В сиренето ни: Сухо мляко, палмово масло, вода!

9 от 36 изследвани марки се оказват ментета. Сезират КЗК
Обновена: 17 май 2016 19:34 | 17 май 2016 19:00, Веселина Йорданова
94
В сиренето ни: Сухо мляко, палмово масло, вода!
Снимка: архив, БулФото

От Българската национална асоциация "Активни потребители" ще сезират КЗК за драстични нарушения при качеството на част от сирената, предлагани в търговската мрежа, съобщи Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията, на пресконференция.

Заключението е на база поредния тест на краве сирене, обхващащо 36 марки, в акредитирана лаборатория у нас.

Основните констатации са показали непълно етикетиране при повече от половината - 23 продукта, най-вече при насипните сирена. При 6 от марките в насипно състояние изследването е установила добавяне на немлечни мазнини, предаде БТА.

Още по темата

Ниска степен на зрялост - под 12,6 на сто, при 14 на сто по БДС, се наблюдава при 26 марки. Четири от марките са с под допустимите 44 на сто мазнини от сухото вещество и 3 обратно - с високо съдържание и добавени немлечни мазнини.

Много ниско съдържание на протеин /белтък/ - под 12 на сто, при норма от 15-16 на сто, е установено при 5 от марките. Антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито една от 36-те марки изследвани сирена.

Подходите за фалшифициране на сирена са няколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.

При останалите 27 марки сирене - обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Единият от тях е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене, обясни д-р Иванов.

Той каза, че все още у нас няма метод за откриване на този ензим. Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниско масленост насочва към подозрения за съдържанието на този ензим. Друга индикация е засиленият му внос през последните години и някои свидетелски показания на хора от бранша.

Д-р Иванов каза още, че употребата на този ензим е разрешена, но не и за направа на сирене и производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората.

Богомил Николов каза, че тенденцията за подобни нарушения през последните години се засилва и призова за по-голяма нетърпимост от страна на обществото.

Българската агенция по безопасност на храните от своя страна да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни, настояха от "Активни потребители". Според тях външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано, не са достатъчни.

Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мдам...
28
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали преди 27 години лумпеняците крещяха,че искат Свободна стопанска инициатива,занулиха държавния контрол във всяка една сфера,скачаха като маймуни по площадите под щастливите погледи на новоизлюпените демократи?Яжте сега пластмасове краставици и домати,гумени ягоди и череши,вносни пъпеши и дини,протеинови и палмови сирена и сто годишно замразено месо от Аржентински ***!
27
1
 
10
 
! Отговори
Някой си преди 7 години
Нека Българската национална асоциация "Активни потребители" или пресата да оповестят марките, които не са годни или не представляват истински продукт. Аз например - нямам информация, къде мога да прочета повече по въпроса. Нима в тази държава подобни тестове ще представляват само цифрички?Къде можем да се доберем до тази информацията?Мила преса, хайде де! Дай инфо!Ай, чал!
26
17
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Така е, то нали всичките ни бизнесменЕ са били на школовка у Масква, от там се научиха да правят сирене от сухо мляко, да поят добитъка със солена вода, да киснат колбасите и т. Н.
25
0
 
25
 
! Отговори
някой преди 7 години
Тестът обхваща 36 !!!!! марки сирена.Накратко - непълно етикетиране при 23 продукта, добавяне на немлечни киселини при 6 от марките, ниска степен на зрялост при 26 от тях, фалшифицирани сирена при 9 вида, при 27 вида марки има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, а все още у нас няма метод за откриване на този ензим.Извод: няма качествено сирене у нас.И не заблуждавайте, че сирената с цена над 10 лв./кг са качествени - НЕ СА !!!!!
24
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Периодично се ппявява по някоя такаеа статия, дето ни обяснява как сиренето неможе да е под 9 лв, кашкавала под 12 лв, виното под 3-4 лв, ракията под 10 лв итака нататък, ама аз понеже си сирв сирене, правв си и вино, и ракия да Ви кажа, кравето сиренето ми излиза около не повече от 5 лееа, овчето неповече от 6,50, виното не повече от 1 лев, а ракията вече относително ама гроздовата не повече от 3 лева, ай наздраее, па Вие пълнете гушите на червените бизнесмени)))
23
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Да бе, също като ТВ рекламите - "83% по-здрава коса, ако употребявате..."! Сега кажи откъде взе тези 80%! Или си плянкаш просто така, да мърдаш въздуха? Най-мразя простичките универсални обяснения!
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Русияайде на бас че и 9-те са български производители
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
в сиреньето има само миренье.
20
0
 
11
 
! Отговори
потребител преди 7 години
затова ние не ядем вече нкакви млечни продукти и се чувстваме отлично , Тези продукти са една вкусна бавна отрова
19
0
 
19
 
! Отговори
фен преди 7 години
Напишете марките и това им стига, после сами ще се поправят.
18
4
 
14
 
! Отговори
Русия преди 7 години
Евро-атлантически стандарти !
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да действат, а не да разлайват само медиите. Реших да си правя сирене и кашкавал,получават се страхотно, обаче да набавиш краве мляко се оказа наистина проблемно. Че не всички могат да имат ферми и да живеят на село е ясно, обаче и тези дето са по селата , прави и здрави пък никой не гледа животни, нерентабилно било. По ли е рентабилно рак на 45 години се чудя..... Като затворят всички менте производилтели, ще стане рентабилно. Може да е по скъпо , но по добре 200 сирене , а не 2 кг химична смес
16
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм._____Това е абсолютна глупост, за кг сирене е необходимо между 4-4, 5 кг мляко в крайни случаи 5, при сегашната изкупна цена, сбестойноста на кг добро сирене е не повече от 3,2-3,50 за килограм, ддс 20%, т е не повече от 4,20 всичко нада тая сума е надценка и реклама и измама
15
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
имам "дежа ву", както и с много други теми от нашата мила родина
14
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имената на фирмите се крият, защото са близки до властта. Ако бяха на комунисти досега сто пъти да са ги съобщили по всички сайтове, емисии, бокомедии, боковизии и други.
13
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нашенецът носи гена на мошеник. И душицата му е на мошеник на дребно! На дребно, ама като се умножи по количествата, ето откъде излизат аудитата, мерчовците и беемветата. Горкият не знае, че ще живее като скот, докато на приеме почтеността и честността за свой модел...
12
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това го казват от години и още много години ще го казват,ама резултат все няма да има.
11
0
 
60
 
! Отговори
Кривондел преди 7 години
След като е взета проба с протокол и свидетели - и е дадена в акредитирана лаборатория - и е направено изследване, за чиято истинност лабораторията отговаря - ЗАЩО КРИЕТЕ ИМЕНАТА?!Без тях тази статия няма друга функция, освен да истеризира и тормози хората - което просто не е редно!
10
0
 
44
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До oopsВсъщност май няма значение, 9 марки доказано фалшиво, останалите със съмнение за ензим, който няма как да се изследва. Излиза, че в България истинско сирене не се продава!