Агресията в училищата превзе и родителите

Защо баща преби съученик на сина си във Варна?
Обновена: 6 дек 2015 09:45 | 6 дек 2015 09:42,
99
Агресията в училищата превзе и родителите
Снимка: кадър Нова тв

За пореден случай на агресия в училищата съобщава "Нова тв". През седмицата за пореден път за подобен случай стана ясно от Варна. На 2 декември шестокласникът Ивелин се прибира от училище, когато бащата на негов съученик изненадващо го напада.

"На улицата изскача от някакъв храст и започва да го налага с юмруци. Поваля го на земята и продължава с ритници. И така докато се прибере вкъщи", разказва Таня Янева, майка на потърпевшия ученик. "Цялата задна част на главата е подута, с кръвонасядания. Много е уплашен. Каза ми: "Тате, този човек щеше да ме убие"", разказва бащата.

Ивелин е настанен в болница за наблюдение, а родителите му вадят медицинско и се заканват да търсят правата си в съда. Извършителят на побоя е Адриян Гранитски, баща на Диян. Самият той обаче разказа, че синът му, който е с две сърдечни операции и белодробна интервенция, е малтретиран многократно от Ивелин.

"Най-накрая стигна до там, че го преби. Скачал е на главата му и го е ритал. На следващия ден му е казал, че ще му насини и другата страна. Едната му страна беше насинена цялата", разказва Адриян Гранитски.

Думите на бащата потвърждават и родителите на други деца от класа. Споделят, че агресивното поведение на Ивелин е проблем, на който търсят решение вече шест години.

"И децата подаваха жалба, ние като родители подаваме жалби. Просто резултат няма. Знаем, че детето има проблем и учим децата си буквално да странят от него, да се пазят. Точната дума е да се пазят", заявява Десислава Жекова, майка на дете от класа.

От училището не отричат, че има проблем с поведението на битото дете, но са категорични, че с всички деца се работи. "Имаме педагогически съветник, съвет имаме, всички педагози сме тук. Можем да окажем помощ и да се вземат мерки навреме, за да не се стига до такива неща", заявява Марийка Александрова, помощник-директор на ОУ "Христо Ботев".

Въпреки взетите мерки обаче ситуацията излиза от контрол и така се стига до инцидента от преди дни.

"Четири шамара да съм му ударил и четири пъти да съм го ритнал. Съборих го няколко пъти на земята умишлено, за да предизвикам някакъв страх. Ние трябва да си защитим децата по най-бързия начин", заявява Адриян Гранитски.

Деца с агресивно поведение има във всички училища и в повечето случаи институции и педагози са безсилни пред проблема. Безсилни са, защото рядко родителите признават, че детето им има нужда от помощ. "Сбили се две деца и трябва да се намеся на момента. Ако аз нямам разрешение от родителите, как да го направя. Няма лоши деца. Има деца с лоши постъпки и всъщност целта е тези постъпки да бъдат трансформирани към добри", обяснява Марияна Пантелеева, педагогически съветник.

Според наблюденията на педагогическите съветници всяко пето дете проявява различни форми на агресия. Обидните думи, заплахите и юмруците са станали начин на общуване между учениците. "Не си дават сметка децата, дори ако искате и родителите, че с една такава думичка - това си е агресия. Казват: "Ние не сме го чули, ние в къщи не говорим така". Да възможно е да не се говори, но те имат толкова достъп до информация, интернет, другарска среда", коментира още Марияна Пантелеева.

"Опитваш се да постигнеш нещо, да работиш с детето си и в един момент едно такова проблемно дете да го смачка, за броени дни да го смачка", заявява Десислава Жекова, чието дете също учи в училището.

Родителите на Ивелин признават, че детето им има избухлив характер. Но не смятат, че  вината е само в него.

"Колкото е виновен моят син, толкова са виновни и другите деца, защото той реагира обикновено по-изострено, когато бъде провокиран. Водили сме го на психиатър. Хората като професионалисти ми обясняват, че просто детето е свръх активно", заявява Севдалин Цветанов, баща на Ивелин.

