БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!

Подкрепата му за гражданските арести на мигранти била расистка
226
БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!
Снимка: Булфото, архив

Българският хелзинкски комитет (БХК) е изпратил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу премиера Бойко Борисов заради подбуждане към престъпление.

Още по темата

Според комитета благодарностите на премиера към т.нар. доброволчески отряди, които се организират да ловят бежанци на границата ни, е било расистко и подбужда към престъпление.

В сигнала си до главния прокурор от БХК цитират изказването на премиера: "Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за "Гранична полиция" и за държавата е добре дошла. Лично разговарях  с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне само едно "Благодаря" заслужава. Така че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на "Гранична полиция", те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това“.

Според БХК обаче така Борисов подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище.

От камитета са категорични, че така пряко поощряваните от него "хайки за хора осъществяват престъпна дейност, изразяваща се в нечовешко отнасяне, незаконно задържане и насилие спрямо търсещите убежище хора във връзка с това, че са чужденци, араби, мюсюлмани", казват още от организацията.

От БХК молят да бъде образувано досъдебно производство по случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
14
 
7
 
! Отговори
Комисар Рекс преди 8 години
Познавам част от патриотите. Имат криминални регистрации по дебели от библията. Считам, че техният патриотизъм е много добре платен. Лошото е, че се създават шпиц команди които за пари са готови на всичко. Днес залавят мигранти, утре ги пускат, а като свърши тая уйдорма ще бият обикновените граждани. Бавно се свличаме към фашизъм. Работа е на гранична полиция да пази границата. безсилието на власта е явно.Прякото заиграване с криминалитета е опасно.
50
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щом не минават през КПП заслужават разстрел. Така беше преди така трябва да бъде и сега! За незаконно пресичане на държавна граница при подаване на команда стой ще стрелям или се спира или се отнасят куршумите! Това че не знаеш езика не е оправдание. Подкрепям доброволците с две ръце! а БХК аут от БГ аз не съм толераст!
49
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги забранява! Всякакви неправителствени организации да си покажат финансирането. Който плаща , той поръчва музиката. Не са никакви, нито са Майка Тереза, нито имат правото да командват държавата и медиите вече 25 години. Сега пък залавянето на престъпници е расистко. Ми ние ли сме виновни, че всички нелегално минаващи са от тази "раса"
48
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
PRES Ka Pe Pe to NIKOI NYAMA VASMOJHNOST DA MINE LEGALNO, SASHTOTO USLOVIYTA SE OPREDELYAT NA MYASTO OT SAOTVETNATA GRANICHNA SLUJHBA. SAMO AKO YAKO SI PLATISH PATUVASH I TI SE OTVARYA PARASHUTA, IMA KVOTA I TAKSA. SA OSTANALITE E NELEGALNIYA NACHIN, DOKATO MU SE ISPRASNI DJHOBA OT DOBROVOLZITE. KOGATO I HLYABA SVURSHI SHTE MU KOPA V GRADINATA SA HLEBEZ I VODA. TOVA E DEISTVITELNOSTA. - Napisano ot bejhanez
47
1
 
13
 
! Отговори
456 преди 8 години
До БГ ТУРЧИНСрамно и лицемерието ти!Срамно е млади ,здрави мъже да се влачат по чужбина за социал,вместо за се запретнат и да си оправят кочинките !ти за просенето ли лобираш! Направете си държавите като западните ,не чукайте на чужди порти ,щото и тях ще оакате!
46
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не съм чел статията. Не съм прочел и един коментар под нея.Искам директно да заявя: НЕ ме интересува БХК!5 пари не давам какво са казали и на кого са го казали. За мен това е една терористична организация, която трябва да бъде забранена, а тези които я финансират - осъдени и изпратени в затвора!
45
22
 
