Казус: Едната сестра с BG произход, другата – с македонски...

ВМРО иска оставки в ресорната дирекция "Българско гражданство"
8 апр 2016 15:37,
44
Казус: Едната сестра с BG произход, другата – с македонски...
Снимка: архив Булфото

България е дала българско гражданство на жена, родена в Македония, но е отказала на сестра й, защото не може да докаже българския си произход. 

За този странен казус алармира депутатът от ВМРО Юлиян Ангелов в декларация от парламентарната трибуна. Той предупреди, че в дирекция "Българско гражданство" масово саботират или направо отказват издаването на български документи на много македонци.

"От днес започваме да искаме оставки", каза воеводата и обяви, че партията му настоява за отстраняването на шефа на дирекцията, която се намира в Министерството на правосъдието. 

Пред Dnes.bg Ангелов разказа, че казусът със сестрите, които се оказват с различен произход, не е единственият. Подобни случаи имало и с племенник и вуйчо, с братовчеди и други роднини. 

Този проблем е от близо месец, българите зад граница страдат от българската администрация, обяви в декларацията си Ангелов. Той разказа, че гражданство се отказвало въпреки наличието на документи, които могат да го докажат.  

"За нас това е национално предателство. Дирекция "Българско гражданство" се е превърнала в нещо като божество, като Бог, те са недостижими", каза депутатът и попита докога ще се търпи това.

Ангелов съобщи и че въпреки че по закон дирекцията трябва да отговори на исканията до една година, в нея отлежавали над 5000 молби, някои от които още от 2012 година. 

Депутатът обяви още, че отказът на гражданство понякога идвал от българските служби с мотива, че българите зад граница можело да се окажат заплаха за националната сигурност. Той попита защо тогава това не важи за българите от Турция. 

Соцдепутатът Георги Божинов подкрепи ВМРО и допълни, че знаел за случай, в който на две момичета е дадено българско гражданство, но на майка им е отказано.

Той припомни, че Патриотите са част от управляващото мнозинство и призова да действат по-активно срещу тази практика, а не само с декларации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Болгар преди 8 години
Гледат всичко - дали фамилията спада към българската именна система; запис в акта на раждане, че е българин; баба, дядо, майка, баща от кое село са, дали селото е от историческа българска эмиграция; какво е това село, българско ли е или албанско; някой роднина воювал ли е в българската армия (в случая с македонци); други документи от българска църква. Всичко това се гледа и се проверява! И това са човешките съдби, време, пари и нерви!!!Не очаквах такива цинични коментари
31
0
 
0
 
! Отговори
Болгар преди 8 години
Прав е депутат Юлиан Ангелов, че трябва да прилагат закона, а да не го тълкуват, защото ние минаваме през всякакви проверки в Държавната Агенция за Българите в Чужбина (ДАБЧ). Там въз основата на нашите документи експертите решават дали ние имаме българско потекло или не, и издават Удостоверение за български произход. И вече въз основа на това удостоверение ние подаваме на гражданството.
30
0
 
1
 
! Отговори
Болгар преди 8 години
Извинете, но това не е нормално хем да ни признават - Македонци, Бесарабски Българи, Българи-гагаузи, Българи от Западните Покрайнини, Българи от Косова и Албания (а и там ги има, ако сте на толкова ниско ниво на образование щом не знаете това!), и от др. държави като БЪЛГАРИ, хем да не ни признават!!! Срам е на тая дирекция!
29
0
 
0
 
! Отговори
Болгар преди 8 години
Да знаете, че никой никъде нищо не плаща освен държавните такси, които ни карат да платим за всяка една стъпка и още за наши пари не искат да ни признават! Това е повече от възмутително, дразнещо и разочароващо! Румънско гражданство в Молдова дават гарантирано за 11 месеца. Вече са го получили 700 000 хиляди граждани на Молдова. По този начин заличават и обезбългаряват бесарабските българи. Но ние не искаме да ставаме Румънци, вярваме в България. И на края какво?
28
0
 
1
 
! Отговори
Болгар преди 8 години
Какво ще кажете сега, а, каква е тая простотия? Ние вярваме на българска държава, надяваме се, че тя е закрила за нас, идваме от друга страна, живеем тук. Не всички заминават за Европа, но и това си е тяхното право. Аз лично дойдох да уча в България и останах тук, завърших магистратура и специализацията и сега работя. Тъй че стига да дрънкате като не знаете пред каква дискриминация са изправени хората!
27
0
 
