Левски няма да е светец, Синодът мълчи

В душите на хората Апостола отдавна е канонизиран
19 фев 2016 18:41, Анисия Иванова
200
Левски няма да е светец, Синодът мълчи
Снимка: БТА

Bече една година Светият синод на Българската православна църква не се е произнесъл дали ще канонизира Левски за светец.

Официалното запитване е отправено миналата година от група неправителствени организации в Пловдив, но и до днес от архиереите няма отговор, пише "168 часа".

През февруари 2015 г. в отворено писмо до патриарх Неофит Георги Найденов, председател на фондация "Помогни на нуждаещите се", Мария Василева, директор на Източен европейски образователен център, и йеродякон Петър Граматиков, секретар на православните журналисти към "Европрес" молят да започне процедурата. Досега обаче няма резултат от молбата им.

"Няма никакво развитие. Но в душите на хората той отдавна е канонизиран" казва Георги Найденов. 

"Изобщо има ли българин, който да не знае, че Апостола на Свободата е светец? Ако Левски бъде канонизиран, това ще е велик ден за България", смята отй.

Спорът относно църковното признаване на светостта на Апостола на свободата има дълга предистория.

През 1996 г. Комисията по канонизации под председателството на алтернативния пловдивски митрополит Борис извършва първата канонизация в демократична България - на дякон Игнатий (Васил Левски) и други личности от родната история.

Сред инициаторите са тогавашният кмет на София - Стефан Софиянски, писателят Николай Хайтов, както и мнозина свещеници от Алтернативния синод. Канонът е спазен - за светците са написани жития, молитви, тропари и са нарисувани икони.

Тогава този акт не е признат от Светия синод на Българската православна църква Владиците решават така, защото според устава на БПЦ канонизация на светии се извършва от синода в пълния му състав.

Незнайно защо обаче на 20 юли 2004 г. Левски отново е канонизиран, и то пак от алтернативния синод. А на 21 юли 2004 г. официалният синод анулира канонизацията

Все пак в годините след това църквата донякъде остави въпроса открит, а в изказванията си отделни нейни висши представители се застъпиха Дякона да бъде обявен за светец.

През 2011 г. на градска церемония Ловчанският митрополит Гавриил казва, че "заради своето мъченичество и любов към българския народ Васил Левски трябва да бъде канонизиран за светец"

Предложението на православния архиерей дойде след реализацията на идеята на Пловдивския митрополит Николай за канонизация на жертвите от Новоселското въстание и баташкото клане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


200
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
4
 
7
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До 95И робите в Рим са имали някакви права за да си вършат работата и от това да печелят робовладелците, но пак са си били роби.
57
1
 
7
 
! Отговори
преди 8 години
Васил Левски не искат от църквата да бъде канонизиран , щото той се отказал от дяконство ,а това се счита от църквата за грях и затова не се канонизира .
56
5
 
4
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До християнинПрав си иконите са идоли. Аз вярвам в Бога Вседържателя и в Господа Иисуса Христа в чистотата на ранното апостолическо християнство както е предадено на апостолите и както е записано в Словото Божие. Отхвърлям езическите доктрини които са се промъкнали в съвременното християнство като доктрината на троицата, култа към богохулното "богородица", култа към "светците", идолопоклоничеството към икони.
55
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТедиСъветвам те да не грачиш за робство, без да разбираш същността на понятието робство. Достатъчно е само да ти кажа 2-3 неща за да разбереш че българина е бил много по-голям роб на руснаците след 1944 година отколкото българите в Отоманската империя.1. Българите след 1944 година са нямали право на собственост върху земята и средствата за производство2. Българите след 1944 са нямали право на свободно движение по светаИзлиза че руското робство е по-голямо робство от турското робство.
54
0
 
4
 
! Отговори
ех преди 8 години
По делата ще ги познаете е казал Спасителя.През комунизма Живков беше казал:Дела трябват.........Този *** Плевнелиев отрече думите .А по делата го познахме що за човек е ! Изразът "дела трябват не думи "е същтностно абсурден ,но кой ти вижда днес абсурда в който живеем .
53
0
 
7
 
! Отговори
Теди преди 8 години
Да не си присъствал, че знаеш - че е изнасилил и убил ?А за моя коефициент на интелигентност не бери грижа!
52
0
 
