1/3 от сиренето е качествено. Останалото?

Експертите обясняват как да разпознаем качествените продукти
18 май 2016 08:30,
27
1/3 от сиренето е качествено. Останалото?
Снимка: Flickr

В България има 250 предпиятия, които произвеждат млечни продукти, над 90% от тях произвеждат сирене. 30% от тези предприятия работят качествено, а продуктите, които не отговарят на стандартите за качество, са продуктите без име.

Още по темата

Това каза в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Симеон Присадашки от Асоциацията на млекопреработвателите.

По думите му потребителят може да бъде сигурен в качеството на продукта, който купува, ако името на дадения производител е вече утвърдено на пазара.

Според Присадашки обаче покупателната способност на българския потребител е малка, заради това често се случва да попадне на некачествено сирене.

От друга страна влияе и пазарната ситуация, тъй като все повече търговски вериги продават продукти с по-ниски цени, което автоматично сваля качеството им.

В разговора участва и Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Според него контрол върху млечните продукти у нас има, но е друг въпросът доколко този контрол е ефективен.

"В агенцията по безопасност на храните имам чуството, че работим в различни посоки. Ние като данъкопладци плащаме на Агенцията да контролира, много пъти излиза някакъв проблем, след това се оказва, че агенцията намира начин да оправдае хората. Примерно мимналата година случая с фалшивите крави масла - Агенцията се опитваше няколко седмици да замаже проблема. Не знам на чия страна са", каза Иванов.

Качественото сирене трябва да не е с тебеширен, а бял цвят с кремав оттенък, посочиха двамата експерти.

Най-голям риск за некачествено съдържание имат сирената, които са в насипно състояние, поставени в магазинните витрини, отчетоха те.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
До 19 преди 7 години
А колко лева трябва да е според теб истинското сирене бе многознайко.Я направи една калкулация та да видим защо 10 лв на килограм не стигат.Значи 6кг мляко по 50 ст -3 лв ,още 3 лв за труд и други материали ,станаха 6лв. До 10 лв остават още цели 4 лв.Ама ,чакай -то и черешите ги изкупуват по 3 лв пък ги продават на пазара по 8л килото и естествено пак всички са на загуба,особено търговците.Ама и късмет ,да се родим в ***
21
0
 
3
 
! Отговори
КОКО преди 7 години
Кога най-после се забрани влагането на нещо различно от мляко в млечнити продукти? Трябва пълна забрана, а не да се нареждат на друг щанд и да се казват нещо с име имитиращо....!!!!Кой разрешава тровенета на народа? За съжаление и скъпите продукти не е гарантирано , че не са някаква химия? Всички технолози измислили тези коктейли от какво ли не, са за даване под съд, защото бай Иван-мандраджията не е измислил сам рецептата, а някой кадър на ВИХИПИХИ.
20
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 7 години
Като няма мляко няма и сирене. То става от ***. *** има но не дават мляко. Знам за 240 в центъра на София даже. Като не щете да ги разчистите - спрете им водата, изчакайте ги да сиренясат хубаво и яжте сирене.
19
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Пост номер 1 ви го е казал!!!В Бг няма сирене има Мирене.
18
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Бг качествено сирене от мляко НЯМА!!!!Спрете да купувате този *** наричан сирене за да фалират всичките ментраджии.Това е.Аз сирене в Бг НЕ КУПУВАМ.
17
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 15За десет лева килото сиренето няма как да е истинско!!!
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Резултатите са обявени публично. Влезте във фейсбук страницата на "Активни Потребители" преди да говорите как се било покрило всичко.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Проблемът е ,че няма никаква гаранция ,че аз като си купувам сирене от 10 лв килото то ще е качествено и без добавки.Иначе тези които си купуват сирене от 3 лв килито не виждам какво очакват да ядат.Същото като ония ,които си купуват кайма от 2 лв кг .Всъщност "сиренето" от 3 лв въобще нее по-евтино защото съдържа над 70 % вода ,една камара сол и някакви магически добавки колкото да стои твърдо и бяло.
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Конкуренцията цака картела.
13
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според червения *** ГЕРБ и Борисов нарочно произвеждат лошо сирене . Толкова елементарни хора като червените потурковци не са се раждали в целия свят . Хем необразовани и неграмотни , хем искат да ръсят мозък и морал .
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако баба ви не ви е казала, има един много лесен чаин да се провери сирене и кисело мляко. Оставяш на топло за два дни, ако не се вмирише значи не е от мляко.
11
3
 
10
 
! Отговори
акуд преди 7 години
е това е продуктивна PR акция за втълпяване на мнение и насърчаване за копуване на по-скъпи стоки с цел голями печалби на определени фирми. резултата утре всички сирена ще станат по 13 лв.кг.
10
0
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Обществената "тайна" че агенции и контролни уж органи за борба с ментетата реално ги прикриват за пореден път лъсва! Което е чиста гавра срещу гражданите на чиито гръб преживяват и трябва да ги защитават! Тези агенции са очевaдни развъдници на корупция! С което пък се потвърждава всеобщото мнение - България няма нито закони, нито правосъдие! Само имитации на такива ,точно като сиринето.....
9
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какъв утвърден производител ? Какво име ? - няма такъв филм в Бг, аз купувам опаковано все на "утвърдените" и всеки път различно качество , никой не си държи на името - тръгват добре и после го развалят .
8
1
 
17
 
! Отговори
до всички по долу преди 7 години
Ами събота и неделя не се щурайте по магазините ,а идете на село - купете 10 литра мляко и се направете сирене и кисело мляко ,и децата ще подишат въздух и вие ще си починете
7
0
 
48
 
! Отговори
А преди 7 години
НЕ Е ЛИ КРАЙНО ВРЕМЕ ДА СЕ КОНФИСКУВА ЦЯЛОТО ИМУЩЕСТВО НА МЕНТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ И ТЕХНИТЕ СЕМЕЙСТВА И ДА ИМ СЕ ОТНЕМЕ ЛИЦЗЕНЗА,А ТЕ САМИТЕ ДА ПОРАБОТЯТ ДЕСЕТИНА ГОДИНИ НА ПОЛЗУ РОДУ?!
6
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
такива статийки през годините: копи-пейст. керванът си върви, кечетата джафкат....
5
2
 
13
 
! Отговори
zeus преди 7 години
До Боко ТикватаТочно, сайта не се отваря цяла сутрин, добре, че съм си дръпнал таблицата. Иначе колкото и да се напъват "утвърдените" производители да ни карат да купуваме скъпите им сирене е ясно, че всички влагат ензими за сгъстяване, от 36 сирена няма нито едно, което да е истинско!
4
1
 
39
 
! Отговори
Боко Тиквата преди 7 години
От цялата работа не разбрахме кои са марките сирене , които фалшифицират и как да ги разпознаваме!!!!!А сайта за Активни потребители , където би трябвало да са изложени фалшивите марки е блокиран! Герберска мафиотска държава!
3
0
 
32
 
! Отговори
родител преди 7 години
Ние сме отровени отдавна ,но тровят малките деца , а държавата спи ли ,спи !! Наистина няма такава държава в света !!