Даром молитва поп не дава – искат такси

Само с благодарност не става, казал свещеник, чел Киприянова молитва
Обновена: 15 апр 2016 10:22 | 15 апр 2016 08:52,
103
Даром молитва поп не дава – искат такси
Снимка: архив, Bulphoto

Попове събират нерегламентирана такса, за да четат молитви за здраве и против уроки.

По принцип тези услуги не трябва да се заплащат, но често свещенослужители обявяват директно цена за нея. Миряни споделят, че най-често им искат от 2 до 30 лева, а Киприяновата молитва е най-търсена и скъпа.

"Отидох в храма, след като с попа си бяхме уговорили предварително ден и час за Киприянова молитва. Попя ми час. На тръгване му благодарих, а той ми каза, че с благодарност не става и че дължа 20 лева за услугата", разказва мирянка пред "Труд".

Представители на църквата са категорични, че няма фиксирана такса за молитви, но не отричат, че това е често срещана практика.

"Киприяновата молитва завършва с думите: "Даром получихте, даром давайте". Затова не е редно за тази служба да се искат пари. В България обаче има много бедни свещеници, които искат услугата да им бъде платена", заяви духовният наставник на Сливенската епархия Силвестър Янакиев.

Той поясни, че много божии служители взимат 300-400 лева заплата и с тях им е трудно да изхранват семействата си.

"Както за тази, така и за другите молитви няма такси. Ако искат миряните могат да оставят толкова пари, колкото преценят. Те са по-скоро като благодарност", заявиха пред изданието от Светия Синод. Божиите служители споделиха, въпреки това в много църкви искат 2-3 лева.

"Киприяновата молитва е най-търсената, тя е много добра и затова миряните най-често нея поръчват. За молитва тарифа няма, четем ги, когато хората искат, дават колкото могат. Едни остават по левче, други, които са по-заможни дават повече", каза отец Живко Димитров от Рупите.

Киприяновата молитва се чете за здраве, против магии, заклинания и уроки. Прави се при предварителна уговорка със свещеник. Носи се вода и дреха, която трябва да бъде опята от божи служител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
5
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До ГошкоОсвен това в древни времена под чревоугодие се е разбирало главно един особен римски обичай. На римските гощавки поканените са им сервирали безкрайни гозби и блюда и за да могат да ядат лакомо от всичко те са предизвиквали повръщане и след него пак са почвали да ядат. Чревоугодие не е нормалното хранене.
15
2
 
5
 
! Отговори
Джон преди 8 години
А Той им рече: не сте ли чели, що стори Давид, когато огладня сам и ония, които бяха с него?Как влезе в Божия дом и изяде хлябовете на предложението, що не биваше да яде ни той, ни ония, които бяха с него, а само свещениците?Или не сте чели в закона, че съботен ден свещениците в храма нарушават съботата, и пак не са виновни?Но казвам ви: че тук е Оня, Който е по-голям от храма;и ако знаехте, що значи: "милост искам, а не жертва", не бихте осъдили невиновните;
14
2
 
7
 
! Отговори
Джон преди 8 години
До ГошкоАко визираш мен с това "дядо попе" ти казвам, че не съм поп пък и дядо не съм още."И тъй, никой да ви не осъжда за ядене, или пиене, или за някой празник или новомесечие, или събота: това е сянка на бъдещето, а тялото е Христос.""По онова време, една събота, Иисус минаваше през посевите; а учениците Му, като бяха огладнели, наченаха да късат класове и да ядат.Фарисеите, като видяха това, рекоха Му: ето, учениците Ти вършат, каквото не е позволено да се върши в събота.
13
2
 
7
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Християнина трябва да е в положението "и сам войнът е воин" защото с него са Бог и Христос и той е призван да побеждава силите на злото! А какво виждам тук? "Миряни" които трябва да са светлината на света и да светят на всички останали в този свят да ходят при попове за да им помагат на самите тях?! Християни осъзнайте властта дадена ви от Бога и Христа! Вие сте призвани да сте царе и свещеници на Всевишния Бог и един ден да съдите ангели! Отърсете се от дрямката!
12
3
 
9
 
! Отговори
Гошко преди 8 години
Дадо попе, я кажи,При положение, че православния календар задава освен двата големи поста и още куп ограничения в храненето, при положение, че чревоугодничеството е един от седемте смъртни гряха, защо повечето свещеници са дебели ?
11
2
 
