"Безсмъртен полк" тази година ще е в 40 града у нас

Акцията, при която хора носят потрети на фронтоваци, е на 9 май
244
"Безсмъртен полк" тази година ще е в 40 града у нас
Руският президент Владимир Путин с потрета на баща си на 9 май м.г. Снимка: Ройтерс

Гражданската акция "Безсмъртен полк" в чест на победата във Великата отечествена война ще обхване тази година 40 града в България.

В София - край Паметника на съветската армия, ще бъде вдигната мемориална стена с портрети на фронтоваци. Това съобщи за ТАСС щабът на акцията в сибирския град Томск.

В България акцията "Безсмъртен полк" се състоя за пръв път миналата година в Стара Загора, Ботевград и Хасково. Сега географията на българския "Полк" се разширява и тази година хора с портрети на фронтоваци ще дефилират в над 40 града от тази страна, заявиха представители на щаба.

Инициатори на акциите в България са Руските клубове от местната федерация "Съюз на съотечествениците", посочва ТАСС и цитира председателката на сдружението Марина Дадикозян: "За българския народ, както и за хората в Русия, Денят на Победата е свещена дата. И независимо че след влизането на България в ЕС 9 май бе обявен в страната за Ден на Европа, огромното мнозинство българи продължават да празнуват 9 май като Ден на Победата".

Акцията "Безсмъртен полк" се състоя за пръв път в Томск през 2012 г., а на следващата година обхвана вече 120 града. През 2014 г. портрети на роднини и близки - участници във войната, понесоха в шествия жители на 500 града в 7 страни.

От 2015 г. акцията официално е общоруска. Гражданската инициатива бе подкрепена от активисти в редица страни, отбелязва агенцията, изброявайки държави от Европа, Азия и Америка, като споменава сред тях и България. Тази година в акцията "Безсмъртен полк" ще участват жители на над 20 страни, се казва в съобщението.

На сайта на акцията moypolk.ru се води народен летопис, попълван от жители на Русия и други държави, които разказват за живота на свои роднини фронтоваци. Всеки ден се качват по няколкостотин нови истории; броят им почти е достигнал 300 000, добавя ТАСС.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още по темата: РусияБезсмъртен полк
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сталин трябва да бъде сатанизиран, защото е победил във войната и е спасил Британия от гибел и англичаните не могат да понасят че някой ги е спасил.
4
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЗАЩОТО СТАЛИН НЕ Е ИЗБИЛ НИКОЙ ОСВЕН ВРАГОВЕТЕ НА РУСИЯ.
3
3
 
25
 
! Отговори
рускиня до 3 преди 8 години
сталин изби 100 милиона? - Драги преди да лъжеш поне свери цифрите - Цялата РФ е 150 милиона.
2
34
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Руснаците са загубили 20 милиона сънародници във втората световна война и мулиони излязоха с портретите на близките си на марша на "Полка на безсмъртните". А Сталин като е избил 100 милиона - това означава 3/4 от всяко руско семейсто са били избити от Стали, защо няма марш за жертвите, защо хората са забравили, че поне 3ма човека от всяко руско семейсто са били избити от Сталин?
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С новите "ценности" може да се организира най-много един обратен полк. С обратен главнокомандващ начело. Поне има.