71 хил. бебета – държавата ги планира. Кой ще ги ражда?

1,6 млн. лева отиват догодина за ваучери за домашни помощници
20 дек 2015 07:30,
143
71 хил. бебета – държавата ги планира. Кой ще ги ражда?
Снимка: архив, Булфото

71 000 бебета да се родят в България през 2016 г., планира правителството. Това е записано в плана за краткосрочни и средносрочни мерки по демографската стратегия, изготвен от вицепремиера Ивайло Калфин.

Толкова бебета не са се раждали в България от 2010 г., а през 2015 г. ражданията са малко под 58 хил., или с 10 хил. бебета по-малко от година по-рано.

Правителството е подготвило 27 млн. лв. за плащане на помощи за раждане на дете, става ясно от плана "Калфин". На тях има право всяка родила жена. При първо дете държавата плаща на майката 250 лв., при второ 600 лв., при трето 300 лв. и по 200 лв. за всяко следващо.

2500 от бебетата, които ще се родят догодина, трябва да са близнаци, става ясно още от мерките в плана за демографската стратегия. За близнаци помощта е 1200 лв., а държавата се е приготвила да плати 3 млн. лв., пресмята "24 часа".

Общо 568 млн. лв. ще даде през 2016 г. правителството за подпомагане на семействата с деца.

Една от основните цели на плана е да осигури повишаване на раждаемостта чрез икономически стимули за майките, пише Калфин.

Малко над 23 лв. обаче ще е дневното обезщетение през първата година на майчинството догодина, става ясно от разчети на осигурителния институт, които са включени в плана към демографската стратегия.

1,6 млн. лв. пък ще бъдат дадени за финансиране на системата от ваучери, с която да се плащат услуги на домашни помощници и майстори, става ясно от плана.

С тях за домашни помощници ще бъдат наети 200 безработни. Идеята на тази мярка е майките да имат възможност да наемат по-евтини детегледачки и да се върнат на работа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
20
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 8 години
РОМИТЕ МОГАТ ДА РАЖДАТ БЕЗ ДА МИСЛЯТ ЧАКАИТЕ ТЕЗИ ДЕЦА ДОГОДИНА ПЛАНА ЩЕ ВИ Е ИСПЪЛНЕН.А БЪЛГАРЧЕТА НЯМА ДОРИ ЕДНО НОВОРОДЕНО СЪЗДАЙТЕ ОТНАЧАЛО УСЛОВИЯ ЗА РАБОТА И ДЕЦАТА ЧЕ СИ ГИ ПРАВИМ САМИ БЕЗ ЧУЖДА НАМЕСА А ЗА СЕГА МОЛЕТЕ СЕ НА РОМИТЕ ДА ВИ ИСПЪЛНЯТ ПЛАНА ЗА ДА КРАДЕТЕ ПОВЕЧЕ.ТОВА Е ПАЗАРДЖИК МОЛЯ ДАА МЕ ИЗНИНИТЕ АМА СТИГА СТЕ КРАЛИ
62
0
 
21
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Ми....кой е раждал до сега децата? Жените . Истината е, че повечето жени искат да имат деца, но и всяко дете си иска своето. Иска грижи, иска топло, иска дрехи и условия, стая и помагала за игра и учене. Едно дете иска много неща. Не е просто да го роди жената и да го остави отначало в яслите, после в детската градина и после в училището. За мен детето си иска майката. Когато, обаче, жената е принудена да работи, защото парите не стигат, просто не се раждат деца.
61
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Шъ ви постстоим мост,каза др Живков.Ама ние немаме река.Шъ ви построим река,каза др.Живков.А тук шъ построим детска градина.Ама ние у село немаме деца.Шъ ви направим и деца.Следвайки пътя на учителя си Живков Борисов идеално се вписва в психиката политическото говорене,действията и дори просташко веселяшикият хумор.
60
7
 
18
 
! Отговори
Yam преди 8 години
Браво Бойко,мислиш за бъдещето на България!Цяла България те подкрепя на всички избори,ти си Бог,ти си всичко!Българи,продължавайте да гласувате за Бойко,той ще оправя България,ще бъде Рай на света :)))
59
0
 
18
 
! Отговори
Dennabadesteto преди 8 години
Centralnata i oblastnata bg administracia, tehnite deca, chetnici, ohraniteli, bankeri, bankerki...vseki s po 12-13 deca:-):-):-)i ...polojitelen prirast na rbg - da plastat kreditite!:-):-):-):-):-):-):-)
58
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За сведение на всички. При раждане на дете в Русия сега се дават 429 500 рубли-5 600евро. Това става с държавен сертификат, който може да се осребри или с него да се плати обучение във ВУЗ, да се купи жилище, да се лекува болно детето /ако е тежко болно/ и т.н Замислете се къде сме ние с мижавата си помощ. Това се прави от пет години и ще се прави до 2017г. Сумата всяка година се актуализира с инфлацията.
57
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А кой ще ги прави,Бойко ли?
56
2
 