4
 
! Отговори
Джон преди 8 години
с всяка молитва и просба молете се духом във всяко време и старайте се за същото това с всяко постоянство и молба за всички светии" и още "Бъдете трезвени, бъдете бодри, защото вашият противник, дяволът, като рикащ лъв обикаля и търси кого да глътне;противостойте му с твърда вяра, като знаете, че такива също страдания сполетяват и братята ви в света."И така какви са тия "мирани"? Вие ако сте християни сте призовани за войници на Царството Божие и сте овластени да побеждавате злото!
10
2
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Заради това приемете Божието всеоръжие, за да можете се възпротиви в лош ден и, като надвиете всичко, да устоите.И тъй, стойте, като си препашете кръста с истина и се облечете в бронята на правдата,и обуйте нозете си в готовност да благовестите мира;а над всичко вземете щита на вярата, с който ще можете угаси всички нажежени стрели на лукавия;вземете и шлема на спасението и духовния меч, който е Божието слово;
9
2
 
8
 
! Отговори
Джон преди 8 години
На християните е дадена власт да изгонват злите духове в името на Господа Иисуса Христа и те са призвани да воюват и побеждават силите на мрака: "Прочее, братя мои, усилвайте се в Господа и в мощта на силата Му;облечете се във всеоръжието Божие, за да можете устоя против дяволските козни,защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата.
8
3
 
7
 
! Отговори
София преди 8 години
Непрекъснато пишат хора, нямащи нищо общо с църквата и религията въобще. А и тези, които ги публикуват - също.
7
0
 
8
 
! Отговори
boxer преди 8 години
Но още е казано: "На олтара служа, от олтара ще се храня". Да не говорим, че в Гърция свещениците са държавни служители и имат повече социални привилегии от кметовете....................
6
7
 
18
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Хора, вие които отивате при поповете да ви четат молитви. Нямате нужда от посредничеството на попа за да се молите защото един е посредника между Бога и човеците и това е Божият Син Господа Исуса Христа. Освен това молитвите трябва да са примесени с вяра. Недейте си мисли, че поповете са нещо като лекари - отивате плащате си и ви изписват лекарство, не! Вие сами трябва да се задълбочавате в християнската вяра, да търсите и да разбирате и да изучавате Светите Писания!
5
7
 
9
 
! Отговори
Християнин преди 8 години
Мирянката, ако е истинска християнка и редовно посещава богослуженията, изповядва се и се Причастява няма да има нужда от Киприянова молитва. Нея я препоръчват врачки и баячки, на които преди това мирянката е дала много пъти по 20... "Чудна работа! Всеки път като вляза в храма и все върбови клонки ми дават!" Същата работа и това...
4
1
 
3
 
! Отговори
Джон преди 8 години
понеже те виждам изпълнен с люта жлъч и окован от неправда."
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Симон, като видя, че Дух Светий се дава чрез възлагане ръцете апостолски, донесе им парии рече: дайте и мене тая власт, та, комуто възложа ръце, да приема Духа Светаго.Но Петър му каза: среброто ти да погине заедно с тебе, задето си помислил, че с пари се добива дарът Божий.Ти нямаш дял, ни жребие в тоя дар, защото сърцето ти не е право пред Бога.И тъй, покай се за това си зломислие и помоли се Богу: може би, ще ти се прости помисълът на твоето сърце;
2
1
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
а вие какво очаквате от бълг църква я си спомнете от 199о г насам какви чудесии бяхакакви синоди какви битки гонения фори светулката за какво бяха тези простотииза пари естествено някой ще грачи без пари няма такова нещо 80 лв едно кръщенебез документ
1
2
 
19
 
! Отговори
Джон преди 8 години
"като ходите, проповядвайте и казвайте, че се приближи царството небесно;болни изцерявайте, прокажени очиствайте, мъртви възкресявайте, бесове изгонвайте. Даром получихте, даром давайте" и още "И влезе Иисус в Божия храм, изпъди всички продавачи и купувачи в храма, прекатури масите на менячите и пейките на гълъбопродавците,и казваше им: писано е: "домът Ми дом за молитва ще се нарече", а вие го направихте разбойнишки вертеп."