В сиренето ни: Сухо мляко, палмово масло, вода!

9 от 36 изследвани марки се оказват ментета. Сезират КЗК
Обновена: 17 май 2016 19:34 | 17 май 2016 19:00, Веселина Йорданова
94
В сиренето ни: Сухо мляко, палмово масло, вода!
Снимка: архив, БулФото

От Българската национална асоциация "Активни потребители" ще сезират КЗК за драстични нарушения при качеството на част от сирената, предлагани в търговската мрежа, съобщи Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциацията, на пресконференция.

Заключението е на база поредния тест на краве сирене, обхващащо 36 марки, в акредитирана лаборатория у нас.

Основните констатации са показали непълно етикетиране при повече от половината - 23 продукта, най-вече при насипните сирена. При 6 от марките в насипно състояние изследването е установила добавяне на немлечни мазнини, предаде БТА.

Още по темата

Ниска степен на зрялост - под 12,6 на сто, при 14 на сто по БДС, се наблюдава при 26 марки. Четири от марките са с под допустимите 44 на сто мазнини от сухото вещество и 3 обратно - с високо съдържание и добавени немлечни мазнини.

Много ниско съдържание на протеин /белтък/ - под 12 на сто, при норма от 15-16 на сто, е установено при 5 от марките. Антибиотици и наднормено количество сол не са регистрирани при нито една от 36-те марки изследвани сирена.

Подходите за фалшифициране на сирена са няколко - палмови масла, вместо животински, използване на сухо мляко и съответно високо водно съдържание и ниска масленост при тези продукти. Това е установено при 9 от общо 36-те изследвани марки сирена и при тях подправеността е категорично установена.

При останалите 27 марки сирене - обект на лабораторното изследване, има подозрение, че са прилагани нови подходи за измама, посочи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.

Единият от тях е чрез добавянето на ензима трансбутаминаза, който уврежда протеините в продукта и по този начин го втърдява. Целта е с по-малко мляко да се направи нещо приличащо на сирене, обясни д-р Иванов.

Той каза, че все още у нас няма метод за откриване на този ензим. Констатираното при около 10 от марките сирена повишено водно съдържание и ниско масленост насочва към подозрения за съдържанието на този ензим. Друга индикация е засиленият му внос през последните години и някои свидетелски показания на хора от бранша.

Д-р Иванов каза още, че употребата на този ензим е разрешена, но не и за направа на сирене и производителите на подобни продукти си играят със здравето на хората.

Богомил Николов каза, че тенденцията за подобни нарушения през последните години се засилва и призова за по-голяма нетърпимост от страна на обществото.

Българската агенция по безопасност на храните от своя страна да започне регулярни тестове, но не в мандрите, а в търговските мрежи с участието на всички заинтересовани страни, настояха от "Активни потребители". Според тях външните белези за откриване на това дали едно сирене е истинско или фалшифицирано, не са достатъчни.

Известна гаранция дава цената, която не трябва да е под 8-9 лева за килограм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До61 Ти изобщо чуваш ли се каква безумна глупост написа. По онова време краварници имаше във всяко село. В селото на баба ми имаше над 100 крави и стотици овце. Село с по малко от 300 души население. Сега има 2 крави и 6 овце. И така е в цялата околия. Навсякъде в провинцията цари разруха. Това са фактите. Останалото са безумни бръщолевения на хора, които нищо не са видели.
48
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добре ,след като не желаете да напишете уличените фирми,то поне напишете тези фирми ,които не са имали отклонения в качеството и които са отговорни към потребителите
47
25
 
14
 
! Отговори
До61 преди 7 години
В момента България произвежда повече мляко от колкото в най-добрите Тошови години- ФАКТ
46
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 58Пич, преди 30 години тук имаше милиони глави ***. Суровина имаше в изобилие. Сега няма нищо. И да искат преработвателите не могат да произвеждат качествен продукт, защото няма с какво. Отделен въпрос е, че повечето не искат и лъжат грубо с етикирането.Проблема на соц хранителната промишленост беше липсата на хигиена. Сега пак няма хигиена, но няма и качествена суровина.
45
0
 
