БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!

Подкрепата му за гражданските арести на мигранти била расистка
226
БХК до Цацаров: Премиерът ни подбужда към насилие!
Снимка: Булфото, архив

Българският хелзинкски комитет (БХК) е изпратил сигнал до главния прокурор Сотир Цацаров срещу премиера Бойко Борисов заради подбуждане към престъпление.

Още по темата

Според комитета благодарностите на премиера към т.нар. доброволчески отряди, които се организират да ловят бежанци на границата ни, е било расистко и подбужда към престъпление.

В сигнала си до главния прокурор от БХК цитират изказването на премиера: "Аз се свързах с тези момчета, говорихме. Всяка помощ, която е за полицията, за "Гранична полиция" и за държавата е добре дошла. Лично разговарях  с тях, казах им, благодарих им, изпратих директора на "Гранична полиция" да се срещне с тях, така че да си координират сигналите и това, което трябва, така че гражданите… тя държавата е наша обща. Всеки, който помогне само едно "Благодаря" заслужава. Така че вече сме го направили. Факт е, че изпратих от София до Бургас да дойде шефът на "Гранична полиция", те се бяха свързали с граничарите на местния пункт. Така че само помощ е това“.

Според БХК обаче така Борисов подбужда към дискриминация и насилие, основани на народностната и етническата принадлежност на чужденците, пресичащи българската граница, търсейки убежище.

От камитета са категорични, че така пряко поощряваните от него "хайки за хора осъществяват престъпна дейност, изразяваща се в нечовешко отнасяне, незаконно задържане и насилие спрямо търсещите убежище хора във връзка с това, че са чужденци, араби, мюсюлмани", казват още от организацията.

От БХК молят да бъде образувано досъдебно производство по случая.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
2
 
10
 
! Отговори
а лудниците са пълни преди 8 години
До Анонименнещо в аргументацията на бхк ме кара да си мисля, че там работят емоционално нестабилни хора. дори и крайно лудите да са само шефовете им, няма как всекидневно да се асоциираш с група, правеща подобни изявления, и да се чувстваш в прекрасно психическо здраве. апелирам към всички нещастни служители на бхк да напуснат работа и да се върнат към живота в неговите нормални измерения. Te съвсем отърваха козите понеже Бойко, и той слуга на Тъмните сили им тегли една но цивилизовано :DDD
90
1
 
24
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
...престъпно навлизане на българска територия.Моля прокуратурата незабавно да се самосезира,за да не се самосизира Динко.
89
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е тази организация да бъде ликвидирана.
88
2
 
25
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
"През 2004 г. БХК защитава джихадиста Ахмед Муса Ахмед в Страсбург, чието мото е: Поклон пред тези, които режат глави."БХК определя действията на Ахмед Ахмед като мирни, а присъдата срещу него като дискриминационна.Чужденците,дето търсят убежище си имат посрещачи и топло гнездо,както и комитет,защитаващ живота и правата им!Само това е достатъчно за дейността на този "комитет"!Окръжният съд в Пазарджик ще заседава на 13 април по делото за разпространение идеите на ИД
87
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нещо в аргументацията на бхк ме кара да си мисля, че там работят емоционално нестабилни хора. дори и крайно лудите да са само шефовете им, няма как всекидневно да се асоциираш с група, правеща подобни изявления, и да се чувстваш в прекрасно психическо здраве. апелирам към всички нещастни служители на бхк да напуснат работа и да се върнат към живота в неговите нормални измерения.
86
2
 
29
 
! Отговори
Д. Димитров преди 8 години
Като се замисля... Борисов хич не го харесвам, но тия от БХК са ми фаворити по мразене :) страшни национални предатели и родоотстъпници. Няма ли кой да и запали офиса... и хайде държавата да се поинтересува най-сетне кой ги финансира тези антибългарски животни. А и междо другото, аз също се чувствам дискриминиран от БХК и мисля да ги съдя
85
0
 
2
 
! Отговори
f преди 8 години
Ушите на Даниел Вълчев да бъдат претърсени за миниатюрни и не чак толкова видими слушалки,непосредствено след което запушени.Комуникацията с него може да се осъществява чрез текст. Остава уговорката за безпристрастните наблюдатели и/или камери, зад Даниел и в посока, проследяваща погледа му.При подозрение, ушите могат наново да бъдат претърсени и веднага запушени. От друг човек.
84
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Проблемът е , че за Динко обществото веднага се раздели. Кримналка бил, не бил прав, герой бил, така се правело. Сами си изяждаме главата и оставяме *** на Сорос да ни превърнат държавата в резерват. Отрядите каквито и да са ,са наши. Мигрантите, каквито и да са, си влизат в пълно съзнание и напълно незаконно. Прав е Борисов, извънредните ситуации искат извънредни реакции. Време е обществото да се събуди и да действа. Ако събудим гражданско общество - БХК отива в историята и затова вият
83
5
 
