3000 тираджии не стигат, броят им до 4500 лв. месечно

Транспортният бранш гони по заплати IT сектора
15 фев 2016 09:22,
119
3000 тираджии не стигат, броят им до 4500 лв. месечно
Снимка: Bulphoto, архив

Имаме недостиг от над 3000 шофьори на тежкотоварни автомобили, въпреки че заплатите им стартират от 3500 лв. и стигат над 4500 лв. заедно с командировъчните. Това обясни Христо Христов, член на УС на КРИБ и основател и изпълнителен директор на компанията за международен автомобилен транспорт и спедиция "Дискордиа", пред "Стандарт".

Проблемът с тоталната липса на водачи е един от основните приоритети на бранша, на които спешно ще търсим решение, включително и с помощта на КРИБ, обясни Христов. Преди 1-2 години не ни достигаха около 2000 водачи, тази година - 3000, а след 2-3 години - ще са над 5000, тъй като бизнесът се разраства, а с това и необходимостта от водачи, каза Христов. Възнагражденията на водачите продължават да се вдигат, което също е показател за недостиг.

"По пътищата у нас могат да се видят рекламни билбордове за търсене на шофьори със заплати от 2150 евро на месец. Липсата на шофьори ще нараства въпреки прилива на водачи от автобусния транспорт заради 4-кратната разлика в заплащането. Ние вече гоним ИТ сектора по възнаграждения. Водач на тежкотоварен автомобил е скъпо платена професия, която ще става още по-доходоносна. През следващите 10 години ще има крещяща нужда от шофьори. Само на Полша са необходими 20 хил. водачи, а на ЕС - над 100 хиляди", обясни Христо Христов.

"Подготовката на водачи за тежкотоварни автомобили би помогнало много на регионите със сериозна безработица, като Северозападна България и Родопите, каза още Христов. Младите хора масово заминават за чужбина да работят неквалифициран труд, за който получават 2-3 пъти по-ниски възнаграждения от това, което ние плащаме на водачите си. Още повече, че повечето от тези млади хора работят на черно, без никакви осигуровки. Така че положението на тези региони би могло доста да се подобри, ако държавата провежда целенасочена политика за подготовка на водачи за нас", каза Христов.

За да се реши обаче по-бързо проблемът, ние заедно с КРИБ ще се борим да ни бъде предоставена възможност да вкарваме по облекчена процедура водачи от трети страни, като Украйна, Молдова и др., заяви Христов. Вече изпреварваме турските превозвачи като възнаграждения, а в Европа отдавна ни се носи и славата като добри работодатели, коментира членът на УС на КРИБ Христо Христов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: шофьоризаплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
12
 
! Отговори
lll преди 8 години
Как се казва на човек, който говори неврни неща пред обществото?
59
2
 
26
 
! Отговори
Rider 777 преди 8 години
Направо се скъсвам от смях,,,,,,, къде ги дават тези пари ???? В момента ако успееш да вземеш 1700?- 1800? си победител,,,,,,,,,, цифри като цитираните в статията се взимаха до 2007 година,,,,,
58
7
 
10
 
! Отговори
тирчо преди 8 години
Че то е лесно да си тираджия бе.Само намираш някой як коч да *** жена ти докато те няма и почваш да въртиш геврека.
57
8
 
4
 
! Отговори
in преди 8 години
Във връзка с разширяването на дейността си, фирма Ян де Райк Логистикс България ЕООД предлага работа за международни шофьори както следва:Заплащане: Заплащане за първите 5 месеца гарантиран месечен минимум 1700 евро (нето), без таван на заплащането. Заплащане след 5-тия месец гарантиран месечен минимум 1800 евро (нето), без таван на заплащането. Заплащане след 14-тия месец гарантиран месечен минимум 1900 евро (нето), без таван на заплащането. Заплащане след 2-рата година гара
56
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКО НЕ СТАНЕТЕ ТИР АДЖИИ, ВЪРВЕТЕ В МВР- ТУ- ТАМ СПОРЕД ТРОЛЯСАЛИТЕ ЗАПЛАТИТЕ СА ОКОЛО ОГРОМНИТЕ 500/700 ЛВ- И НИЩО НЕ ПРАВЕЛИ- САМО СИ НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ 24 ЧАСА, ВСЕКИ МОЖЕ ДА ТЕ ИЗПРОБВА КОЛКО ТИ ДЪРЖАТ НЕРВИТЕ, ДА ТЕ ХАПЕ, НАСТЪПВА, УДРЯ , КЪСА КОПЧЕТА, ДА ТИ ВИКА КРЕЩИ ЧЕ СИ УБИЕЦ, НЕГОДНИК, ПРЕСТЪПНИК, ДА ТИ РАЗТРИВА ВРАТЛЕТО- ДА ТИ ВРЕЩЯТ ПО ФОРУМИТЕ КАК В БГ ИМАЛО НАЙ МНОГО ПОЛИЦИЯ ПЪК НА ГЛЕЙ СЕА КО СТАВА- ЕДИН ПОЛИЦАЙ НА 240 КМ МОЖ ДА ОГРЕЙ. ПО ДОБРЕ ЧИСТАЧ В ГЕРМАНИЯ- 1470 ЕВРО.
55
2
 
