
56
 
! Отговори
Дикански за награда преди 8 години
Нека не броим колко са свършили работата. Знаете, колко души (миньони-(:=) в BG трябват за смяна на 1 лампа. Първо добре, че шофьора си е сложил колана, второ-при 10 % пълна цистерна хич не е безопасно(добре че обливаха с вода), защото парите са лесноизбухливи, трето -добре че шофьора е имал силно сърце,иначе да е получил инфаркт. Ей най-после в тая държава нещо с щастлив край.
20
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се и под тази статия нямаше как да не бъдат намесени "еврогейове", Сорос, Костов и "великия" Путин.... !
19
1
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слава БогуБраво на спасителите
18
4
 
60
 
! Отговори
123 преди 8 години
Доплака ми се. Бог и Пресвета Богородица са спасили живота на това невинно трудолюбиво момче. Живи и здрави да са и тези храбри смели момчета,които му помогнаха . Плаче ми се! Има и в България добри хора,българи. Няма да се затрием като народ и етнос,защото Бог ни закриля и колкото да им се иска на нашите врагове да изчезнем от лицето на земята,няма да им стане номера. Разплака е тая статия!
17
2
 
17
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
Slava Bogu za spasenieto na tozi mlad chovek !Pozdravleniia i za spasitelite mu.Tova e edna dobra novina,na fona na tolkova neshtastiia,koito ni spoletiavat vseki den. da blagodarim na Boga i da se opitame da badem dobri
16
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой от българските хеликоптери е способвен да вдигне камион във въздуха по-точно?
15
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМА ВИЕ НАИСТИНА МИСЛИТЕ ТОЗИ НАРОД ЗА ОВЦЕ!?!? КАКВИ 62-*** ЧОВЕКА СА ГО СПАСЯВАЛИ ТОЗИ ШОФЕР? КЪДЕ ГИ ВИДЯХТЕ. БЯХ ТАМ НА МЯСТО И ПОВЕЧЕ ОТ 10 ЧОВЕКА СПАСИТЕЛИ НЯМАШЕ. КАК ГИ ПРЕБРОИХТЕ И КЪДЕ ГИ ВИДЯХТЕ?
14
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е така наречения царски болт с диаметър 40,8 мм. чрез него се закрепва полуремаркето към влекача / лафета / и дава възможност влекача / кабината / да се върти около полуремаркето .и издържа 40 тона товар .