Протести за адекватни условия за отглеждане на деца

Поводът е приемането на бюджета, в който увеличение за детските няма
Обновена: 10 дек 2015 10:48 | 10 дек 2015 10:22,
36
Протести за адекватни условия за отглеждане на деца
Снимка: архив Bulphoto

Пред Народното събрание в 11 часа се очаква да се съберат родители на национален протест на майките.

Поводът е приемането на държавния бюджет, в който няма пари за увеличение на сумите за деца. Майките настояват и за политики, които да подкрепят младите родители.

Родителите настояват за по-лесен достъп до детските градини, защита пред работодателите за гъвкаво работно време и адекватно детско здравеопазване.

Едно от основните им искания е и адекватно финансиране на втората година от отглеждане на детето, пише bTV.

Обезщетението сега е 340 лева. Родителите настояват средствата да се обвържат с минималната работна заплата и да се увеличат детските добавки

Те искат и да се намали периодът, на база на който се изчислява обезщетението при бременност и раждане, на 18 месеца, както и обвързване на минималната работна заплата с размера на обезщетението.

Майките настояват още и за увеличаване на добавките за деца до санитарния минимум от 16% от минималната заплата. Протестът ще се проведе едновременно в много градове от страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
sl преди 8 години
до 32:ти колко деца имаш,да попитам и знаеш ли как се отглеждат деца.защо като си толкова умен/умна не построиш детски градини и нв отвориш работни места.докато не го направиш не се изказвай толкова смешно.
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Деца не се отглеждат с детски надбавки, а с адекватна икономика и възможност, дори и само бащата да работи, семейството да се издържа, но когато държавата е абдикирала и един работник, получава смешно възнаграждение, ако въобще го получи, докато шефа му мрънка, че няма пари и си купува нова кола, няма как да се оправят нещата. Резултата от тази ситуация, че най-бедните и ниско образовани раждат деца и България тъне все по-дълбоко в тинята.
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И тези пари са им много!Вместо да стоят по пейките в парка и две години да мързелуват вкъщи,когато са в най- активната си възраст, когато трябва да работиш и да си полезен за обществото и държавата си и да имаш претенции да вземаш пари за лентяйството си е нелепо!В никоя друга европейска държава няма толкова облагодетелстваща социална политика!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извинете, коментар 31 е до До Анонимен 21, а не 29
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 29Не става въпрос за впечатляване, или - не. Имах предвид, че независимо от материалното ти положение (достатъчен доход), свинщината си е свинщина и не е редно да се отнасяш с пренебрежение към протестите на хората срещу нея. Що се касае до смисленото говорене - мисля, че казах достатъчно.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 29 (к)Ами ти каза "искам ЕДИНСТВЕНО адекватно намаляване на данъците", което ме наведе на тази мисъл. Иначе си частично права - действително тези 20 лв/год. на дете са смешни. Що се касае до "Писна ми някои прослойки да се задоволяват от моите данъци", това винаги е така за хората с по-високи доходи в държавите, претендиращи, че водят социална финансова политика. Да не говорим, че в доста такива държави (напр. скандинавските) е въпрос на престиж да ти удържат почти 100%.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 23Само не знам защо реши че съм против осигуряването на детски градини? Всъщност това е единственото смислено искане на протеста. Останалото са глупости :по-високи детски /познайте за кого ще отидат най-много средства/, по-кратък период на осигуряване за получаване на майчинство /дава възможност за злоупотреби/, по-високо заплащане на втората година /в цяла Европа майчинството е под година, на нас са ни малко две/,но не и за данъчни облекчения, което е най-справедливо.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължение на 27"здравословни" храни от кетеринг (за радост на снобарията). Другата алтернатива е някой да ги гледа у дома, за което е "компенсиран" от държавата, чинно удържала му данъци и осигуровки, с някаква смешна сума, доста под минималната работна заплата. Според теб не е ли абсурдно?
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кНе знам каква "работеща майка" си, при условие, че не правиш разлика между детски и майчинство. А и в случая не става дума за майки, раждащи по 3 деца за 2 години (и така няколко пъти), ами за майки, чиито деца не са приети в детско заведение поради липса на места. И какво им остава на тези родители - да си запишат децата в частни "занимални", в които им хвърлят по един кашон играчки и не се занимават повече с тях, правейки ги полу- или пълни ***, като при това ги хранят със
19
2
 