3
 
! Отговори
Теди преди 8 години
Това ,че не можете да ме разберете какво искам да намекна си е ваш проблем .Знам дефиницията на роб и даже мога да чета и пиша , представи си.
51
3
 
3
 
! Отговори
християнин преди 8 години
Колко са прави тези дето не харесват икони статуи на богове ,паметници .Това е идолопоклоничество .
50
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен Пич преди 8 години
И затова българите предпочели да запазят и езичеството пред конвенционалното християнство. По тази тази логика православието няма нищо общо с истинската вяра, а тя също се води държавна политика. Христовата вяра е подчинена на еврейската, но откъсната защото за тях знаем как парите стоят на преден план :) тинтири-минтири не се изказвайте неподготвен с приказки за лека нощ
49
2
 
3
 
! Отговори
Четете хора преди 8 години
Който почита Левски да го прави вкъщи ,както почитта към Исус е в Черквите.Моля ви . Стига с тези посткомунистически чествания бе другарчета. Бойко постъпи най -честно .
48
4
 
1
 
! Отговори
Б преди 8 години
Не мога да разбера защо българите почитат Левски ,та те изобщо не го разбират и 99% живеят по друг начин .Евреите не почитат Исус,защо българите почитат Левски ? Това пак е следствие на 45 г атеистичен комунизъмБеше втълпено ,че Левски е началото на социализма в БГ .Втълпено .
47
1
 
4
 
! Отговори
а преди 8 години
Хора,не смятате ли ,че уважението към Левски достига отблъскваща простотия.
46
1
 
1
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До Анонимен пичРазликата между християнин и мюсюлманин е от земята до небето. За християнина да е християнин стои много над националността защото истинския християнин е част от тялото Христово и жител на Царството Божие, неговия истински дом не е в тоя свят.
45
1
 
2
 
! Отговори
Теди преди 8 години
То и турско робство е нямало нали. Само банкети и балове в османското присъствие са се организирали нали...500 години.
44
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Закона по това време казва че Левски е извършил редица тежки Престъпления описано подробно , какво казваш ти има ли те някой за човек
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми дай да направим Митьо Очите от Бургас Министър Председател на България по твойта теория
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ти на какво вярваш на Документи от Правителсвото по това време или на приказките по кръчмите също по това време , затова България е на това положение защото приказките в кръчмата са важни
41
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен пич преди 8 години
Левски е над Светата ДС пардон Синод окичен с мерцедеси и русофилия. В 21 век великите дейци на една държава се запомнят по училищата, а това дали бил християнин, мюсулманин е от незначение защото той си остава българин, а Левски се е борил за свободата и създаването на чиста и свята република. Така че коментиращите тая тема определящи се за не знам си какви православни да си го заврат :)
40
2
 
4
 
! Отговори
Илмейн преди 8 години
До тоя с членоветеДа ми цитираш законите на османската империя е все едно да цитираш законите на ислямска държава които прилага над жертвите си в завладените от тия изверги и фетвите на Халифа им Ал Багдади.
39
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВАСИЛ ЛЕВСКИ ЧОВЕКА КОЙТО ПРОИЗЛИЗА ОТ БЕДНИЯТ НАРОД И НИТО ЕДИН ОТ ТЕЗИ КОИТО СЕ ПРАВЯТ НА ПОЛИТИЦИ НЯМАТ ПРАВО ДА СПОМЕНАВАТ ДОРИ И ИМЕТО МУ! ИМЕТО МУ ПРОИЗНЕСЕНО ОТ УСТАТА НА ТЕЗИ КОИТО УНИЩОЖИХА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА ОСКВЕРНЯВАТ ТОВА ЗА КОЕТО ЛЕВСКИ СЕ Е БОРИЛ! АКО БЕШЕ ЖИВ ЛЕВСКИ В ДНЕШНО ВРЕМЕ МИСЛИТЕ ЛИ ЧЕ ЩЯХА ДА ГО ГЛЕДАТ ТЕЗИ ЛИЦЕМЕРИ С ДОБРО ОКО? НЕ! НЯМАШЕ ДА ГО ГЛЕДАТ А ЩЯХА ДА ГО ОБЯВЯТ ЗА ПРЕСТЪПНИК. ЗАЩОТО ЩЕШЕ ДА ЗАПЛАШВА ВЛАСТА ИМ И КРАЖБИТЕ. ЛИЦЕМЕРИ ЩЕ ГОРИТЕ В АДА!!