Над 10 хиляди души се събраха на връх Шипка

Да дадем клетва да не подменяме историята, зове ги Попова
Обновена: 3 мар 2016 15:34 | 3 мар 2016 15:33, Елка Василева
66
Над 10 хиляди души се събраха на връх Шипка
Снимка: архив, Булфото

Нека от този връх да дадем клетва да не подменяме историята, призова от връх Шипка вицепрезидентът Маргарита Попова.

Над 10 хиляди души се събраха при Паметника на Свободата, за да отбележат 138-та годишнина от Освобождението на България.

"Скъпи съотечественици, родолюбци, нека от тук, от този връх, днес клетва да дадем да не подменяме историята, да радеем за родолюбиво образование, поверено в ръцете на просветени и на патриоти", каза в словото си на връх Шипка вицепрезидентът Маргарита Попова.

По думите й не бива да има никакви пари - хиляди и милиони - за програми, в които да четем за съжителство и за присъствие, а за такива, в които да четем за робска участ, продължила пет века по българските земи и никога не изтрила от сърцата и душите ни идеала за национално обединение, за възход и напредък на Отечеството ни.

Заради многохилядното множество от граждани, пожелали да се изкачат в този ден на върха, по пътищата от Габрово и Казанлък към Шипка се образуваха километрични колони от коли, които забавиха началото на тържеството с 45 минути.

Сред официалните гости бяха заместник-министърът на отбраната Десислава Йосифова, заместник-министърът на образованието и науката Костадин Костадинов, кметът на Казанлък Галина Стоянова, кметът на Габрово Таня Христова, представител на Генералното консулство на Руската федерация в Русе, областните управители на Стара Загора и на Габрово, народни представители от Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на България отслужи Траянополският епископ Киприян в съслужение с габровски свещеници.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
8
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се преборят за нормално образование също и в университетите, защото преподаватели като Кристиан Банков от НБУ убеждават студентите, че не просто е било присъствие, но и българите сме длъжни на турците затова, че сме се защивали с цената на сила. Същата карикатура обучава и че българите сами ще си избираме от кой пол да бъдем в близко бъдеще.
12
9
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво на тези българи, които не се излежават или да бучат днес арпаджик в градината, а се изкачиха на тоз заветен връх! Ако имаше уважение към паметта и подвига на опълченци и руски войници, управниците щяха да създадат организиран превоз, а не да се създават задръствания и затруднения.Ако в Банско има лифт, до Шипка ще има 5 лифта.
11
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къде сте бе войводи? повечето бяха дошли да си направят по едно сефи и да се тагнат и да разказват какви големи мъжкари са, а истината че са едни малки мишоци, които от понеделник отново ще се скрият по хралупите и ще се църкат и козируват. Честите празник!
10
5
 
28
 
! Отговори
анонимна. преди 8 години
Браво госпожо Попова, приемам това , което Вие предлагате. Личи си , че сте от нашият край- Пазарджик- Е малко късно , но все пак-бихте господин президента по точки.
9
18
 
25
 
! Отговори
БГ преди 8 години
И 20 000 хил. Да се съберат, народа пак гладен!!!!Бивши и настощи комунсти се радват на гладните български роби(роби в собствената си страна).Секта -това е положението.!
8
3
 
26
 
! Отговори
до 5 преди 8 години
Не се притеснявай! Той Господ ги подбра в последно време. Дори малко надхвърля нормата, но това е обяснимо.Когато ние дремем, Господ взема нещата в свои ръце, а Божието наказание е страшно и мащабно!
7
9
 
37
 
! Отговори
доно преди 8 години
Ако наистина тази жена е про руски политик ще гласувам за нея!Опасявам се да не е само пиар
6
9
 
32
 
! Отговори
Георги преди 8 години
Ако не се лъжа, Попова е юрист. Доста странно е, когато един юрист започва да казва каква е истината в исторически аспект. Всъщност не е странно, ясно е, че я подготвят за кандидат-президент. Трябва да се спечелят "патриотарите" с надути приказки, с това, което искат да чуят.Така се баламосват полупросветените. Малко чалгичка ми идва тая "реч"...
5
10
 
52
 
! Отговори
Членска карта №7 преди 8 години
Ние с историята нямаме проблеми... Вие, търгашите сте ни проблема... Дой ще Видовден да ви окачим по върбите за славата на България и Православието!!!!
4
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do: promiti mozaci !!!misliteli che ako imashe robstvo v Balgariqsheshe da ostane edin turchin sled uj osvobojdenieto
3
16
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Маргарита Попова се оказва единствения мъж в държавното управление!
2
21
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
iz mejdu tezi 10,000 nqma ni edin umen poznavasht istinskata istoriq na Balgariq
1
8
 
36
 
! Отговори
Иван Вазов преди 8 години
Нека носим йоще срама по челото,синила от бича, следи от теглото;нека спомен люти от дни на позорда висне кат облак в наший кръгозор;нека ни отрича исторйята, века,нека е трагично името ни; некаБеласица стара и новий Батакв миналото наше фърлят своя мрак;нека да ни сочат с присмехи обиднисчупенте окови и дирите стиднипо врата ни още от хомота стар;нека таз свобода да ни бъде дар!Нека.

Спонсорирани публикации