3
 
! Отговори
к преди 8 години
Да, това с ваучерите е абсолютно правилно! Не детските да се обръщат в ракия и цигари.
18
2
 
5
 
! Отговори
к преди 8 години
до анонимния драскачМи айде да ми прочетеш мнението, аз като работеща майка искам да ми бъдат намалени данъците и това ще важи за всички работещи майки, не само за мен. Защото обикновено тези дето получават детски са неработещи или "самотни" майки, но най-вече ман**ли. И моето дете е дете, като всички в тая държава, но не получава нищо. Смятам, че исканто ми е абсолютно резонно. А тези дето не работят, какво ги преитесняват местата в детските градини, хем детски, хем и място в градината
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Продължение на 23сметка на това се закриха доста, детските ДОБАВКИ, които се даваха преди на всеки работещ и бяха що-годе адекватна сума, станаха на ПОМОЩИ и се дават на определени същества, а на фона на цялата липса на места по ясли и градини, на майките, работили преди и отглеждащи децата си у дома сега, да им се предлагат мизерни суми под нивото на минималната работна заплата!
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 20, 2120 - "плювки" звучи селташко, а и не виждам и ти да си казал нещо смислено21 - освен да се самоизтъкваш и да "плювкаш", да беше се заслушала, а и замислила (или второто ти е болезнен процес) какво точно искат хората.Що се касае до моето мнение - подкрепям протеста, защото случващото се в момента е геноцид. Абсурдно е само да ти удържат пари по всякакъв начин и за сметка на това в голям град, като София с двойно-тройно увеличено население да няма нито една нова ясла, или градина, за
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Който не иска детски да не подава молба лесно е
14
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименНяма да ме впечатлиш :)) Можеш да се заяждаш колкото си искаш. Защо не кажеш нещо смислено? А, сетих се. Защото мисленето не ти е силната страна, ти си работещ баща, издържащ семейство. Ами то по принцип се очаква бащата да издържа семейство, та не знам защо го изтъкваш като героизъм някакъв...
13
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 18Ти се включи да оплюеш жената или да дадеш мнение, не разбрах? Щото аз такова не виждам. Виждам само безпочвени плювки, което е доста комплексарско, да знаеш!
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 13Прочети контара ми до k. Отнася се и за теб. Така, като ви гледам с тези последователни коментари, може и тролчета на заплатка да сте...
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До kТо и ти не си равнопоставена с мен - работещ баща, който може да си издържа семейството. И то явно не само финансово, а и ментално. Изказваш се неподготвена и не по същество. Не си наясно с поблема, а само използваш повода да изтъкнеш колко си "яката работа". За такива като теб има един много точен термин - senza nobilita...
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До VinnieJonesИменно многото антибиотици правят хората резистентни към тях.И да, предпочитам вместо детски на определени т.нар. майки, да има за всички деца детски градини и безплатни лекарства.Децата са отговорност на родителите, не на държавата.
9
5
 
2
 
! Отговори
VinnieJones преди 8 години
То и тези пари дето отпускат в момента дори само лекарствата не могат да покрият. От здавен работник знам че уишлено се пускат вируси само и само да се продават лекарства и антибиотици. Колкото антибиотици са предписали на синът ми за 1 година толкова аз не съм изпил през целия си живот.Преди 20 годиини имахме по една аптека в квартал а сега само аптеки виждам накъдето и да погледна.