Кофа вместо WC, сапун на месец: Ужасът на жените в затвора

Цените в лафката пък са космически
63
Кофа вместо WC, сапун на месец: Ужасът на жените в затвора
Снимка: Булфото

Топла вода по 20-30 минути на ден. 4 мивки и душове за 30 жени. 1 сапун на месец за миене, 1 сапун за пране, малко прах за пране. Кофа вместо тоалетна. Кафе поне с два лева по-скъпо. Това е картината в затвора в Сливен, където близо 300 жени изтърпяват присъдите си предимно за дребни кражби.

За честит 8-ми март омбусмнът Мая Манолова разказа, че е станала свидетел на унизително отношение към тези жени, но в същото време картината и в останалите затвори не е по-добра.

Цените в лавките във всички затвори са миминум с 30-40% по-високи от тези във външните магазини, а затворниците нямат право да получават колети отвън и така стават сигурни донори на фирмите, които зареждат тези лавки.

Телефонните разговори са поети от частен оператор, който си определя каквито си иска цени.

В затвора във Варна се оплакаха, че се таксува по 98 ст. на минута. В Сливен е по 23 ст., а средната цена на мобилните оператори е по 5 ст. Разговор с международна мрежа е 64 ст., а на мобилните е 18 ст., разкри Манолова.

Според нея има и проблеми с медицинските услуги в затворите, защото десетки са ежедневните конвои на затворници до болници. Зъбите пък не се лекуват, направо се вадят. Според Манолова обаче жените са уязвима група в обществото и в затворите проблемите за тях стават още повече.

237 изтърпяват присъдите си в единствения женски затвор. 82 на сто са там за ненасилствени престъпления, повече от половината са за дребни кражби или продажба на цигари без бандерол. Присъдите им са за по няколко месеца, за година и нещо, престъпленията са заради бедност, мизерия, глад, невъзможност да се грижат за децата си, коментира омбудсманът.

Освен това близо половината от жените затворнички са майки и децата на повечето от тях са до 18 години. Те много рядко имат посещения, защото семействата им са на стотици километра и нямат пари за път.

Една майка се оплака, че децата й са в социален дом и дори не знае в кой и няма шанс да ги види. В затвора има ясла за деца до 1 година, но нямат право да излизат навън и са заключени, излизат на въздух само на терасата, а децата на затворничките не са затворници, отсече Манолова.

Тя се оплака, че няма и възможност за труд на затворниците, а това е средство и за по-ефективна  превъзпитателна, както и начин за изкарат някой лев. Не е обяснимо защо произведената в цеховете в затворите продукция не се реализира поне там. Защо не се ползва работното облекло от цеха в Сливен или дюшеците от този в Ловеч, а правосъдното министерство купува същите стоки от външни фирми, посочи обмудсманът и добави, че е дала препоръки в тази посока.

Макар и центровете за бежанци в България са са полупразни, екипът на Манолова е установил нарушения и там. Има случаи на настаняване на деца в центрове за възрастни при външни хора, за да се водят придружени, но те остават потенциални жертви на трафик.

Манолова обясни, че е бил засечен дори парадокса деца от Афганистан да се водят придружавани от възрастен от Пакистан. Освен това има и забавяне на обработване на документите на бежанците.

Проблемите на психично болните също са много, но според Манолова обществото се отнася с доста резерви към тях и заради това нямат пациентска организация, която да алармира за тревогите им. Един психиатър ми каза, че когато е изписвал пациент, близките му са поискали да не се разгласява, че е бил в психиатрия, а те щели да кажат, че е бил в затвора, посочи като пример тя.

Освен това Спешна помощ иска по 50 лева на час, когато се наложи от държавна психиатрия да се повика линейка. При оскъдните средства на болниците това означава, че линейка се вика в краен случай, а невинаги когато трябва, защото тези хора, които са в психиатриите, имат и други заболявания, коментира омбудсманът.

Всяка година има 50 000 хоспитализации на психично болни. След като ги пуснат оттам обаче никой не ги контролира, не си пият лекарствата, състоянието им се влошава и накрая пак се връщат в болницата. Така част от психиатричните болници са се превърнали в приюти и имат пациенти, които стоят там по 20 – 30 години, защото близките им не искат да ги вземат.

Клошарят, който живееше в кашон до президентството, също е в такава болница и за социалните този проблем е решен, коментира Манолова.

Броят на домовете за настаняване на възрастни с психиатрични проблеми също е крайно недостатъчен.В момента те са 13 дома и се чака между 8 и 10 за настаняване там.