6
 
! Отговори
БГ ТУРЧИН преди 8 години
НАСИЛА ПОДТИКВАТЕ ЧОВЕК ДА ВИ НАМРАЗИ, А ТОЛКОВА ПРИЯТЕЛИ БЪЛГАРИ ИМАМ.....И КОМЕНТАРА МИ Е ИЗТРИТ,ЗАЩОТО КАЗАХ,ЧЕ Е СРАМОТА ВЪЗРАСТНИ ХОРА ДА ЛОВУВАТ ВЪЗРАСТНИ ХОРА КАТО ДИВИ ЗВЕРОВЕ.....КАКТО НАВРЕМЕТО В ДИВИЯ ЗАПАД ГО ПРАВЕЛИ .....ДА НЕ БИ В БЪЛГАРИЯ ДА ИМА КУ-КЛ.УКС-КЛАН,ПО ДЯВОЛИТЕ.....НАВРЕМЕТО ТАКА ПОСТЪПВАХА С НАС ПО ВРЕМЕ НА ВЪЗРОДИТЕЛНИЯ ПРОЦЕС, И С ЕВ.РЕИТЕ ПО ВРЕМЕТО НА Х.ИТЛЕР.....НО-О, КОГАТО СЕЕШ БУРИ,ЩЕ ЖЪНЕШ ВЕТРОВЕ.
44
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това все пак е сдружение на адвокати, които със сигурност печелят пари само от съдене на държавата по всеки възможен повод, само не знам какво остава за представляваните от тях. Е това искам да кажат те. Примерно, днес г-н *** Църнев осъди държавата представляван от тях за 500000лв. Колко остават за г-н Църнев и колко за български деПераски комитет. И ако не печелят нищо откъде се финансират. Пс: де е пред ***
43
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бате Бойко, не се плаши от ***, те за пари на всичко са способни. Най-добрата позиция сега е защитата на малкото останали да милеят за Родината младежи. Виждаш че подчинените на социоложката определено не се справят със защита на границата.
42
1
 
16
 
! Отговори
PD преди 8 години
Ах тези всеядни медии! Що ни занимават с некви кръжочници и грумкото име БХК. Проблемите са реални а БХК са имагинерни хартиени медиатори. Стига толкоз! Нима Хелзинк си реши проблемите, че и акъл да дава.
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дори и най-западналите държави имат пунктове за пресичане на границите им. Така че бежанците да минават през КПП-тата като цивилизовани хора. Ами ако някой мине през пущинаците натоварен с експлозиви, БХК пак ли ще се пеняви?!?!
40
1
 
16
 
! Отговори
456 преди 8 години
До БГ ТУРЧИННека сме варвари, на не трепем жени и деца и не вкарваме в затвора журналисти! Честит ви на вас султан, дано ви приседне!
39
2
 
21
 
! Отговори
ивчо преди 8 години
товарищ путин отдавна се отърва в русия от подобни кърлежи
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха....сега ще си играем на доброто и лошото ченге!
37
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
убеден съм ,че до няколко годинитолерастите и подобни сайтовеще преминат в нелагалност ,но това няма да им помогне Днессссс.Ще бъдат изловени 1 по 1 както Беркут в Украйнане ви се вярва...??
36
0
 
17
 
! Отговори
ИВАН преди 8 години
До Разследвай, Цацаров Т,,,нареченият ,,БХК,,българи ли са ?Какво защитават?!Не може да се злоупотребява с добро и лошо !Опит за преминаване на чужда държавна граница е престъпление!!!
35
0
 
26
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Защо търпим БХК ? Трябва да бъдат обвинени в подпомагане на терористични единици и открита защита на престъпността извършена от малцинства !
34
1
 
15
 
! Отговори
до БГ ТУРЧИН преди 8 години
Аве не ми пука за чуждите ти медии бе ***!
33
21
 
6
 
! Отговори
БГ ТУРЧИН преди 8 години
във всички чужди медии, отразили отрядите от динковци, българите са охарактеризирани като първобитни варвари. честито.
32
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
46, вг, бежанците не искат да минават през КПП-тата, за да не бъдат вкарвани в концлагерите, наричани бежански центрове.