Даром молитва поп не дава – искат такси

Само с благодарност не става, казал свещеник, чел Киприянова молитва
Обновена: 15 апр 2016 10:22 | 15 апр 2016 08:52,
103
Даром молитва поп не дава – искат такси
Снимка: архив, Bulphoto

Попове събират нерегламентирана такса, за да четат молитви за здраве и против уроки.

По принцип тези услуги не трябва да се заплащат, но често свещенослужители обявяват директно цена за нея. Миряни споделят, че най-често им искат от 2 до 30 лева, а Киприяновата молитва е най-търсена и скъпа.

"Отидох в храма, след като с попа си бяхме уговорили предварително ден и час за Киприянова молитва. Попя ми час. На тръгване му благодарих, а той ми каза, че с благодарност не става и че дължа 20 лева за услугата", разказва мирянка пред "Труд".

Представители на църквата са категорични, че няма фиксирана такса за молитви, но не отричат, че това е често срещана практика.

"Киприяновата молитва завършва с думите: "Даром получихте, даром давайте". Затова не е редно за тази служба да се искат пари. В България обаче има много бедни свещеници, които искат услугата да им бъде платена", заяви духовният наставник на Сливенската епархия Силвестър Янакиев.

Той поясни, че много божии служители взимат 300-400 лева заплата и с тях им е трудно да изхранват семействата си.

"Както за тази, така и за другите молитви няма такси. Ако искат миряните могат да оставят толкова пари, колкото преценят. Те са по-скоро като благодарност", заявиха пред изданието от Светия Синод. Божиите служители споделиха, въпреки това в много църкви искат 2-3 лева.

"Киприяновата молитва е най-търсената, тя е много добра и затова миряните най-често нея поръчват. За молитва тарифа няма, четем ги, когато хората искат, дават колкото могат. Едни остават по левче, други, които са по-заможни дават повече", каза отец Живко Димитров от Рупите.

Киприяновата молитва се чете за здраве, против магии, заклинания и уроки. Прави се при предварителна уговорка със свещеник. Носи се вода и дреха, която трябва да бъде опята от божи служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
2
 
! Отговори
ПравославенРодолюбец преди 8 години
Даром молитва истински православен свещеник дава, но именно там е проблема, че другарите от БПЦ не са истински свещеници, каквито са били тези от преди 1944 г.Иначе точно тази е целта на богоборческата юдео-масонска върхушка управляваща България вече 72 г. - да плюе църквата и духовенството, и да отчуждава народа от Бог и истината. Но будните и разумни българи разбират за какво иде реч, а именно, че БПЦ не е никаква църква. Както е казано в светото Евангелие - по делата им ще ги познаете!!!
35
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всички религии и философски теории представляват една привидно стройна с логическа последователност система от норми изводи и правила за поведение. Ако се зачетеш и забатачиш в тях изпускаш основното. А именно, че всички те са построени върху неверен или недоказан факт. В случая с християнството това е "непорочното" зачатие. Биологически е възможно женски организъм да се самовъзпроизведе, но ще роди жена, а не мъж. Козата си сака пърч.
34
3
 
7
 
! Отговори
лошо става преди 8 години
Я да види дядо Поп,има ли в гърнето боб.
33
4
 
6
 
! Отговори
ПравославенРодолюбец преди 8 години
Но слава Богу в България има истински православни духовници, които са съумяли да се опазят по време на безбожния режим и да съхранят православната вяра в чистота. Именно тези духовници днес представляват Истинската Православна Църква и те нямат никакво общение с лъжецърквата БПЦ. Лично аз от около 7-8 години ходя да се черкувам в манастир "Благовещение" край кюстендилското село Копиловци. Там отците пазят изповядват вярата в чистота, както преди 1944 г., и не вземат пари за тайнства и треби.
32
7
 
2
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До ГошкоВсеки каквото върши Бог ще му въздаде според делата му. Аз казвам на хората да се приближат до Бога чрез Словото Му и да вярват в Господа Иисуса Христа. Да не разчитат на попове а също и да разберат, че в сегашното християнство има примесени нечисти езически доктрини и трябва да се обърнат към ранното апостолическо християнство. Кои са тия езически доктрини? Ето някои - доктрината на троицата, култ към "богородица", култ към "светци", култ към идоли-икони, разделяне на попове и миряни.
31
4
 