По данни на образователното министерство случаите на агресия в родните училища са се увеличили три пъти. Само за миналата учебна година те са над 4000, като най-много са случаите на физическа агресия между учениците, следвани от вербалното насилие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябвало е да изключат насилникаКалпаво училище
74
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ивелинчовците учеха в ТВУтаНаричахме ги хулигани , а не " свръхактивни" и други дивотии
73
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малкият садист издеватилствал над бжлнаво детенце си го е получилОсвин жестокост е проявил и страхливостИ каква е тая диагноза" свръхактивност"С други думи " прекалява"Е и в отговор си го получаваДа не жчаквате да плачим за ИвелинчоТо и името му е едно....
72
1
 
28
 
! Отговори
Ако сега не го спрат преди 8 години
Ивелин е посегнал на връстник, който има две сърдечни операции и белодробна интервенция!Децата научават за болестите на съучениците си. И когато някой посегне на болнаво дете, на което са правени животоспасяващи операции, той не е нищо друго, освен садист! Шестокласниците са 12-13-годишни, те много добре разбират какво означава животоспасяваща операция!Но Ивелин е човек, който шест години е получавал доказателства, че може да вилнее безнаказано! Такива са законите ни - саморазправа е защита!
71
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Я тебя создал, я тебя и убью!" - Спомняте ли си чия беше тази реплика от руската литературна класика?Ами хайде, бе, Ивенлинчов татко, бъди и ти мъж! Създал си из.р.од, който цял живот ще тормози и пребива хора, ако, разбира се, му бъде позволено да изживее живота си до дълбоки старини. Хайде, бъди мъж и поеми ти смазващата тежест да идеш в затвора, защото си затрил из.ча.ди.ето създадено от самия теб!Това ще реши проблема и няма да идат на съд други хора, които просто са защитили децата си!
70
1
 
17
 
! Отговори
СамоЕдно е решението преди 8 години
"... агресивното поведение на Ивелин е проблем, на който търсят решение вече шест години"!Тоест, решение на проблема, съобразено с неадекватните ни закони, просто няма!Детето е било агресивно още в първи клас. След 7-та година характерът не се променя, той вече е изграден по основните си показатели и може само да се дооформя.След като Ивелин е научен да бъде агресивен, значи трябва да му се покаже, че и той подлежи на пребиване. Ще се научи да се страхува от мъст, за друг подход е вече късно!
69
1
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 8 години
Защо пишете за неща, в които всички медии сте съучастници?
68
2
 
7
 
! Отговори
И преди беше същото преди 8 години
Продължение ...Ко..***..лен.цето решило най-напред да изпробва метода, като рита момичета.Много бащи искаха да го шамарят, но ги събраха за вразумяване:"Това момче е син на работническата класа, биете ли го ще има неприятности, трябва по-тактично, станало е недоразумение, момчето не е разбрало какво го е учил баща му" и т.н.Хората искаха родителска среща, но родителите на работническия син никога не идваха на такива срещи, размина му се само с мъмрене.Днес щяха ефективно да "вразумят" ***
67
2
 
7
 
! Отговори
И преди беше същото преди 8 години
Агресията в училище не е от днес, но през социализма, ако плеснеш чуждо дете, ставаше голям скандал с последствия!Няма да забравя случай от моето основно училище, едно от елитните в центъра на София. Бяхме в четвърти клас, когато заваляха оплаквания, че едно момче издебва момиченцата в гръб и с все сила ги рита отдолу в половите органи. Изясни се, че това е син на работник /такива в школото имаше много малко/, научен от баща си как да "наказва" по-едрите от него момчета, ако го бият. Продълж...
66
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не вярвам на очите си! Вие сериозно ли цензурирате определението "м.ръсна" отнесено към думата "вода"?Прекален светец и богу не е драг...Новоговор по Оруел?
65
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изключително манипулативно заглавие! Агресията в обществото ни залива като *** вода. Ще ни удави! И агресията в училище е резултат от тази тотална обществена агресия. Агресивно общество, агресивни родители - агресивни деца!Така поставен, проблемът няма решение.Не е вярна и тезата, че няма лоши деца. Непоправимите деца се превръщат, в повечето случаи, в непоправими възрастни. Затворите са пълни с такива.
64
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българи...
63
1
 
