Кофа вместо WC, сапун на месец: Ужасът на жените в затвора

Цените в лафката пък са космически
63
Кофа вместо WC, сапун на месец: Ужасът на жените в затвора
Снимка: Булфото

Топла вода по 20-30 минути на ден. 4 мивки и душове за 30 жени. 1 сапун на месец за миене, 1 сапун за пране, малко прах за пране. Кофа вместо тоалетна. Кафе поне с два лева по-скъпо. Това е картината в затвора в Сливен, където близо 300 жени изтърпяват присъдите си предимно за дребни кражби.

За честит 8-ми март омбусмнът Мая Манолова разказа, че е станала свидетел на унизително отношение към тези жени, но в същото време картината и в останалите затвори не е по-добра.

Цените в лавките във всички затвори са миминум с 30-40% по-високи от тези във външните магазини, а затворниците нямат право да получават колети отвън и така стават сигурни донори на фирмите, които зареждат тези лавки.

Телефонните разговори са поети от частен оператор, който си определя каквито си иска цени.

В затвора във Варна се оплакаха, че се таксува по 98 ст. на минута. В Сливен е по 23 ст., а средната цена на мобилните оператори е по 5 ст. Разговор с международна мрежа е 64 ст., а на мобилните е 18 ст., разкри Манолова.

Според нея има и проблеми с медицинските услуги в затворите, защото десетки са ежедневните конвои на затворници до болници. Зъбите пък не се лекуват, направо се вадят. Според Манолова обаче жените са уязвима група в обществото и в затворите проблемите за тях стават още повече.

237 изтърпяват присъдите си в единствения женски затвор. 82 на сто са там за ненасилствени престъпления, повече от половината са за дребни кражби или продажба на цигари без бандерол. Присъдите им са за по няколко месеца, за година и нещо, престъпленията са заради бедност, мизерия, глад, невъзможност да се грижат за децата си, коментира омбудсманът.

Освен това близо половината от жените затворнички са майки и децата на повечето от тях са до 18 години. Те много рядко имат посещения, защото семействата им са на стотици километра и нямат пари за път.

Една майка се оплака, че децата й са в социален дом и дори не знае в кой и няма шанс да ги види. В затвора има ясла за деца до 1 година, но нямат право да излизат навън и са заключени, излизат на въздух само на терасата, а децата на затворничките не са затворници, отсече Манолова.

Тя се оплака, че няма и възможност за труд на затворниците, а това е средство и за по-ефективна  превъзпитателна, както и начин за изкарат някой лев. Не е обяснимо защо произведената в цеховете в затворите продукция не се реализира поне там. Защо не се ползва работното облекло от цеха в Сливен или дюшеците от този в Ловеч, а правосъдното министерство купува същите стоки от външни фирми, посочи обмудсманът и добави, че е дала препоръки в тази посока.

Макар и центровете за бежанци в България са са полупразни, екипът на Манолова е установил нарушения и там. Има случаи на настаняване на деца в центрове за възрастни при външни хора, за да се водят придружени, но те остават потенциални жертви на трафик.

Манолова обясни, че е бил засечен дори парадокса деца от Афганистан да се водят придружавани от възрастен от Пакистан. Освен това има и забавяне на обработване на документите на бежанците.

Проблемите на психично болните също са много, но според Манолова обществото се отнася с доста резерви към тях и заради това нямат пациентска организация, която да алармира за тревогите им. Един психиатър ми каза, че когато е изписвал пациент, близките му са поискали да не се разгласява, че е бил в психиатрия, а те щели да кажат, че е бил в затвора, посочи като пример тя.

Освен това Спешна помощ иска по 50 лева на час, когато се наложи от държавна психиатрия да се повика линейка. При оскъдните средства на болниците това означава, че линейка се вика в краен случай, а невинаги когато трябва, защото тези хора, които са в психиатриите, имат и други заболявания, коментира омбудсманът.

Всяка година има 50 000 хоспитализации на психично болни. След като ги пуснат оттам обаче никой не ги контролира, не си пият лекарствата, състоянието им се влошава и накрая пак се връщат в болницата. Така част от психиатричните болници са се превърнали в приюти и имат пациенти, които стоят там по 20 – 30 години, защото близките им не искат да ги вземат.

Клошарят, който живееше в кашон до президентството, също е в такава болница и за социалните този проблем е решен, коментира Манолова.

Броят на домовете за настаняване на възрастни с психиатрични проблеми също е крайно недостатъчен.В момента те са 13 дома и се чака между 8 и 10 за настаняване там.