0
 
! Отговори
Болгар преди 8 години
Повечето писали коментарите тук нищо не разбират за проблема и не знаят за какво става въпрос. Тия безчинства в дир. БГ Гражданство не са от месец, а от години! Почвате да измисляте простотии, че едната сестра е била от друг баща и затова няма българско потекло-на такива и не се дава гражданство. Аз съм бесарабски Българин от Молдова, баба ми беше Бьлгарка и майка ми е Българка. Аз получих бг гражданство, а майка ми искат да представи допълнителни документи за доказване на българския й произход!
26
0
 
0
 
! Отговори
Американ преди 8 години
До Анонимен 27:Повечето неща. Стига да ти стигне акълът да не подкупваш там, където не са ти искали. Ама нали все гледате да "минете отпред на опашката"..
25
1
 
2
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 8 години
Не е невъзможно - може да са полусестри само с един общ родител, като едната от тях е получила гражданство заради произхода на родителя, който не е общ на двете. Например имат обща майка македонка, бащата на едната е българин, на другата албанец. Гражданство получава само дъщерята на българката. Теорията настрана, разбира се по-вероятно е случаят да е резултат от корупция и рекет, присъщи за българската администрация.
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Македонка, тракийка или мизийка - все българки са.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЗАЩО БЪРЗАТЕ ДА СЕ ПОКАЖЕТЕ КАТО АБДАЛИ,НЕ СИ Е ПЛАТИЛА И ТОЛКОЗ,КОЕ СТАВА В БГ БЕЗ ПЛАЩАНЕ
22
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Слушай бе, Македон ли си кво си ... не ни интересуват хора, които за пари се пишат българи, сърби, гърци, албанци и други !!! Взимайте сърбски паспорти за пари - 100% сърбите ще ви дадат и то по-бързо !!!
21
2
 
1
 
! Отговори
Румен преди 8 години
Предишния Вице президента на много руснаци даде. Сегашния защо се опъва?
20
0
 
7
 
! Отговори
MAKEDON преди 8 години
Ajde be..... ako davate pasosi davajte si plakaat lugeto. Pa bile opasnost za nacionalnata sigurnost......... abe smesni raboti.....
19
1
 
13
 
! Отговори
българина преди 8 години
На всички предатели българоубиици им пожелавам крехко здраве и бавна смърт на децата им...
18
2
 
13
 
! Отговори
Турци в дирекцията преди 8 години
То е ясно, че ДПС се е намърдало там
17
2
 
1
 
! Отговори
пуян снaйпер преди 8 години
хмм,хaтесвaт те хорaтa
16
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Типичен пример за корупция-втората сестра не си е платила! А що се отнася до Турция , то всички български политици се командват от САЩ , а те активно поддържат Турция и скоро можем да станем турски вилает!
15
0
 
12
 
! Отговори
ha ha haaa преди 8 години
Ами че македонците имат Самуил за македонец, а Давид, Арон и Мойсей за българи.... ШИЗОФРЕНИЯТА Е ПЪЛНА...
14
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
kato govorim za bg gragdanstvo neka da popitame purvo za kakvo im e i zashto nikoi ot tezi xora do predi 10 godini ne iskashe zashtoto taka im e po lesno da patuvat v evropa neka da im se izdavat bg pasporti no pri opredeleni usloviq kakto e v normalnite evropeiski dargavi naprimer pone ot 5 do 8 godini da imat postoqnen adres v BG i da nqmatt nikakvi danacni zadaljeniq da ne sa izvurshvali nikakvi prestapleniq v dadenata darjava i kadeto i da e ta togava da gi vidq BRATQTA BULGARI
13
2
 
26
 
! Отговори
Симеон Радев преди 8 години
От как свят светува, интересът винаги е клатил феса. Когато с югославски паспорт Европа преди ти отваряше чудесни перспективи, как да не бъдеш "македонец" ? Когато сега българският паспорт ти отваря отлични европейски перспективи, как да не си спомниш, че си българин. Не можем да ги виним нашите братя. Вратите на бащиния дом траябва да бъдат широко отворени за всички негови деца ! Пък "родолюбието" се култивира с времето.

Спонсорирани публикации