В сиренето ни: Сухо мляко, палмово масло, вода!

9 от 36 изследвани марки се оказват ментета. Сезират КЗК
Обновена: 17 май 2016 19:34 | 17 май 2016 19:00, Веселина Йорданова
94
В сиренето ни: Сухо мляко, палмово масло, вода!
Снимка: архив, БулФото

От Българската национална асоциация "Активни потребители" ще сезират КЗК за драстични нарушения при качеството на част от сирената, предлагани в търговската мрежа, съобщи Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията, на пресконференция.

Заключението е на база поредния тест на краве сирене, обхващащо 36 марки, в акредитирана лаборатория у нас.

Основните констатации са показали непълно етикетиране при повече от половината - 23 продукта, най-вече при насипните сирена. При 6 от марките в насипно състояние изследването е установила добавяне на немлечни мазнини, предаде БТА.

Още по темата

Ниска степен на зрялост - под 12,6 на сто, при 14 на сто по БДС, се наблюдава при 26 марки. Четири от марките са с под допустимите 44 на сто мазнини от сухото вещество и 3 обратно - с високо съдържание и добавени немлечни мазнини.

Много ниско съдържание на протеин /белтък/ - под 12 на сто, при норма от 15-16 на сто, е установено при 5 от марките. Антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито една от 36-те марки изследвани сирена.

Подходите за фалшифициране на сирена са няколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.

При останалите 27 марки сирене - обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Единият от тях е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене, обясни д-р Иванов.

Той каза, че все още у нас няма метод за откриване на този ензим. Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниско масленост насочва към подозрения за съдържанието на този ензим. Друга индикация е засиленият му внос през последните години и някои свидетелски показания на хора от бранша.

Д-р Иванов каза още, че употребата на този ензим е разрешена, но не и за направа на сирене и производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората.

Богомил Николов каза, че тенденцията за подобни нарушения през последните години се засилва и призова за по-голяма нетърпимост от страна на обществото.

Българската агенция по безопасност на храните от своя страна да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни, настояха от "Активни потребители". Според тях външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано, не са достатъчни.

Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
43
 
! Отговори
тя преди 7 години
Добре де , защо не посочват марките - ментета за да знаят хората какво купуват!Докога ще се крие истината за сметка на здравето на гражданите?
8
0
 
42
 
! Отговори
ИСТИНАТА преди 7 години
От доста време насам сиренето дори на добри марки (български разбира се) като го ядеш има вкус на пластелин, понеже се прави от сухо мляко и палмово масло. Правят сирене на поразия....вие замисляли ли сте се: а мляко от къде?! Ами то няма крави бе хора...естествено 4е сиренето и киселото мляко дето прсавят е изкуствен балво4....но важното е да върви 'бизнеса' на бай ***, нищо 4е трови цяла държава раи! Само разстрел за такива 'фабриканти' иззедници!!! Едно време добре са ги копали къде сварят!!
7
0
 
14
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
sa6tite firmi pak 6te go pravqt i kakva e polzata 4e go pi6ete nie tova go znaem
6
0
 
29
 
! Отговори
opps преди 7 години
До zeusДокато са вързани с властта...С тези проверки им натрошат уйщата...И как цената е гаранция, че не разбрах!? А ако е 8-9 левово менте!?
5
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
da znam..az kato pisah mi iztrihte mnenieto,a sega davi e chestito suho mlyako i palmovo olio !!!!
4
3
 
20
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
ot 20 godini e taka vsi4ko e fal6ivo
3
0
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кажете ни имената на производителите. А, да забравих, че ги криете, за да не им навредите на "бизнеса".
2
15
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Над 80 % от собствениците на хранителните предприятия са назначени капиталисти от БКП-БСП . Какво да очакваш от крадци и лъжци , нищо но от сърце .
1
0
 
84
 
! Отговори
zeus преди 7 години
И докога ще се крие кои са производителите?