Манолова поиска още държавата да разкрие още кризисни центрове за настаняване на жертви на домашно насилие. Има само 17 такива центъра в страната, а в София е един с капацитет от 8 легла, което е крайно недостатъчно и винаги е е препълнен. От началото на тази година има поне 4 случая на домашно насилие завършили със смърт и всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, обобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
4
 
! Отговори
Ренета Тодорова преди 8 години
И това им е много на затворничките. Заслужават да тънат в ла....та си! Това важи за убийците и поръчителките на убийства. Те са там за да изтърпяват наказание, а не на почивка! Ако питате нас, живеещите в ада заради тях, заслужават това което са причинили на жертвите си.
48
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами затова е затвор, а не курорт. Айде стига вече със сълзливите историйки. Що не пишете колко пенсионери живеят по-мизерно от затворници? А колко от работещите са с доходи, които не им позволяват по-висок стандарт от на затворниците? Защо не пишете какъв им е порциона храна? И защо не се възмущавате от това, че пенсионер трудно може да си го позволи?
47
3
 
11
 
! Отговори
vlady преди 8 години
Съвсем нормални условия, дори трябва още по-строго - затворниците да спят на постелки на пода, недисциплинираните, осъдените доживот и опасните рецидивисти да се оковават във вериги, боят с палка да е основно дисциплинарно наказание. Българските затвори трябва да се доближат до световни лидери като Khao Bin, Bang Kwang, Rayong, Kerobokan, Permisan, Batu, Черния Делфин, Белия Лебед, Полярната сова, Черния Орел и т.н.
46
0
 
4
 
! Отговори
Запознат преди 8 години
В затворите използват кофи само през нощите, а през деня си ходят до тоалетната. Така е и в арестите.
45
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хубава статия.Трябва да се знаят тия неща.Не само да пишете за *** и анални пенетрации...
44
3
 
10
 
! Отговори
ТРЯБВА преди 8 години
Има Решение - да ги преместят в Хотелите на Лечков , Държавата да плаща .Нямам нищо против Лечков , ама жените в Затвора са за Престъпления а не на курорт .Повечето хора в България нямат тези условия .А обществена тайна е че в Сливен по времето на бай Тошо излежаваха присъди жени , а днес са ромки убийци и крадли .
43
2
 
6
 
! Отговори
Кондуктор в 148 преди 8 години
Омнибусът Мая Манолова
42
1
 
19
 
! Отговори
Американ преди 8 години
" продажба на цигари без бандерол" ???А тези които доставят тези цигари що не са в пандиза?
41
1
 
10
 
! Отговори
Хвърчи,Мая,хвърчи преди 8 години
Мая оправи топлофикацията,диктата на монополите,сега подпука затворите.Подскача от теме на тема като пчеличка.Пожелавам и успех в поне едноот начинанията,не че ще стане нещо,но без нея още по-зле.
40
3
 
5
 
! Отговори
За избор трябва воля преди 8 години
Ако условията в затворите бяхя идеални,много щяха да си търсят безгрижен животтам.Правозащитните НПО пак интерпретират условията в западните затвори,съотнесени към условията в нашите.Но никой не интерпретира разликата в нивотона живот на запад и тук.Смешно е да пееш колко са зле затворни-ците(чките),а даигнорираш мизерното общо ниво.В крайна сметка затворът е личен избор(сам си сенабутал него чрез незаконен начин на живот).Винаги е могло да се избере друго,въпреки оправданията със случая.
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За един достоен живот за нашите затворници
38
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майната им скапана ,никой не ги е канил вътре
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
niama da e losho no nadali
36
4
 
19
 
! Отговори
sante_dog преди 8 години
Естествено е Мая да иска подобряване на условията в женския затвор - все пак това е следващата и обител...
35
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре се интересува,да не се притеснява ,че може да стане съкилийник?
34
3
 
12
 
! Отговори
Батакист преди 8 години
Елемнатините ви разсъждения ще се обърнат на 180 градуса, ако някой ваш много близок влезе в затвора по стечение на обстоятелствата. Трябва да има що годе нормални битови условия в панделата.
33
1
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 8 години
Я Мая като започна да се занимава с присъщи за нея неща как си личи, бравос. Преди това беше една пиончица с кофти фейс
32
3
 
12
 
! Отговори
Крив макарон преди 8 години
Само такива условия заслужават за да не правят повече престъпления. Това не е хотел. Едва ли са толкова "леки" престъпленията. Колко ли баби и старци са душени от тези "ангели"-крадли
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Цените в лавките във всички затвори са миминум с 30-40% по-високи от тези във външните магазини" - и кой ги е пуснал да слагат такива надценки?"Телефонните разговори са поети от частен оператор, който си определя каквито си иска цени." - а това кой го е допуснал?ся ще дойде някой и ще каже че за затворник отиват 800лв на човек, малко почва да ми звучи като и че от тук се крадат едни луди пари.
30
1
 
15
 
! Отговори
СПА хотел 2 преди 8 години
Какви ли не убийци и изнасилвачи получават право на затворнически отпуск та да могат да грабят и убиват, докато са навън за малко, отделно дето могат да си излежават присъдите в затворнически общежития от открит тип, където могат да работят и да си намаляват присъдите, а жените са лишени от това, на какво основание? И защо си мислите, че не са осигурени достатъчно сапуни и консумативи за всички затворнички, но не достигат до тях, а се продават някъде? И това с децата в яслата е пълно безобразие.