3
 
! Отговори
ПравославенРодолюбец преди 8 години
Именно за това говорим. Болшевишката партийна централа /БПЦ/ не е никаква църква, а безбожно юдео-масонско сборище. Тя е създадена от болшевиките след 1944 г., който преди това избиват или заточват по лагерите на смъртта истинските православни духовници. БПЦ е затънала в куп ереси - икуменизъм, новокалендарие, масонство, лъжетайнства, аморалност, нарушаване на св. пости и не на последно място симония - купуване на духовен сан срещу пари, вземане на пари за църковни тайнства и треби...
30
9
 
4
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
Съвременните църкви,офиси на дявола,а повечето попове служители на Сатаната....
29
4
 
8
 
! Отговори
Гошко преди 8 години
До ДжонНе съм теолог, но дълбоко се съмнявам, че Бог е рекъл да преяждаме, да препиваме, да муфтим пари без скруполи, да търгуваме без да плащаме данъци, да се кичим със злато, да си возим дебелите дирници в луксозни лимозини и всичко това във лицемерната поза на уж Негови служители.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Преди известно време посетихме манастира Св. Димитър Бесарбовски. Помолихме попа да ни разкаже нещо за манастира. Каза ни в прав текст: "Или си прочетете в интернет, или ми платете."
27
8
 
7
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Само в Господа Иисуса Христа е спасението. Вземете си Библиите и четете и се учете, не се осланяте на попове а се приближете до Бога защото е казано в Светите Писания: "Приближете се до Мене и аз ще се приближа до вас". Разберете, че вие задължително като християни трябва да познавате Словото Божие и да имате твърда основа на своята вяра. В Светите Писания е казано: "Моите хора загиват поради липса на знание". Къде е знанието? В Словото Божие!
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
това са дарения
25
7
 
5
 
! Отговори
brb преди 8 години
Еееееееееее нямали пари еееее, живея срещу църква. То са 3 коли то са едни такси едни ремонти и едно арогантно отношение дето край няма
24
5
 
6
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До ГошкоСловото Божие ли наричаш "словоблудство"? Бог да ти въздаде за тия думи. Не в яденето или неяденето е същността на християнството а във вярата в Бога и в Господа Иисуса Христа и в спазването на Божиите заповеди.
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕМИ В ХРИСТИЯНСТВОТО Е ТАКА, ЗАЩОТО Е ЕВРОПЕЙСКО. А В ИСЛЯМА Е ОБРАТНОТО ТАМ ТИ ДАВАТ ПАРИ А ОТ ТЕБ СЕ ИСКА САМО ДА НОСИШ ЕДИН ЧАРШАФ. ОБАЧЕ ТАМ ДРУГ ПЛАЩА И ЗАТОВА.
22
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А в синагогота не само че е даром, но даже пари ти дават за да се молят за тебе
21
5
 
4
 
! Отговори
Гошко преди 8 години
До ДжонНикое словоблудство не може да ме убеди, че с "нормално" хранене човек става 180 кг.
20
10
 
8
 
! Отговори
свинаря преди 8 години
Като не им стига заплатата да се хванат на втора работа. Има ли още балъци да вярват на бизнесмени като попове и ходжи?
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АМИ СТАНЕТЕ ЕВРЕИ, ТАМ ВСИЧКО Е ДАРОМ :)
18
2
 
7
 
! Отговори
Гошко преди 8 години
До ДжонНе се възвеличавай и не се възгордявай, въпроса ми беше риторичен. Но, ако си се припознал в образа на алчния поп, който вместо в смирение и пост да служи на Бог, по цял ден се "комка", съжалявам.Прочее за никого не е тайна, че църквите вместо храмове Господни са търговски обекти в които всичко се плаща, но без касов бон.
17
3
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До Гошко"дойде Иоан, който ни яде, ни пие, а казват: бяс има.Дойде Син Човеческий, Който яде и пие, а казват: ето човек многоядец и винопиец, приятел на митари и грешници. И премъдростта биде оправдана от своите чеда."