Нов дебат: Отпускът - 25 дни, като в Дания и ОАЕ

И предложение – ДДС за предписаните лекарства да стане на 8%
20 ное 2015 10:50,
50
Нов дебат: Отпускът - 25 дни, като в Дания и ОАЕ
Снимка: архив Reuters

Платеният годишен отпуск да е 25 работни дни, а не 20 както е в момента. Това ще доведе до по-пълноценен живот на българите, които по данни на синдикатите масово страдат от стрес на работното място. 

Такава промяна в Кодекса на труда внесе в парламента независимият депутат Георги Кадиев. Сред мотивите му е фактът, че заради стреса в работата българите са на челните места по заболявания като инсулт, инфаркт, диабет, онкологични заболявания. 

Кадиев се аргументира и с това, че 25 дни платен годишен отпуск имат държави като Дания, Финландия, Австрия, Швеция, ОАЕ и други, които са известни с висок стандарт на живот. 

Изключеният от БСП депутат е внесъл и друга промяна. В закона за ДДС той предлага да се свали ставката за лекарства, които се отпускат по лекарско предписание от 20% на 8%. 

Кадиев цитира доклад на Световната банка, според който 80% от разходите за лекарства у нас се поемат от пациентите.

Освен това у нас ставката за лекарства е сред най-високите в ЕС. Повече е само Дания, а в Швеция, Малта и Великобритания ДДС за медикаментите е дори 0%. 

Намаляването на ставката на 8% ще намали цените на лекарствата, както и на разходите на НЗОК, а това ще доведе до 80 млн. лв. по-малко от бюджета за медикаменти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
3
 
! Отговори
Норман преди 8 години
Фирмата се казва Стронг Ес, близка е до Цветанов.
38
0
 
6
 
! Отговори
Норман преди 8 години
Аз съм бил във фирма в която не ти дават никакъв отпуск, въпреки че е незаконно. Дават ти 14 дена които обаче си ги отработваш и те карат да подписваш документ че си си взел отпуска за да изглежда всичко добре по документ. Изкарах две години там и на пуснах защото здравословното ми състояние силно се влоши дотам че от умора и недостатъчен сън изпитвах вцепенявания и стягане около сърцето. Подадох анонимен сигнал в инспекцията по труда, но май нищо не излезе защото нещата са си останали същите.
37
2
 
2
 
! Отговори
един човек преди 8 години
Искам да попитам- защо пенсията ми преди 3-4 години беше доста над МИНИМАЛНАТА РАБОТНА ЗАПЛАТА а сега е доста под нея! НАПРАВЕТЕ РЕФОРМА В ТАЗИ НАСОКА! Всичко това ще рефлектира след време върху всички ви!
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Супер, един се оплаква за заплатата на чиновниците, другия ни сравнява със страни от Скандинавия, трети щели сме да сме като при Дикенс да работят 12 годишни, а нещо за работодателя??? То и без това сме на изчезване в държавата България, и без това всички държавни служби и службички работят в ощърб на работодателите . Запитали ли сте се защо читавите чужденци след 6 месеца си тръгват - първо защото няма качествени работници и второ заради алогични нормативи. Това само бюрократ може да го измисли
35
0
 
5
 
! Отговори
До rabotnic преди 8 години
Вярно, че при нас законно установеното седмично работно време е 5 дни, за които се полагат 20 дни платен годишен отпуск, но в повечето от фирмите в България това не се спазва. Пише се в трудовия договор, че лицето ще работи пет дни и му се полагат 20 дни отпуск, а в същото време те карат да работиш 6 дни в седмицата. Да не говорим, че не плащат и полагащия се извънреден труд. Така, че има резон в направеното предложение за промяна на дните за почивка от 20 на 25.
34
0
 
6
 
! Отговори
до 39 преди 8 години
Че кой те е карал да ходиш у Америка? Някой да те е бил по главата? Сам си се натресъл там, така че не се оплаквай.
33
3
 