4
 
! Отговори
левче кефче преди 8 години
Баце си дума с аверчетата!На един акъл са значи...
82
8
 
2
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Премиерът ни възбужда
81
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия мигранти по граничарите могат да мятат камъни, пък да си защитят майките и домовете не могат. Хайде хайде...многострадалци, пък тръгнали да напазаруват социални системи.
80
3
 
22
 
! Отговори
Бачо Иван3 преди 8 години
Бхк нарушават правата на българите.
79
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОДСКАЧАТ БХК,НА БАЦЕ ИЗОБЩО НЕ МУ Е ЗОР ЗА ОНИЯ СКАКАЛЦИ,САМО КОНСТАТИРА ЧЕ НАРОДА Е ПРОТИВ НАШЕСТВИЕТО ОСОБЕНО НА АВГАНИСТАНЦИ
78
1
 
10
 
! Отговори
Има ли смисъл? преди 8 години
До 99 ГраничарПич къде беше граничар? От коя до коя гранична пирамида? Коя застава? Ми айде ходи по границата вземи автомат и стреляй! Да видим... Ще ви пратят собр мобр данс ман две сурии ушаци и шапкаци.. И? Разбери НЯМА ВЕЧЕ НРБ!!! Унищожиха я тия предатели!!! Коя държава ще браниш? И струва ли си? Погледни къв народ М...ша и См.д... Ще те обвинят че си и...д и ксенофоб и айде в затвора... Кой ще се застъпи за теб? Нека 100 000 300 000 хил. да влязат да изколят и да изе..т всичко наред!
77
1
 
20
 
! Отговори
БХК=идиоти преди 8 години
Разбирам че имигрантите имат проблем, ама не сме им ние да им решаваме проблемите. Имат си земя, държава да ходят да се борят за нея. Тук си е нашата земя и нашите закони. Като неможе да минаваш нелегално значи неможе точка. Като не разбираш от думи пушката и долу. Има си ред в тоя свет да му ...... майката.
76
1
 
19
 
! Отговори
точка преди 8 години
Антибългарското НПО -бхк- извън закона.НПОтата няма да диктуват живота ни.
75
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Този комитет с държанието си ме кара да си взема два три месеца неплатен отпуск и да ходя за гъби, билки и кучета в Странджа. Ще си взема и десетина пакета свински опашки, ако ми свършат, все ще има кой да ми донесе.
74
1
 
21
 
! Отговори
в Дания преди 8 години
Тайният живот в джамиите...Ислямският фундаментализъм се налага със сила, заплахи и проповеди. Това показа датско телевизионно разследване, което разобличи противозаконните действия на мюсюлмански проповедници. То показа, как малцинство от хора с крайни религиозни възгледи се възползва от семейните традиции, за да налага волята си над изповядващите исляма.-Това искат и НПОтата като АНТИбългарския бхк-няма да го позволим.Неверните жени трябва да се убиват с камъни. Мюсюлманките не трябва да се обвързват с неверници. Насилието трябва да се прилага при възпитанието на децата.
73
2
 
17
 
! Отговори
Рали1 преди 8 години
От БХК да си прочетат устава!"Член 5(1)За постигане на своите цели и задачи БХК действа на основата на Конституцията и законите на Република България...Чл.6....с дейността си този комитет следва да стимулира сред широката общественост потребността от такъв живот,при който достойнството,ценността и правата на всеки човек се ползват с уважение и защита...""на чужденците,пресичащи българската граница,търсейки убежище"-та тези ли защитава АНТИБЪЛГАРСКИЯТ Хелзинкски комитет?
72
1
 
18
 
! Отговори
Мира преди 8 години
И аз искам така - да вземам хубави грантове само за това, че вия като бесен койот винаги когато някой прояви капка разум и се опитва да направи нещо различно от тоталното господстващо безумие и то докато си пилирам ноктите. И да напускам уютния си скъп офис с неохота за да хвана първия полет до Брюксел и да доноснича като последния натегач (без пъпките, но с неоправени зъби като маргарита илиева). бхк, приемате ли нови ***?