Даром молитва поп не дава – искат такси

Само с благодарност не става, казал свещеник, чел Киприянова молитва
Обновена: 15 апр 2016 10:22 | 15 апр 2016 08:52,
103
Даром молитва поп не дава – искат такси
Снимка: архив, Bulphoto

Попове събират нерегламентирана такса, за да четат молитви за здраве и против уроки.

По принцип тези услуги не трябва да се заплащат, но често свещенослужители обявяват директно цена за нея. Миряни споделят, че най-често им искат от 2 до 30 лева, а Киприяновата молитва е най-търсена и скъпа.

"Отидох в храма, след като с попа си бяхме уговорили предварително ден и час за Киприянова молитва. Попя ми час. На тръгване му благодарих, а той ми каза, че с благодарност не става и че дължа 20 лева за услугата", разказва мирянка пред "Труд".

Представители на църквата са категорични, че няма фиксирана такса за молитви, но не отричат, че това е често срещана практика.

"Киприяновата молитва завършва с думите: "Даром получихте, даром давайте". Затова не е редно за тази служба да се искат пари. В България обаче има много бедни свещеници, които искат услугата да им бъде платена", заяви духовният наставник на Сливенската епархия Силвестър Янакиев.

Той поясни, че много божии служители взимат 300-400 лева заплата и с тях им е трудно да изхранват семействата си.

"Както за тази, така и за другите молитви няма такси. Ако искат миряните могат да оставят толкова пари, колкото преценят. Те са по-скоро като благодарност", заявиха пред изданието от Светия Синод. Божиите служители споделиха, въпреки това в много църкви искат 2-3 лева.

"Киприяновата молитва е най-търсената, тя е много добра и затова миряните най-често нея поръчват. За молитва тарифа няма, четем ги, когато хората искат, дават колкото могат. Едни остават по левче, други, които са по-заможни дават повече", каза отец Живко Димитров от Рупите.

Киприяновата молитва се чете за здраве, против магии, заклинания и уроки. Прави се при предварителна уговорка със свещеник. Носи се вода и дреха, която трябва да бъде опята от божи служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
6
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 50Поради всички тези демонски доктрини привнесени отвън, каквото е и безбрачието на католическите свещеници много от делата и нещата които се вършат са нечисти и извратени, като злоупотребата с деца от католиците. При тях това идва от култа към "мери" който култ е всъщност култ към езическия демон "ащарот" или "кралицата на небето" на която израилтяните правели банички и гневяли Бога. Това е и "блудстването" за което говорят Светите Писания.
55
7
 
2
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 50Други демонски доктрини за "блудстване" са култа към светците който представлява видоизменен култ към множеството малки паднали духове от езическия пантеон, това сега е маскирано под образа на култ към множество светци. Култа към иконите или направени от човек изображения, това е категорично забранено още в десетте Божии заповеди, но се практикува днес с нелепи извинения и увъртания.
54
4
 
9
 
! Отговори
Българинът преди 8 години
Никой, който е кръстен в православната вяра, да не пренебрегва свещеника, който служи на Бога и да не очаква, че тези хора не са като нас и не трябва да имат храна и дом, както и да издържат семейства! Свещеническото служение е велико и богоугодно дело, а молитвите на свещениците за здраве, благоденствие и спасение на православните християни стоят по-високо от всяка медицинска помощ! Не бъдете неблагодарни или недобросъвестни към свещеника, който ви прави само добро!
53
3
 
1
 
! Отговори
То преди 8 години
То к'вато държавата такава и църквата- рекетьорска. После що ходел с два ролекса, а .ците ходят да му целуват ръка......
52
6
 
1
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 50Доктрината на троицата която има езически произход и първоначално я няма в чистото апостолическо християнство, но е проповядвана от Симон Магьосника и еретика Валентин и после привнесена и е главната езическа доктрина привнесена в християнството която учи, че Бог е трима а не един като пряко противоречи на Шема Израел или слушай Израилю където ясно се казва, че Бог е един и Той е Отец на Господа Иисуса Христа - Сина Божий.
51
4
 
1
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 50Те са наречени учения чрез които вярващите са подведени да "ядат идоложертвено и да блудстват". Тук се има в предвид и по-дълбокия смисъл на това. Да ядат "идоложертвено" е да учат демонски доктрини и учения, защото както християните ядат хляба небесен който е Словото Божие или плътта Христова така "идоложертвеното" са демонските доктрини, "блудстването" пророчески означава почитане на други лъжебожества освен Всевишния. За пример - "богородица" или езическата "кралица на небето".
50
2
 
7
 
! Отговори
Накара преди 8 години
Вижте сега попа чете цял час. Това си е работа. Не виждам нищо лошо да му се даде в ръката някоя банкнота. Нещо като бскшиш Нали в заведения оставаме бакшиш на келнера като сме доволни. Защо не и на попа. Ние доволни и той доволен. Хем ще ни изпрати с чисти мисли. А ако не дадем тогава той ще си помисли - егa ти скръндзата! И тогава магията я няма.
49
3
 
