Когато музиката стане начин на живот

Композиторката Албена Врачанска представя днес авторски концерт
31 окт 2015 16:40, Екип на Dnes.bg
1
Когато музиката стане начин на живот
Снимка: Августа Манолева

В самия край на месец октомври (31-ви) в залата на Националната академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще чуем авторски концерт на композиторката Албена Петрович Врачанска. За изпълнител е поканила пианиста от Люксембург – Ромен Носбаум.

Пианистът не е случайно избран. Той е свързан с известните българи Емил Наумов и Рада Петкова, негови професори по пиано съответно в Националната консерватория в Мец и в Консерваторията в Берн. Освен това е утвърден камерен музикант и солист, с концерти в цяла Европа и Русия. В България ще запише и компактдиск с изсвирените на концерта творби.

Албена е наследствен музикант (внучка на самобитния фолклорен композитор Андрей Врачански, дъщеря на аранжора и диригент Илия Врачански) – пианист, диригент и преподавател, с над 600 написани произведения.

Заради инициирането на редица културни събития, както и на международния композиторски конкурс "Artistes en Herbe " (International Comp konkurs "Artistes en Herbe"), с патрон Министерство на културата на Люксембург, и президент-основател на „Club des Artistes en Herbe“ (Клуб на младите артисти), тя е наградена с Орден за заслуги към Великото херцогство Люксембург, “Cultural Award 2007”. От 1996 г. живее в Люксембург, но е позната в голяма част от Европа и в Щатите. 

След концерта с начало в 18.00 ч. (и вход свободен) композиторката, заедно с изпълнителя, са обявили среща с публиката. Какво ли ще искат да споделят с нас?

"Въпросът е принципен – какво изобщо искам да кажа с концерта“ е засега нейният отговор. Всъщност, когато си на върха на творческата си кариера – защото 50-годишен юбилей си е нещо значително – определено можем да сме в очакване за концептуална програма.

С творби базисни, творби показни и такива, които вероятно ще очертаят новите й предизвикателства и експерименти. Всичко това предстои. Предстои съвсем скоро да чуем и нейната последна голяма концертна пиеса за симфоничен оркестър „Мигновение” (Augenblick/ Just a While) – вече изпълнена в началото на годината от Orchestre Philharmonique de Luxembourg – а при нас ще влезе в репертоара  оркестър "Пионер" на Новогодишния фестивал в НДК, на 11 декември.

Августа Манолева

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации