От Монтана до Кеймбридж

Историята на ромско момче, сбъднало мечтата си да учи в Англия
Обновена: 27 дек 2015 22:46 | 27 дек 2015 17:00, Екип на Bulgaria On Air
138
От Монтана до Кеймбридж
Снимка: Bulgaria On Air

Преди месеци едно ромско момче от Монтана сбъдна мечтата си да учи в Обединеното кралство и да следва мечтите си. За празниците Марсело се върна в България, а правителството му отпусна средства с които да подпомогне обучението му.

Още по темата
Да тръгнеш от ромския квартал "Огоста" в Монтана и да стигнеш до престижния английски колеж Кетс Колидж в Кейбридж. Телевизия Bulgaria On Air разказа историята на Марсело.

"Честно казано, дойде един период в който аз осъзнах, че искам да тръгна нанякъде и да се развия", казва Марсело. За 15-годишния младеж всичко започнало случайно от реклама в Интернет за обучение в чужбина.

"Аз видях обявата в последния ден, в който можеш да се запишеш. На 17 май се явих и успях да взема изпита и получих и стипендията, тъй като сумата за обучение е огромна и ние няма как да си я позволим", обяснява Марсело.

Радостта обаче за бедното му семейство бързо спира, защото обучението в Кетс Колидж е скъпо и няма как да си го позволят.  "Имаше моменти в които аз бях на ръба и исках да се откажа", казва майката на Марсело - Цветана Илиева.

Но не се отказват. С помощна на Камерата на строителите, правителството и добри хора, Марсело събира парите и заминава за Кеймбридж.

"Учим основните предмети, задължителните са английски и математика. След което учим физика, биология и химия и предмети, които сами си избираме. Аз си избрах арт дизайн и фотография, тъй като това ми доставя удоволствие и с това искам да се занимавам.Там за първи път забравих думата дискриминация", разказва Марсело.

И докато той се бори с осмислянето на различията и отношенията в света и си пожелава повече деца като него да последват примера му.

"И съм сигурен, че ако и другите ромски майки вземат пример от моята майка и започнат да възпитават и показват на децата си един друг начин на живот и начин на мислене, аз съм сигурен, че и други момчета и момичета ще тръгнат към този път,", казва младежът от ромски произход.

"На всички майки, на всички родители пожелавам такава борба, защото тя си струва, ако е за децата им", обяснява Цветана Илиева.

А борбата на семейство Илиеви продължава, в събирането на следващата сума за самолетен билет на Марсело през март, когато ще е следващата му ваканция.

Историята на Марсело Илиев, вижте в репортажа на телевизия Bulgaria On Air тук


138
Още по темата: МонтанаМарсело Илиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
.Там за първи път забравих думата дискриминация", разказва Марсело. - Aко беше дискриминиранн в България, държавата нямаше да поеме разноските по обучението ти, Леонсио... упс - Марсело
101
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ромите-българи новите Българи на Балканите
100
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приетелката на Азис , леле само да не чуе тоа Ром - музикант , ша го поеме
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива като това българизирано ромче е пълно в фейсбук , с какви ви имена се пишат там, смо и само да скрием ромското да не се вижда
98
2
 
8
 
! Отговори
Shark преди 3 години
Абсолютно е прав 116, какво ни ги навирате тея статии и кога правителството ще започне да помага и на бедни БЪЛГАРЧЕТА да сбъднат мечтите си, А!! Много умни и кадърни деца - БЪЛГАРЧЕТА има, защо държавата не се погрижи за тях!!Да,добре, нека учи като иска, само че защо на наш гръб, та нашите деца по-малко ли заслужават. Утре това ще се върне и ще ви управлява, и да не мислите че ще е в полза на българите. КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА!!!
97
9
 
2
 
! Отговори
някой преди 3 години
Браво на това дете, и браво на майка му че го е насърчила за това което иска да постигне!
А дискриминацията я има навсякъде, но като че ли в България има повече злоба.
Проблемът е в самите малцинства. В САЩ например техните афроамериканци гледат на всеки такъв като Марсело, който се е изучил и образовал като на бял. И го отлъчват от тяхното общество. Смятат ги за предатели. Тоест, проблемът е че повечето от малцинствата смятат, че трябва задължително да бъдат бедни и неграмотни.
96
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повръща ми се от такива статии. Защото съм бил винаги ПОВЕЧЕ от отличник, но семейството ми също не е богато. И аз съм искал да уча "тук и там" но съм се съобразявал с финансовите си възможности, а не съм изнудвал разни хора и институции. Нито пък съм ревал по телевизии и вестници. Някой ще каже... "а е трябвало"!
Не, не трябва така! Не трябва да изнудваме емоционално околните. Какво като си от малцинство?! Ако не искаш да бъдеш дискриминиран, няма да парадираш с това!!!!!
95
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 113

Как не ти е дала нищо държавата ? Средното образование е безплатно. Дала ти е необходимата първоначална подготовка. От тук на сетне силата е в твоите ръце.
94
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правителството да каже на колко български деца подпомогна обучението!
93
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има много добри БЕЗПЛАТНИ университети в Европа. Не разбирам защо този подрастващ е по-привилигирован от други свои връстници? Аз и много мои колеги, завършили висше образование в чужбина, не получихме и стотинка помощ Пт държавата!
92
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лавро
преди 37 минути
В какво се изразява "дискриминацията" спрямо *ромския етнос в България
===========
Съвсем сериозно.
Самото финансиране на обучението му в Англия е дискриминация. Липса на всякакви квалифицирани съветници, които да му кажат, че парите хвърлени за това средно училище биха му стигнали за придобиване на лекарска или инженерна титла на подходящо място и в подходящото време.
Второ, политиците не решават ромския въпрос за да имат избиратели (темата е дълга, а аз имам 500 символа).
91
3
 
19
 
! Отговори
Лавро преди 3 години
В какво се изразява "дискриминацията" спрямо *ромския етнос в България:""
Не, момчето откровено прилича на *едераст. Може да са го дискриминирали по тази линия.
90
10
 
0
 
! Отговори
emma преди 3 години
До Валентин

Are you in Oxford? If so, verry well done
89
8
 
5
 
! Отговори
emma преди 3 години
Radvam se za mom4eto. Postignalo e me4tata si. Nqma zna4enie dali e rom4e ili balgar4e. A vie prestanete da zlobeete.
88
4
 
3
 
! Отговори
dn13 преди 3 години
До Анонимен 106

Очевидно се интересуваш щом си тук.
87
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
NE SE INTERESUVAM OT ROMITE.
86
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че е християнче е добре, но като такова не трябва ли да почита и уважава, тези които са му помогнали, а не да се оплаква, че е дискриминиран. Къде в Евангелието е казано, че трябва да плюеш благодетелите си? Това, че дясната ръка не трябва да знае какво дава лявата, не дава право на въпросната персона да плюе България по най-нехристиянски начин.
85
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дасикане рома-християни също се разделят на множество подгрупи. Това са например бургуджиите, джамбазите, тужарите и т.н. Сред тях са налице слаби тенденции към българеене, но някои групи съхраняват с гордост ромското си самосъзнание и традиции (Напр. част от бургуджиите в Шуменско се наричат "парпул-рома" - "истински роми").
84
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 86:

Аз нямам деца, така че няма как да имат проблеми с ученето.
Явно ти съжаляваш, че не си учил в някой "безплатен" немски или френски университет, а си изръсил маса пари за магистратура зад Океана.
Хайде наздраве!
83
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
време е англичаните да научат ромски език