4
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 50Както в православието, така и в католицизма има смесени с чистото апостолическо християнство и езически/демонски доктрини. В глава 2 и 3 от Откровение Господ Иисус Христос пророчески предупреждава църквите за това да не допускат езически, сатанински учения вътре като ги нарича пророчески "доктрина на валаама", "дълбини сатанински", "учения на йезавел", "учения на сатанинското сборище", "учения на николаитите"
48
2
 
4
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До ВрабчеВ ранното християнство този въпрос е уреден като християните са живели заедно в нещо като комуни, всеки е разпродавал имотите и каквото има и всичко е влагано в общ фонд от който са се ползвали скромно всички. Апостолите са отговаряли за разпространението на Словото Божие а са ръкополагали отговорници за нуждите на вярващите. Такъв е бил и първомъченик Стефан.
47
5
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До ВрабчеТакива такси за молитви не са подходящи и не са в духа на Словото Божие както и някогашните индулгенции. Християните е най-добре да се събират на малки групи домашно и изследват заедно Словото Божие според Словото: "където се съберат двама или трима в Мое име там съм и аз посред тях", ако искат пастор който да се грижи за тяхното спасение и да е независим от външни фактори включително държавата могат да дават десятък за този пастор.
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До католикПо принцип си прав, но как ще обясниш масовите случаи в които безбрачните католически свещеници бодват невръсни дечица.Постулата за греховноста на сексуалноста е безумен и води до чудовищни извращения. Самата идея за непорочното зачатие с аргумент на обратното означава, че тайнството на живота по своята същност е порочно. Църквата иска да се чустваш виновен от своето естество и да цакаш на поповете, за да те оправдаят пред Бог.
45
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ВрабчеПроблемът на Българската Православна Църква е , че свещенниците са малко. Повечето са попове. Мързели дето са турили расото та да изкарват лесни пари с мрънкане на молитви. Много от тях дори не ги знаят, камо ли пък да ги пеят. Трагедия. Цирк
44
5
 
5
 
! Отговори
Ай сиктир преди 8 години
Тарикатите скубели вярващите ***. Къде тука е новината?
43
7
 
4
 
! Отговори
католик преди 8 години
Това е нормално за поповете чули сте поговорките "те не го пускат да влезе в селото той пита за поповата къща" и "поп с три ръце виждал ли си с едната благославя с другата взема трета ръка за даване няма".При католиците след като починат всичко оставя за черквата те нямат семейство и не лакомеят.Какво става сега върнаха имотите на черквата които бяха взети от комунистите и те сега ги разпродават на бизнесмени и повече не могат да бъдат черковни те са платени да могат поповете да се возят джипове
42
2
 
4
 
! Отговори
Николай Челцов преди 8 години
Колко е зле българина. Свещеникът му бил виновен, че му взимал пари за Киприянова молитва за разваляне на магия! Те въобще знаят ли какво представлява молитвата и в частност Киприяновата. На такива хора е задължително да им се взимат пари, нещо като такса "***".
41
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Боже,Боже, колко празни слова се изричат и колко и нечестиви дела се извършват в твоето име. И самопровъзгласилите се твои служители мамят хората и ги отдалечават от вярата в тебе. А ти къде си? Ще наминаваш ли насам скоро, защото светът се превръща в страшно място за живеене.
40
4
 
6
 
! Отговори
ПравославенРодолюбец преди 8 години
... има новопокръстено християнче. Бащата се почудил, благодарил от сърце и семейството си тръгнало по живо и по здраво. Оказало се, че въпросният човек притежава голяма фирма за алуминиева дограма в София. След няколко дни той отишъл в манастира, взел размерите и обзавел целия манастирски комплекс с алуминиева дограма даром! А другарите от БПЦ продават бедни душици за пусти парици. Който има уши да слуша, нека слуша! Слава Богу за всичко!
39
4
 
4
 
! Отговори
ПравославенРодолюбец преди 8 години
Ще ви разкажа един случай от манастир "Благовещение" край гр. Кюстендил, за да видите, че Бог е велик, прави чудеса и няма да остави своите верни служители боси, голи и гладни. Преди няколко годино дошло семейство от София за да кръщава малкото си дете. Детето било кръстено по православному с трикратно пълно потапяне във вода, така както се е извършвало кръщението до 1944 г. След кръщението бащата попитал свещеника какво дължи, а отецът му отговорил, че не дължи нищо, но много се радва, че ...
38
0
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
и неразумното им сърце се помрачи;наричайки себе си мъдри, те обезумяха"
37
1
 
2
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До 36Гневът Божий се открива от небето върху всяко нечестие и неправда на човеците, които държат истината в неправда;тъй като онова, що може да се знае за Бога, тям е явно, понеже Бог им го откри.Защото онова, що е невидимо у Него, сиреч, вечната Му сила и Божеството, се вижда още от създание мира чрез разглеждане творенията; тъй че те са неизвиняеми.Понеже те, като познаха Бога, не Го прославиха като Бог, нито Му благодариха, а се заблудиха в своите помисли,