БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!

Подкрепата му за гражданските арести на мигранти била расистка
226
БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!
Снимка: Булфото, архив

Българският хелзинкски комитет (БХК) е изпратил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу премиера Бойко Борисов заради подбуждане към престъпление.

Още по темата

Според комитета благодарностите на премиера към т.нар. доброволчески отряди, които се организират да ловят бежанци на границата ни, е било расистко и подбужда към престъпление.

В сигнала си до главния прокурор от БХК цитират изказването на премиера: "Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за "Гранична полиция" и за държавата е добре дошла. Лично разговарях  с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне само едно "Благодаря" заслужава. Така че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на "Гранична полиция", те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това“.

Според БХК обаче така Борисов подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище.

От камитета са категорични, че така пряко поощряваните от него "хайки за хора осъществяват престъпна дейност, изразяваща се в нечовешко отнасяне, незаконно задържане и насилие спрямо търсещите убежище хора във връзка с това, че са чужденци, араби, мюсюлмани", казват още от организацията.

От БХК молят да бъде образувано досъдебно производство по случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Gledayte v momenta nova tv pokazvat edin ot patriotite koyto se okaza ubic i narkodilur
110
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Kade e policiata i armiyata ta ste dali na tiya prestupnici da razdavat pravosudie i obirat bejanci
109
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Zashto li pishman patriotite nasila iskat da privlekat vnimanieto na IDIL s tehnite zadurjaniya i svinski vruzki,te emigrantite i pari da dadat pak ne iskat i da chuyat za ostavane v BG no Bay ganyo vse trqbva da si pokaje prostotiyata si,po turskite televizii pokazvat reportaji za tiya ptrioti i gi narichat izednici i banditi i obvinqvat premiera v tova che ne e v sastoyanie da ozapti razni banditi
108
4
 
4
 
! Отговори
до 161 преди 8 години
Нека мигрантите свършат, пък тогава ще си говорим отново.
107
0
 
10
 
! Отговори
БГТРАКИЕЦ преди 8 години
ВСИЧКО В НАШАТА СТРАНА Е С Г..ЗА НА ГОРЕ,НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА КОГА ЩЕ СТАНЕМ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА,ИМА ЛИ МЪЖЕ ДА Я НОРМАЛИЗИРАТ,ИЛИ ЩЕ ЗАТЪНЕМ ОЩЕ ПОВЕЧЕ В БЛАТОТО,ОТ КЪДЕТО НЯМА ИЗЛИЗАНЕ.ТОВА СЕ ПРАВИ УМИШЛЕНО ГОСПОДА ПОЛИТИЦИ,КОЛКО ОЩЕ ТРЯБВА ДА ЗАТЪНЕМ ОТ ЧУЖДОПОКЛОННИЦИ,ЗА ДА ВИ СТАНЕ ЯСНО.
106
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Държавната граница се преминава на точно определени места.Всичко друго е нападение срещу суверенна държава и гражданите имат право да се защитят.Навремето бях граничар и ни учеха,че граничарят е единственият който може да убие без съд и присъда.Убийте една група талибани и да видим дали ще посмеят други да прекосят границата.Тези *** разбират само от тояга и бой.По техните земи ,човешкият живот не струва и една коза,а тук тръгнали да търсят демокрация.
105
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди години на мигрантите им казваха ДИВЕРСАНТИ
104
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Алкайда и ИДИЛ ако го видят видеото със свинските опашки и отношението към техните мюсолмански, а то може би ще обиколи света ,тежко ни.Такива неща не трябва да се допускат.
103
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не ми е работа да защитавам Борисов, не съм от феновете му. Но мисля, че БХК и подобните спонсорирани отвън НПО-та, в т.ч и екологичните трябва да бъдат поставени на мястото, което заслужават. Малко в повече ни идва некадърно управление плюс продажни активисти! Но от двете, за момента, предпочитам първото. На изборите ще му дойде времето и на това. А второто трябва веднага да се стопира! Има начини, но време няма! Стават опасни!
102
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В рамките на държавните ни граници всеки въоръжен вражески елемент има три възможности да бъде унищожен, да напусне по най-бързия начин или да се предаде и да иска да бъде третиран по Женевската конвенция.
101
3
 
32
 
! Отговори
чуек преди 8 години
Тия от БХК имат ли някакво образование въобще? А някой с поне 1 год. студент в юридически факултет (щото за диплома е ясно, че нямат). Всеки който наруши границата, т.е. не пресече на КППто, а некъде по кърищата се води НАРУШИТЕЛ. 1. Всеки нарушител трябва да бъде задържан до изясняване на казуса2. В нашето законодателство гражданския арест е разрешенТака, че БХК, много ви мола да си вземете някой член с поне килийно училищно образование, то е ясно че и 4 класа нямате... неграмотни нехранима
100
1
 
8
 
! Отговори
до 144 преди 8 години
Ако си мислиш, че живееш в нормална страна, по-добре забрави. Има "шайки" от всякакво естество в днешно време, включително озеленители, отряди за разчистване на незаконни сметища и т.н. - все хора, които помагат на държавата, която не може да свърши работа за пет стотинки.
99
6
 
4
 
! Отговори
Осман преди 8 години
Ердоган им затвори устичките на такива и стана "диктатор". При Путин същата работа.
98
21
 
8
 
! Отговори
човек преди 8 години
Всички коментари оплюват БХК, но никой не отговаря..дали е нормално мутри да правят шайки и с подобни на тях елементи да въдворяват ред....както пише Дайнов---да не се смейте преди 80 г. така са се смеели на бирените герой на Хитлер..всички знаем продължението. Охранат на границата е едно, лумпенизацията и простащината, подкрепена от човека чел 7 пъти Винету е друга работа.
97
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Glasuval sum za GERB no nikoga poveche sramota
96
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До къде стигнахме!!Децата ни да пазят РОДИНАТА НИ ! Срам и позор
95
2
 
35
 
! Отговори
Айстигабе преди 8 години
Красимир Кънем вече 22г е несменяем председател на БХК.Светна ли ви лампичката драги ми смехурковци?
94
3
 
27
 
! Отговори
Разтурете преди 8 години
Разтурете и прекратете дейността на тея мух.льовци от тоя измислен противобългарски комитет. Да си дойдат всички в България и да се изправят до някоя стена и .. знаем какво...
93
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Храни куче да те лае, нали Бойко?
92
2
 
27
 
! Отговори
Влади преди 8 години
До 132 - БХК не са емоционално нестабилни, а стабилно платени и определено действат против интересите на българското общество. Прикривайки се под красиви лозунги те целят да имаме страхливи политици, които вместо да отстояват българския интерес, постоянно да се ослушват как да се харесат на поредния Голям брат. Твоят апел да се осъзнаят буди само насмешка у тях докато си броят парите за предателството.