6
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Да ти пикам аз на европейските ценности и демокрация, всичко което ми цитирате, че там го има е следствие на Великата октомврийска революция. Само страха от това накара капиталистите да се лишат от по-голяма част от печалбата си. Тук сме се засилили към времената на Дикенс, където дванадесетгодишни деца работят.
32
1
 
12
 
! Отговори
Непознат преди 8 години
ИНТЕРЕСУВА МЕ, КОГА ЩЕ ИМА ДЕБАТ ЗА ЕВРОПЕЙСКА ЗАПЛАТА НА ЧИНОВНИЦИТЕ???????? Щом колегите ни от другите страни вземат Европейски заплати, ние нали сме в ЕС какъв е проблема?????Най вероятно всичките тези пари които ги спестяват отиват на такива като Спас Русев 330 млн.За мен в България няма правосъдие.Как може едни да живеят с 330 млн. в излишък а други да си броят стотинките за хляб???????В каква държава живеем?????
31
6
 
3
 
! Отговори
Американецо преди 8 години
Тука годишния отпуск е 10 дни и те е страх да го вземеш наведнъж, че току виж някой ти е взел на мястото. Я сега кажете дали съм умрял от стрес!
30
23
 
2
 
! Отговори
rabotnik преди 8 години
Да - в ОАЕ отпускът е 25 дни- 1 месец , защото там се работи 6 дни в седмицата , тук е 20 работни дни - пак 1 мес. при 5 дневна работна седмица .
29
17
 
4
 
! Отговори
Дедо преди 8 години
За да се отърсиш от ежедневния ти стрес ти трябват 3 седмици отпуск = на 15 работни дни.
28
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единственото нещо което ще се покачва като другите европейски страни са цени и такси защото с това се купуват луксозни коли и къщи
27
2
 
31
 
! Отговори
Подрепям преди 8 години
Подкрепям. Предложенията са разумни.
26
0
 
34
 
! Отговори
Даола преди 8 години
В Гърция ддс за всички лекарства е 8 % !България е с най-асоциалното правителство в Европа.
25
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За поред път Георги Кадиев доказва ,че е един от малкото които се борят за хората!
24
5
 
9
 
! Отговори
Федор преди 8 години
Нека не се заблуждаваме, че средностатистическият работник в коя да е Германска фирма е по-съвестен и работлив от работника в коя да е Българска фирма и ако има възможност няма да скатава. Разменете им местата и ще забележите интересен феномен - работата и качеството на съответните фирми няма да мръднат. Просто в Германия състемата е такава, а защо е така - вж. предходния ми коментар.
23
3
 
24
 
! Отговори
13424 преди 8 години
аз не желая отпуска като в Дания,Австрия и т.н ,готов съм и на половината от отпуската им ,но искам да имам тяхната заплата!
22
0
 
24
 
! Отговори
Федор преди 8 години
Вярно е, че в Европа се работи по-ефективно, но защо е така? Нещата започват отгоре. Там има истински фирми, респ. истинска конкуренция, която трябва да се пребори с качество и ефективност. Това принуждава фирмите да търсят съответния начин на работа и да разработват съответните системи.Как е в България? Назначени капиталисти, на които по един или друг начин "КОЙ" им разчиства конкуренцията. Не се налага да си ефективен, не се изисква качество. Не ти трябват специалисти. Не инвестираш в хора.
21
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От утре и заплатите като в Дания!
20
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В Германия отпуските са по-големи, в повечето фирми работната седмица не е 40, а 35 часа, имат повече официални празници И ВЪПРЕКИ ТОВА Германия е най-силната икономика в Европа. И това не е защото германците работят повече от нас, а защото работят дисциплинирано, ефективно и с мозък."Факт. Човек, които работи организирано и с мисъл, има изключително високо КПД. И има особено голяма разлика от това да прекарваш 8 часа на ден в офиса и реално колко време си работил и си бил съсредоточен.