Малкият Виктор предложен за почетен гражданин на Трън

Момчето развълнува с песента "Откъснатите цветя на България"
Обновена: 24 авг 2015 13:36 | 24 авг 2015 13:16, Веселина Йорданова
15
Малкият Виктор предложен за почетен гражданин на Трън
Кадър: YouTube

8-годишният Виктор Велинов е предложен от Общинския съвет в Трън за почетен гражданин.

Виктор е американец с българско потекло и развълнува цяла България в навечерието на 3 март с песента си "Откъснатите цветя на България".

Момчето тогава спонтанно сподели, че иска да живее в Трън и да дострои къщата, започната от дядо му.

За предложението на местния парламент пред БТА съобщава Румяна Викторова - председател на комисията по образование и култура в Общинския съвет в Трън.

Кметът на Трън Станислава Алексиева се е свързала с майката на момчето Кристина Велинова, която е емигрант в САЩ от 2001 г. Виктор е роден през 2006 г. в Бруклин. Баща му е от руски произход.

При раждането си момчето получава трънската фамилия на майка си по семейно споразумение, защото фамилията на баща му била непроизносима за американците. Велинови носят името на прапрадядото Велин, който бил строител.

Винаги, когато майката се връщала от САЩ, се отбивала в Трънско. Тя водила и съпруга си там през ваканциите, а по-късно и децата си. Виктор реагирал много емоционално на разказите за родовата памет.

Мечтаел когато порасне да се върне в Берайнци, да откупи падналите вече постройки в махалата около къщата на дядо си и да възстанови цялата махала, като там направи база за туристи и постоянно живеещи.

Също така мечтаел там да създаде своя ферма и приют за бездомни хора и животни. Пари за този си проект той иска да спечели като музикант, разказаха от Общинския съвет.

Сега момчето се обучава да свири на пиано, класическа и електрическа китари, цигулка, създавало свои песни.

Песента на Виктор звучи като своеобразен химн в граничния град. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЪЖКИ
10
1
 
1
 
! Отговори
До Нерде Бруклин преди 8 години
Моля Ви, преведете ми думата "жмърци", другото го схванах
9
1
 
0
 
! Отговори
Нерде Бруклин преди 8 години
Общинският Трънски Народен Съвет да гласува и за побратимяването на двата велики града - Ню Йорк и Трън. А детенцето, ако ще става почетен гражданин, трябва да се научи да вреви по трънски, български явно вече поназнайва. Я си представете, че отиде да живее в трънско и някой му каже нещо от рода НА "Синочка едомо качемак с жмърци".
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България откъснаха всички цветя, останаха само тези три вида - турски лалета, червени рози и гербери - здраво са пуснали корени, ще трябва "дядо вади ряпа" да викаме!
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пууу кви са тез коментари ве. То бива злоба ама тва на нищо не прилича бе. Дали ще се върне или не не знам ама ако си се върне може би злобата ще го откаже да остане. Браво това е то български дух.
6
7
 
3
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Мен пък никой не ме е откъсвал и съм си добре тук,в Родината.
5
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета и плача: за общинския съвет на Трън! Толкова мелодрама, божеееее...
4
10
 
11
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 8 години
Толкова патетично и патриотично, че чак сладникаво. Хора, вярва ли някой от вас наистина, че това дете един ден ще се върне в България? Ако наистина се върне, ще дойде за да си вземе бели роби и да размахва бича. Иначе песента е прочувствена, но чак пък за песничка да те направят почетен гражданин? Аз предлагам Виктор за орден "Стара планина" с мечове. И пожизнена пенсия още от сега. Родината е пълна с легенджии, *** и откаченици.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Юнак, да е жив и здрав, докато порастне ще изтече много вода, но е сигурно едно - в Трън НЯМА ДА СЕ ВЪРНЕ. Разпръснаха се хубавите деца български по света и сега като видим, че някое семенце е попаднало на благодатна почва и разцъфнало, започваме да се възторгваме и хълцаме от умиление. А да направим така, че да не бягат младите, да се раждат повече от 1-2 деца, а и условия да се отглеждат нормално? Забравете! А това за почетния гражданин е чисто трънска работа.
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А неоткъснатите цветя в България, какво мислят? Час по-скоро да се откъснат и после да милеят за България ли?
1
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Над два милиона цветя са откъснати от България и разпиляни по света.