Време е за пост. Днес са Месни заговезни

Прави се вечеря с месни ястия, следващата такава чак на Великден
19
Време е за пост. Днес са Месни заговезни
Снимка: Булфото

Днес е църковният празник Неделя Месопустна, наричан още Месни заговезни.

Той е винаги в неделя - осем седмици преди Великден. Празникът получава названието си от традиционната вечеря с месни ястия, след която е забранено да се яде месо до края на Великденския пост.

В съботата преди Месни заговезни бе Задушница, когато се прави помен за мъртвите. Седмицата между Месни и Сирни заговезни се нарича Сирница, защото е подготовка за Великия пост. До Сирни заговезни трябва да приключат всички сватби, защото през Великия пост до вторник на Светлата седмица не се позволява венчаване.

През тази година Великият пост, наричан още Света Четиридесетница, започва на 14 март и продължава до 30 април, включително. Великден е на 1 май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: постНеделя месопустна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
3
 
! Отговори
Х преди 8 години
Традициите и ценностите са свързани с вярата от там идват ,а че си невеж е друг въпрос.Точно религията те учи да си буден да знаеш кои си и.т.н.Как да се предпазиш да не изпаднеш в положението което си.Обаче как да разбереш като въобще неискаш
6
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
moge da se yadat samo izpragnenia--coveshki ili givotinski niama znacenie.da givee koprofagiata
5
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това, което ни е крепяло като нация през вековете не са религиозните простотии, а традициите и народната памет за това, което сме - предавана и чрез приказите, хората, шевиците, песните, съборите. В това няма нищо християнско, то е оцеляло въпреки християнството.
4
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
с тази заплата от 3 тодини насам през ден все спазвам пости искам не искам ...
3
8
 
11
 
! Отговори
Х преди 8 години
До 8 само един духовно кух човек незпознат с религията.Без да е похарчил една минута в мисъл защо христинина пости и с лекота отхвърля нещо което ни е крепяло като нация през вековете.Може да каже че са религиозни простотии.Да постиш е много трудно нещо,първо пробваи виж дали ще издържиш,виж какъв е ефекта.Тогава прецени.
2
15
 
9
 
! Отговори
Бх преди 8 години
Пости за прости :)
1
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уеуе, сбръках се!