Март с повече валежи, но с много малко сняг

Посрещаме астрономическата пролет на 20 март в 6:30 сутринта
29 фев 2016 13:44, Красимир Ангелов
1
Март с повече валежи, но с много малко сняг
Снимка: БТА

Най-ниските температури у нас през идващия март ще бъдат между минус 7 и минус 2°C , а най-високите - между 20 и 25 °C , съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

По думите му през март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 7 и минус 2 градуса.

Още по темата

Месечната сума на валежите обаче ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Март ще започне с топло, но променливо време. Облачността ще е значителна и на места в страната ще има валежи от дъжд. През периода 3-5 март отново ще има валежи от дъжд, на много места значителни.

Температурите ще се понижат и на места в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава временно в сняг.

През втората половина от десетдневието обаче температурите ще се повишат. В края на периода на много места отново ще има валежи.

През първата половина от второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще е повишена, времето ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд. С понижението на температурите в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг.

През втората половина от периода обаче бързо ще настъпи относително повишение на температурите, като вероятност за валежи има около 18 март.

И през третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. Често ще има превалявания, но предимно от дъжд. Относително по-топло ще бъде в средата на периода, а в края на месеца отново температурите ще се понижат.

В климатичната справка на НИМХ-БАН се отбелязва, че през март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са все по-рядко явление.

Според астрономическата справка в началото на март слънцето изгрява в 7 часа и 2 минути и залязва в 18 часа и 16 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 14 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 10 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути. Продължителността на деня вече е 12 часа и 42 минути.

Началото на астрономическата пролет настъпва на 20 март в 6 часа и 30 минути.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
SD преди 5 години
Уточни , че в началото на месеца сме по астрономическото време, а в края по лятно .Погледни си последният абзац .