29
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Квото щете си планирайте, с 37 лв детски няма да стане тая дето я мислите. И много съжалявам, но абсолютно подкрепям тези, които са се изнесли от тази скапана държава. Каквото щете да приказвате, че някой си не бил мъж, не били родолюбци, тинтири-минтири. Единственото, за което съжалявам е, че не се махнах от тази държава. Но ока сина ми реши да замине, няма да го спра. Ще ми е мъчно, но няма да го спра. А и знае ли е, не съм престарял, може и аз да ида. Е..л съм и м..тта на тая държава!!
55
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За да не загинем тотално, трябва да се спрат всички помощи, детски, социални и незнам си какви..... Деца трябва да имат само тези, които наистина могат да ги гледат, а не да разчитат на държавата! В противен случай, малцинствата ще ни претопят.
54
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САМО ВЪВ БЪЛГАРИЯ СЕ ПЛАЩА ВСИЧКО ,А ПОЛУЧАВАШ НИЩО. КАТО ОБЕДНЕЕШ ЕЛА МИ ГОВОРИ ,ДЕТЕТО ТИ ДА ХОДИ С ЕДНИ МАРАТОНКИ 2 ГОДИНИ ДОКАТО НЕ МУ ПАДНАТ ОТ КРАКАТА ТОЛКО СКЪСАНИ.ЗНАЕШ КОЛКО ПОДИГРАВКИ ТРЯБВА ДА ТЪРПЯТ ЗАТОВА ,ЧЕ СА БЕДНИ . А СИКТИР
53
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимена как ще постигнем какъвто и да е стандарт ,когато вас ви няма...какво е България без българите,приятелю ?...но аз не те виня ...всъщност никой няма право да изисква жертва от друг човек...карай напред,дано да ти се получи !
52
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До айр форс 3Съжалавам така е ,що да не искам, като си плащам огромни суми за всичко.ДА ,ИСКАМ СТАНДАРТА ,ЗА ДЕТЕТО МИ Е ДА НАЙ- ВИСОК . НЕ ИСМАМ ДА СЕ МЪЧИ,А СЪДЕТЕ МЕ .ОБИЧАМ ДЕЦАТА СИ И НЕ ИСКАМ ДА СЕ МЪЧАТ ТУКА
51
12
 
26
 
! Отговори
Jj преди 8 години
До АнонименТи си родоотстъпник лесно е да имаш деца в чужбина - бъди мъж и имай деца тук.Дошло е време да се дават много пари на майките за да раждат,иначе загиваме тотално до 50години.Всички пари първо трябва да се дават на новородените и след това на всички останали. На мен ДАНС не ми трябва да ме подслушва - 100млн могат да се отклонят от ДАНс за бебетата.
50
3
 
26
 
! Отговори
айр форс 3 преди 8 години
До Кубадин ПенчевскиНе се хаби,човече...тия нашите "жребци" работа не искат ...искат висок стандарт ама да има да се включат да бозаят от някоя ц*иц*ка а пък за българчета да не говорим...те искат децата има да са германчета,англичанчета,шведи но не и БЪЛГАРИ...жестоката истина е това,братко !
49
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Българин.аз не съм наркоман,ром ,***.Аз съм човек търсещ адекватна помощ ,ако се случи нещо с мен. Така къде да отида-полицията,съда или болница ,нито едни не са ефикасни.Единствено имам избор да си опаковам багажа за12 път и да отида в чужбина.Опитвах какво ли не, само не съм съдил България и не я наричам майка,а злата мащеха.Не мога да имам деца тук ,защотото мисля за тях.
48
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
71хил. ко ,на братята роми им хареса това.Бъларина за памперси дава толко за месец.
47
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как кой ще ги ражда? "Бежанките" ще ги раждат, заедно с маслинените, те ще са новите българчета, от тия, дето не искат да научат български и не знаят всъщност кои са и какви са...И качеството на нацията ще излети направо в космоса ... И български де Гол да имаме, ще му видят сметката с неправителствени организации и протестъри!
46
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавата ги подпомага чрез Фонда за асистирана репродукция. Чакането за заповед е около 9 месеца, но накрая ти финансират процедури
45
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А какво се случва с хилядите български семейства, които не могат да имат деца? Държавата подпомага ли ги, било то с безплатни прегледи, изследвания, доплащане за инвитро процедури и т.н.
44
6
 
24
 
! Отговори
кочов преди 8 години
Това не влизв в плана "Ран-Ът".Това е някаква *** с изпростелия за 26г.Костовистка"демоНкрация" народ.