14
 
! Отговори
Anton преди 7 години
Такива изследвания са безсмислени, ако не излязат с ясна информация кои са производителите нарушители. Няма по-голяма санкция от разгласяване на истината. Това е единственото което би спряло производителите да ни тъпчат с ***. Покажете изследванията "актитивни" потребители да знаем кои са! В противен случай можете да си го заврете отзад това изследване.
44
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 55Пич и Е-та, и сухите млека, и сланината, и растителните масла, и обрезките и всичко това започнаха да се използват още от технолозите по Тошово време, как мислиш се изпълняваше плана? Внасяше се сухо мляко от СеСеСеРе щото никой неискаше да го купува на запад, разтваря се въе вода и айде, народа да се радва... Даже официално сиренето Дунавия което беше, имаше неповече от 50% мляко, да не говоря за колбасите
43
2
 
19
 
! Отговори
Иван Иванов преди 7 години
Месо и млеко преработвателите са най-големете престъпници. Тъпчат ни със всякакви химии . Не ги спира Стандарт "Стара планина" или етикет Сирене(вместо имитиращ продукт). Те вече са измислили нова измама. А за цени от 8-9лв./кг сирене си е пълна лудост. Как става така при изкупна цена на млякото 0.40лв/литър ?
42
1
 
8
 
! Отговори
До 55 преди 7 години
Че кой ти купува салами и други продукти от големите вериги магазини. Я се разходи и се огледай колко хора посещават тези щандове. А показателното е, че се появяват все нови и нови видове салами и продукти с нови имена и много подправки. Чудно къде лиги закопават като никой не ги купува. Или толкова им е печалбата, че не им пука.
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 47Пич технологиите и машините са всичко, така че не пиши глупости когато идея си нямаш как стават нещата.И още нещо. И разните Е-та, и сухите млека, и сланината, и палмовите масла, и обрезките, и костното брашно, и всички отпадъци (от които принципно се правят колбасите на всякъде) се внасят от запад.
40
1
 
5
 
! Отговори
Дедо Боде преди 7 години
Че нали има SGS, Булгарконтрола, ХЕИ, Или и те са за да подпомагат само настъплението на чуждите изкуствени продукти и дискедитиране на родните. А и да не забравя - не си купувайте натурални сокове - всичко в тях е изкуствено или най много има оцветени топченца соя за да създават усещане за плодчета по езика и небцето
39
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До bebokи защо да купуваме турско менте? малко ли е българското?
38
1
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 7 години
Ял ли си кренвирши значи си ял всичко:)
37
2
 
2
 
! Отговори
kolu преди 7 години
Намерих къде пише фалшивите марки най много в Кауфланд но има и добри сирена там ако не зяпаш https://money.bg/companies/koi-marki-krave-sirene-u-nas-sa-kachestveni-i-koi-narushavat-standartite.html
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че то още някой купува ли български сирена?Кеф ти Турция, кеф ти Гърция!
35
6
 
9
 
! Отговори
bebok преди 7 години
фалшиви са български сирена,купувайте турско,не купувайте българско менте
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 42Машините нямат нищо общо слошите търговски практики и измамата в търгувията, това са неща наследени точно от Тошово време, много добре знам хората, които се занимава тогава с тая работа, а сега са се видни бизнесмени
33
1
 
13
 
! Отговори
Кон преди 7 години
Дотам стигнахме с "реформите", че няма кой да напише марките сирена, с които ни мамят. Законите защитават мошенниците, журналистите ги е страх и не пишат. Ние вървим назад от времето на социализма.
32
1
 
15
 
! Отговори
само да кажа преди 7 години
това и децата от детската градина го знаят и то отдавна ами стига сте констатирали само ще ви стиска ли най накрая да напишете нещо реално например кои са фирмите кои са марките кои хора стоят зад тези фирми това стиска ли ви да го напишете а????само да констатирате така всеки може!!!!!утре сигурно ще напишете статия видите ли ядем вредни салами,сякаш ние не знаем ама дали ще напишете марките и на кого са фирмите това май не ви стиска а????
31
1
 
15
 
! Отговори
kolu преди 7 години
Ами просто напишете кои марки сирене са фалшиви и край с тях. Що ги криете ве?
30
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 37Супер зле си пич. И машините и технологиите в месо и млекопреработвателната промишленост идват от запад, не от изток.