57
 
! Отговори
bobi преди 8 години
С две сърдечни операций, на малко дете... И аз да съм на мястото на бащата бил ученик сигурно бих постъпил така...пред угрозата за живота на детето ми със сигурност...няма да се гордея че съм бил дете и ще си понеса наказанието..но щом не вземат мерки аз като баща съм длъжен да го направя. Всичко останало е популизъм...с добро..с това с онова а проблема е цели 6 години.....като се обърне каруцата пътища много.. Заставам зад бащата "побойник" спасил живота на сина си.. детето най-важното нещо
62
2
 
54
 
! Отговори
Нели преди 8 години
Ай сиктир, бе! Има проблемно дете в училището, което тормози другите деца, не са взети мерки нито от педагогическия съветник, нито от директора, сега всички реват. Малко му е бил боя на Ивелинчо!!!
61
1
 
18
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
....и накрая да изразя съгласието си със всички, писали преди мен: НАРОДЪТ го е казал:"Липсват му първите седем години", а не липсва му Минно-геоложкия университет!
60
2
 
25
 
! Отговори
ЖороПърви преди 8 години
Не разбрахте ли, че проблемът е в " ценностите и системата"? Ние, Евро/г/ейците, сме толерантни-детенце може да бие, мигрант да *** силва, представител на "малцинството" да краде безнаказано, защото ние уважаваме човешките права...Ненапразно и президентът Плевнелиев акцентира, че на агресията ние ще отговорим с още по-голяма толерантност......ако не ви харесва-сменете политиците с такива, които биха защитили правата ви, и биха вменили в другите, че освен права има и ЗАДЪЛЖЕНИЯ!
59
2
 
33
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Отиваш на цирк, и там гледаш един малък дресьор маа на лево и на десно една пръчка и лъвове и тигри правят разни номера и слушат какво им казва човека, да не би тези животни да са ги водили на "психолог" неееее, яли са бои с лопатата до откат и затова слушат, И смятам, че малкия тарикат ИвелинчУ вече ще е много послушен, даже и за пример ще го дават.
58
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Прадядо ми ми викаше ХАЙТА( галено). Пушех още в 4-ти клас, за пръв път секс в 7-ми с една откачена като мен от класа ми, крал съм кабели за мед още 8-ми клас..сбивал съм се с мои връстници, но никога не съм посягал на по-слабо същество. Прадядо ми това видя у мен през годините и затова ми казваше само Хайта....на галено. Повече го обичах от майка ми и баща ми тогава, защото само той ме разбираше и ми влизаше в положението, докато баща ми ме спукваше от бой.
57
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да навремето такива "буйни"деца минаваха през детска педагогическа стая и ако не им уврът главите отиваха в ТВУ.Съвсем нормално е родителите да защитят децата си.Щом институциите не могат.Естествено е когато някое кретенче малтретира детето ти да му набиеш канчето.Сега обаче ние сме толерантни евроатлантици и не бием дечицата.Ние отговаряме на терора и агресията с песни и танци и евротолерантност.
56
1
 
45
 
! Отговори
Eлена преди 8 години
До Анонимен 63:Не ,не гледат учителите,но освен да му направиш забележка,да извикаш родител(който те псува),какво предлагаш да направят?Учителка беше предупредена за изгонване от директорката си,защото наказала да стои право едно такова *** и мама дигнала скандал,че му уронвали достойнството!Как да възпитаваш дете в 3-4 клас, в уважение към възрастните,когато баба му стои права в трамвая,а то седнало?Как да го учиш на здравословно хранене,когато вечеря с родителите пица,дюнер?