Манолова поиска още държавата да разкрие още кризисни центрове за настаняване на жертви на домашно насилие. Има само 17 такива центъра в страната, а в София е един с капацитет от 8 легла, което е крайно недостатъчно и винаги е е препълнен. От началото на тази година има поне 4 случая на домашно насилие завършили със смърт и всяка четвърта българка е жертва на домашно насилие, обобщи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
11
 
! Отговори
СПА хотел преди 8 години
Всички се юрнахте да плюете по затворничките, а пропускате най-важното в статията - далаверите, които се въртят. Не ви ли направи впечатление за надутите цени в лафките, за невероятно надутите цени на тел. разговори? Това не е ли яка далавера за някого на гърба на затворничките? А комисионните, които са бутнали за да си безобразничат? Повишените цени в лафките и разликата, която със сигурнос се дели от някого? От къде на къде ще скубят така затворничките, които и без това са много бедни?
28
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майчето се грижи за електората на БСП
27
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Майчето се грижи за електората на БСП
26
3
 
6
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Ами затвор е,не СПА-хотел!Пък и повечето не обичат много сапуна(ако се съди по миризмата).
25
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Манолова за какво взема заплата. Само за да констатира мизерията??? Това и ние го можем.
24
5
 
15
 
! Отговори
:(:(:(:(:(:(:(:(:(:( преди 8 години
Ако бяха спазвали законите, нямаше да използват кофа! Никой не ги е карал да крадат и убиват. Заслужили са си гадната съдба, а повечето дори са се разминали леко. Изобщо не ми е жал за тези отпадъци!
23
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами да не бяха влизали в затворът ,някой насила ли ги е вкарал?
22
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо г.жа Манолова иска от мен да се чувствам виновна, че тези жени не харесват живота си в затвора? Това е техния избор - вършат престъпления, за които трябва да платят. Държавата дори не трябва да отпуска пари, за да се издържат затворниците. Те трябва да работят и да изкарват прехраната си. Пари трябват от държавата само за персонала на затвора.
21
4
 
4
 
! Отговори
Koko преди 8 години
Каквото и да ти говорят знай, че става дума за секс, или по точно липсата на такъв.
20
11
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Чета и се чудя колко лоши хора сме станали. Представяте ли си примерно ей така без да искате причините ПТП, убиете човек и влезете в зандана? На всеки може да се случи. Затова не съдете прекалено строго. Много трябва да се внимава в приказките, нещата в живота се обръщат.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а стига,бе. защо изтрихте думата ***,нали и в статията пише,че им се поляга по 1 *** на месец. кое и е срамно на тази дума?
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да не са крали на селяните кокошките. да са крали ***,та да се подготвят,ама те нали и навън не се къпят!
17
2
 
14
 
! Отговори
ММ преди 8 години
Масларова и Манолова да го посетят като осъдени
16
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва ли да ми е жал за престъпниците???
15
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
каде се е чуло и видяло някой да удоволетвори прищавките на една жена и да ги преместиш в 5 звезден хотел в центара на лондон все ще намерят за какво да се оплакват
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Единствено с посещенията е кофти, защото все пак децата не са виновни за престъпленията на родителите си. Иначе за битовите условия, както казаха- възпитателно е.
13
4
 
22
 
! Отговори
8 преди 8 години
АМИ ГОСПОЖАТА ДА НАРЕДИ ВЕДНАГА ДА ГИ ПРАЩАТ В ХИЛТЪН ИЛИ ШЕРАТОН.
12
1
 
18
 
! Отговори
8 преди 8 години
До АнонименЗА СЪЖАЛЕНИЕ,БЛИЗКИТЕ НА ПСИХИЧНО БОЛНИТЕ ПЪРВО ИМ ВЗЕМАТ АБСОЛЮТНО ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО,ПОСЛЕ ГИ ПОСТАВЯТ ПОД ЗАПРЕЩЕНИЕ И ГИ ИЗПРАЩАТ В КАРЛУКОВО,А ТЕ ИМ ВЗЕМАТ И ПЕНСИЯТА И ,ФАКТИЧЕСКИ,ДЪРЖАВАТА Т.Е.НИЕ ОТГЛЕЖДАМЕ РОДНИНИТЕ ИМ,А "ЛЮБЯЩИТЕ" БЛИЗКИ НЕ САМО ,ЧЕ НЕ СТЪПВАТ ДА ГИ ПОСЕТЯТ В ПСИХИАТРИЯТА,А,КОГАТО РОДНИНИТЕ ИМ ПОЧИНАТ,НЕ СЕ ЯВЯВАТ В БОЛНИЦАТА И ТЯ ГИ ПОГРЕБВА СЛУЖЕБНО В КАРЛУКОВО ИЛИ КЪДЕТО СА НАСТАНЕНИ.
11
0
 
4
 
! Отговори
Temenujka Petrova преди 8 години
za tez kradli li da mislim no ima kradli na milioni nosa na svoboda da opravqt zatvora 4e kato otidat da im bade komfortno
10
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българска работа.300 жени не можете да гледате...