26
 
! Отговори
taz преди 8 години
Мои познати карат в чужбина. Защо не идват да карат в бг?
54
1
 
54
 
! Отговори
Тираджия преди 8 години
Вярно е.Аз вземам чисто около 5000лв.Само,че работя за немска фирма.Българските фирми малка по малко ще започнат да плащат такива пари по принуда,защото много от кадърните водачи излязоха да работят навън.Нали затова хубостника реве да вкарва шофьори от Молдова,защото не му се плаща нормална заплата.Заплатите в бранша са високи защото има реална конкуренция.Това не се нрави на нашите капиталисти.Не ме интересува кой колко взема.Не ми завиждайте и вие на заплатата.Аз си знам от какво се лишавам..
53
6
 
27
 
! Отговори
satiiricon преди 8 години
Един лекар ако падне пердето може да стане тираджия , сега си представете тираджия в операционна.Цитирам познат шофьор: "Шофьорлъка нищо особенно не е просто трябва малко време да се натрупа опит."И проблема е не че шофьорите взимат повече от другите, а че държавата върви на никъде или по скоро че върви към третия свят.
52
0
 
17
 
! Отговори
до 73 от шофьор преди 8 години
Аз пък не знам колега / международен/ който да взема под 2000лв....тези които работят за строителни фирми и кариери под 1200лв, никой не се хваща,градски транспорт мин. 50лв на ден....
51
4
 
21
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Хора има сериозен проблем с диспорпорцията беден-богат. Това нещо ще свърши с война и не се знае колко хора ще загинат (и бедни и богати). Тази експлатация трябва да се убоздае малко. Соцял-демокрацият трябва не Глобализация.
50
16
 
37
 
! Отговори
Фалконети преди 8 години
Лекарите са най-завистливи. Като чуят че някой взема по-голяма заплата от тях и се пукат от яд. Не можело тираджия да взема повече от лекар. Че кое му е лесното да си тираджия, всяка секунда докато си народа трябва да си концентриран.Една секунда невнимание може да ти коства всичко, живота, работата, да станеш инвалид. Без семейство до теб,деца. Като чуче. А лекаря се прави на велик в кабинета, но не поема рискове, ако нещо се обърка, ми той бил много болен човека неизличимо.И вечерта при жената
49
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Няма такава поръчкова статия.... :( Много е лошо, че хората се връзват, като гледам коментарите! Хора, осъзнайте се - всеки който има дори един познат тираджия ще потвърди, че такива заплати не се взимат! Какво лъжат, че ще дадат - хич не съвпада с това, което дават! Попитайте някой, който го е работил това, преди да дават експертни мнения в нета.
48
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 68Пич, този дето си лекар.Постоянно работя с англичани, ковтактувам редовно с тях, та от тях знам:1. Лекар, който не с документи легализирани от Великобритания в най-добрия случай е санитар!!2.Истинските лекари работещи във Великобритания не киснат по форуми , чатове и други подобни!!!така, че лъжеш яко!!!За твоя ифформация съм машинен инженер и продукцията, която произвежда фирмата, в която работя отива за Англия, Германия, Франция и т.н.
47
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекар - 1000 лв.Тираджия - 4500 лв.Е?
46
4
 
40
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 8 години
След като е толкова хубаво и доходоносно да си шофьор на ТИР, защо този Христо Христов и той не е шофьор на ТИР?
45
15
 
5
 
! Отговори
До 68 преди 8 години
Пич, Последният път като бачках като лекар в една малка болница в Кралството, получавах по £ 90/час. Това са над 3000/седм или над 12-13 000 ПАУНДА месечно. Изпит за езика има от близо 2 г. БГ дипломата си важи с пълна сила без приравняване. Провери, ако щеш как стоят нещата!
44
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лекарКато лъжеш и си вярваш проблема си е твой!!!Никой директно в великобритания няма да те пусне без изпит, приравняване и т.н.Такива пари, каквито пишеш вземат видни специалисти, които не драскат простотии тук!!!Или си платен ***, тук някъде в някое село и заработваш за кафе, или си санитар в Англия за 800 паунда и се чудиш, как да свържеш звата края с тези пари!!!Само за информация, добрите специалисти и в България прават пари, дори поваче от в Англия, Германия или САЩ!!!
43
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЛишенияНе мога да си представя, че не сте чували за тахограф. Трудът на шофъора е строго определен и се следи по тахограф! Няма такъв случай да "караш 2-3 дена". Така че не пробутвайте стари шофьорски номера.
42
1
 
28
 
! Отговори
Програмист-Тираджия преди 8 години
Аз пък взимам двойно. Щото докато чакам да отпушат Промахон-Кулата - кодя от кабината и работя и двете.
41
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типично по български: Шофьори срещу IT-та,учители срещу неучители,военни срещу лекари,полицаи срещу неполицаи и т.нататък...Само дето керванът си върви,въпреки лая на кучетата.Ако един човек не получава достатъчно,за да покрие ежедневните си нужди,да спести за кола,почивка,хоби образование и други съвсем обикновени неща,винаги ще има противопоставяне между едни и други професии.Виновнци за това не са IT-тата или шофьорите на новите капиталисти,натрупали имане по престъпен начин!