1/3 от българчетата напускат училище заради чужбина

Проблем пред образованието ни са слетите паралелки
24
1/3 от българчетата напускат училище заради чужбина
Снимка: архив, БулФото

Над една трета от учениците напускат образователната система, защото семействата им заминават в чужбина. Това сочи проверка на състоянието на образователната система за периода 2012-2014 година на Сметната палата.

Най-голям е делът на напусналите училище по семейни причини – почти половината от общо излезлите от образователната система.

Рисковите фактори за преждевременно напускане на училище са безработицата и икономическата миграция, родителска незаинтересованост, неграмотност на родителите с негативно отношение към образованието и др.

Като сериозен проблем пред образователната ни система експертите от Сметната палата са установили слетите и маломерните паралелки.

Учениците в тях често не получават достатъчно добро образование, освен това разходите за поддържането на подобни паралелки са много неефективни.

Намалява преподавателският персонал в страната - със 17 на сто в сравнение с периода 2007/2008 г.

Същевременно нараства делът на преподавателите над 50 и 60-годишна възраст. Намаляват обаче педагозите от 30 до 49-годишна възраст.

Делът на преподавателите под 25-годишна възраст е трайно нисък – под 1 на сто.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
podanik преди 8 години
Учениците намаляват, така че е естествено и учителите да намаляват.
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И защо да стоят тук? Какво точно бъдеще ще имат? Блъскане цял живот за жълти стотинки? И за капак мизерна пенсия, с която не може да оцелееш и 10 дни?
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
9/10 да станат дано, тая територия не ни заслужава!
15
0
 
1
 
! Отговори
пепа преди 8 години
Докато има делегирани бюджети, няма да има образование.
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ес се разпадарусия е великасириците са терористибългарите сс генийпапагали ЕС няма да се разпаднехората бягат натам не да стават милионери а за да имат пп добър живот и 90% го постигати най простия има равен шанс с най уж образования в бг
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
След 5 години 50% от децата ще напускат училище, защото 50% от учениците ще бъдат ромчета.След нахлуването на тия джихадисти, нашите ромчета са ми много сладки, но как да ги накараш да учат? Баба Меркел приобщи ли турците към европейската култура? Сега 500 немски граждани (от турски произход) - бойци в ИД.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато преди години закриха маса училища, въвеждайки не знам каква си беше система, тогава услужливите западняци организираха курсове за слугини за нашите учителки. Да ходели да се грижат за изкуфелите им старци. Някои заминаха. Направиха си фирми за почистване, фризьорски и козметични салони. Сега целият им персонал е от други българки, дошли по-късно.Кумата на една моя роднина заради визата работеше като гледачка на деца и докато те бяха на училище, тя използваше и работеше като програмист
11
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За чистачи, домашна прислуга и беразчи на портокали и ягоди образование не им трябва.Всичко е ТОЧНО.На бълга?рак акъл му не требе. Дай му 1000 ойро да си купи един 15 годишен "баварец" дизеларка и "гУеЙ ко праим, авер"
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
vsicki da varvim na zapad,tam giveesh dobre bez da rabotish.polucavash sozialni pomoshti i si svirkash.
9
3
 
5
 
! Отговори
Georgi преди 8 години
Nomer 14 mn mi haresa komentara.. Balgarite opredeleno jiveem s nqkakva iluziq, che v Evropa kato otidesh i aide parite valqt, rabota za milioni, kushit za mlioni i tn a vsichko e edna robiq i miraj. Mnogo razbirat gorchivata istina, che sa si po dobre v Balgariq no mnogo kusno sled kato sa izteglgigi 20,000 kredit i sega ne mogat da go izplatqt 20 godini. i vse pak radvam se, che mnogo hora zaminavat za da vidqt kakvo i da si napravqt smetkata vednuj za vinagi.
8
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не знам от кога взе да се налага скотския начин на живот.Разби се държавата и даже малкото положителни неща които имаше се принизиха и унищожиха.Да не си мислят, че на запад е мед и масло.Там трябва да се бориш с цялата колониална из'мет дето вече е заляла Европа.С нискообразована маса водена от комерсиални идеи.Стефан Цанев преди години го каза в интервю, че това което ни готвят е да сме обслужващ персонал и то на по ниско ниво от всякакви тарамбуки. Слугуване от едни фараони, та на други.
7
2
 
25
 
! Отговори
тиквоч преди 8 години
не е вярно. раждаемостта расте, безработицата пада, заплатките са хиляди левове, нови магистрали ви строя, нови болници, нови възли, инфраструктура е това матриали. скоро ще сме бетер от швейцария, всички ще караме ламборгинита и нема мое си прброим парите.
6
5
 
26
 
! Отговори
121212 преди 8 години
ЕЙ БЪЛГАРИ, ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ТОВА...
5
0
 
9
 
! Отговори
Шансон от Жанго Зе преди 8 години
Не ще ви запея, че ще ме изтрият.
4
8
 
7
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
Интересно как прочетохте тая статия. не 1/3 от учениците напускат училище, а 1/3 от напусналите са заради заминаване в чужбина. другите 2/3 от напусналите просто са по други причини. а какво общо има ЕС, НАТО или липващите ви мозъци остава да се разберете помежду си.
3
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А другите 2/3 защо не напускат?...Защото нямат избор. ЕС се разпада, колкото и да са богати вече обедняват, безработица, дефлация, няма потребление, няма производство, нямат работа. А и повече не ни искат, защото за тях сме хора втора ръка, по-ниско качество. Само специалист който знае езика може да си намери работа, и то като подбива цената на местните. Ако можеха всички щяха да се изнесат от мизерната България.
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-големият проблем на образованието са всички промени, които направиха след 1989 г. На първо място удължаването до 12 клас. След това делегираните бюджети и матурите.
1
5
 
44
 
! Отговори
Европеец преди 8 години
Защо тия 1/3 от българските семействата напускат България? Не са ли разбрали още, че България е просперираща евроатлантическа държава, член на ЕС и НАТО!